Karting • Rotax Euro

Vlaamse leeuw brult op EK in Oostenrijk met Micro Max-talentjes Douwe Dedecker en Tom Braeken

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 augustus 2017 10:04 • Print artikel

SPA/PACHFURTH – Sowieso al blij met hun podiumplaatsen tijdens de vierde ronde van het BMC-kampioenschap op Spa-Francorchamps waren karters Douwe Dedecker uit Bree (tweede) en Tom Braeken uit Rotem (derde) deze keer extra blij. De beide Micromax-rijders van het topteam GKS Lemmens Power zagen zo hun uitstekende vorm bevestigd en dat geeft vertrouwen voor hun debuut tijdens het Europees kampioenschap op de kartbaan van A1 Speedworld in Pachfurth van deze week.

Tom Braeken en Douwe Dedecker

Het is alsof ze al jaren rijden, zo gedecideerd en zelfverzekerd reden de beide jongelingen afgelopen weekeinde over het kartcircuit van Spa-Francorchamps. Ze racen beiden nog geen jaar en toch horen ze nu al bij de gevestigde orde in de Micromax-klasse. Elke wedstrijd vooraan rijdend, groeit hun zelfvertrouwen met de week. “Voor het eerste jaar in het karten vind ik dit wel goed”, zegt de negenjarige Douwe over zijn tweede plaats. “Ik ben tevreden.”

Dat laatste geldt ook voor zijn teamgenoot en beste vriend Tom (8). Al toont hij zich niettemin ambitieus. “Als je derde bent, kan het natuurlijk nog altijd beter”, zegt hij. “Maar het was pas de eerste keer dat ik hier in Spa rijd, dus het was zeker niet slecht.”

Tom Braeken

De uitslagen zorgden in ieder geval voor een goed gevoel met het oog op het aanstaande EK in het Oostenrijkse Pachfurth. Daar moet het deze week gebeuren voor de twee jonge talenten die samen de volledige Belgische afvaardiging vormen. Het wordt hun eerste internationale wedstrijd en dat is natuurlijk spannend. Maar liefst 45 Micromax-rijders uit heel Europa komen er aan de start. “We gaan ernaartoe om zoveel mogelijk ervaring op te doen en om ons zo goed mogelijk te plaatsen voor de finale”, zegt Tom. Douwe: “Ik denk dat het een leuke ervaring gaat worden en dat ik heel veel ga leren.”

Douwe en Toms trainer Rick Dreezen kijkt met vertrouwen vooruit op het prestigieuze evenement. “Ze zijn de minst ervaren rijders van alle deelnemers, maar op basis van hun prestaties in de BNL en de BMC dit seizoen ben ik ervan overtuigd dat een topresultaat erin moet zitten”, zegt hij. “Natuurlijk is het niveau op het EK een stuk hoger, maar ik ben vanaf dag één bij de ontwikkeling van Tom en Douwe geweest. Ik weet precies wat ze kunnen. Daarom heb ik er vertrouwen in dat we daar goede reclame gaan maken.”

Elk heeft zijn eigen kwaliteiten, weet Rick. “Tom is een echte vechter, een bijtertje. Ik denk dat hij met die mentaliteit heel goed tot zijn recht komt op het EK met wedstrijden met 45 rijders. Douwe kan heel berekenend rijden. Dat kan met name belangrijk zijn om in de series een goede startplek voor de finale te dwingen. Verder hebben ze allebei ontzettend veel snelheid. Hun basis is erg goed, en dat is waar het allemaal mee begint. Wel wordt het nog even afwachten hoe ze omgaan met het rijden in een veld met 45 rijders.”

Douwe Dedecker

De twee zullen het deze week allemaal over zich heen laten komen. In ieder geval hebben ze er heel veel zin in. Douwe: “Ik vind het wel sjiek daarnaartoe te gaan. Ik verwacht wel in de finale te kunnen komen. Al moet je altijd nog wel afwachten welke motor je krijgt”, doelt hij op het feit dat de krachtbronnen aan het begin van het evenement worden verloot onder de rijders. “Het zal met zoveel deelnemers wel veel ‘gebots’ worden. Maar ik denk ook dat het heel leuk gaat zijn!” Tom: “Met zoveel rijders gaat het een mooi evenement zijn om nog beter te leren anderen voorbij te steken. Dit is de grootste race die ik tot nu toe heb gereden. Ik heb er duizend procent zin in!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS