Karting • Rotax Euro

Tijmen van der Helm toont supervorm in Rotax Max Euro Challenge: "Ik ben blijven stampen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 april 2017 14:27 • Print artikel

GENK – Dat hij in een blakende vorm verkeert, bewees karttalent Tijmen van der Helm al met zijn winst tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap. Zondag in Genk deed hij er nog een schepje bovenop. Op de Belgische piste toonde de dertienjarige rijder uit Den Hoorn zijn superieure snelheid door ook de eerste ronde van de Euro Series te winnen.

Tijmen van der Helm podium Rotax Max Euro Challenge

Na afloop was Tijmen er behoorlijk nuchter onder zijn bijzondere en knappe overwinning, zoals hij eigenlijk altijd nuchter blijft. “Ik had dit eigenlijk niet verwacht”, zei hij. “In de trainingen was ik op een droge baan niet snel genoeg.”

Maar tijdens de kwalificatie kwam dan toch de vorm naar boven die hij de afgelopen periode en een paar weken eerder ook al tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap zo nadrukkelijk had getoond. De snelle Zuid-Hollander eiste vrijdag de poleposition voor zich op. “Die pole verbaasde me wel een beetje. Ik snapte het zelf ook niet.” Niettemin verschafte hij zich zo nadrukkelijk een gunstige uitgangspositie voor de heats op zaterdag met de respectievelijk vijfde, eerste en tweede plaats.

Nadat de rijder van topteam JJ Racing in de heats steevast voorin te vinden was, kon hij met zelfvertrouwen beginnen aan de prefinale op zondag. Zijn start was alvast goed. Van de tweede plaats begonnen had hij die na de eerste bocht vastgehouden. Samen met zijn landgenoten Pepijn Kraaijeveld en Mike van Vugt probeerde hij weg te rijden van de rest en dat lukte wonderwel.

“Na een paar rondes gingen we elkaar aanvallen”, herinnerde Tijmen zich. Dat zorgde voor spannende gevechten vooraan. Hij wist dat hij er voorbij moest om de pole voor de finale te claimen. En dat lukte. “Drie ronden voor het einde pakte ik Mike. Daarna vochten Pepijn en Mike met elkaar.” Pepijn Kraaijeveld kwam daarin bovendrijven en drong aan bij Tijmen. “Ik moest verdedigen, hij pakte me bijna nog, maar gelukkig kon ik hem achter me houden en zo won ik.”

Mooi, heel mooi zelfs, maar de belangrijkste race moest nog komen. Tijmen kon tijdens de finale van poleposition starten. Hij ging er als een speer vandoor, maar kon niet echt wegrijden bij de rest. Na drie ronden werd hij jammer genoeg ingehaald. Even later maakte hij een foutje en moest hij nogmaals een plaats inleveren. Maar wie dacht dat daarmee Tijmens kansen op de winst verkeken waren, had het mis.

Tijmen van der Helm

De talentvolle rijder beet zich vast in het stuur en was vastbesloten de koppositie terug te claimen. En warempel, dat lukte hem nog ook! “Ik was aan het stampen om Pepijn (die voor hem op de tweede plaats reed, red.) terug te pakken.” Toen hij dat klusje had geklaard, richtte hij zich op raceleider Mike van Vugt. “Twee rondjes voor de finish haalde ik hem in. Daarna ben ik alleen maar voor me gaan kijken en ben blijven stampen. Dat was wel spannend, want Mike zat de hele tijd twee meter achter me.”

Maar het was Tijmen die als eerste voorbij het zwart-witgeblokt raasde en zo de eerste ronde van de Rotax Max Euro Challenge op zijn naam schreef. Hoe hij zijn topvorm kan verklaren? “De motoren zijn goed, de kart is goed, we hebben alles gewoon goed voor elkaar. En zelf ben ik ook gegroeid en word ik steeds beter. En je hebt ook wat geluk nodig natuurlijk.”

Hij is nu dus leider in het Europees kampioenschap Rotax Max junior, een plaats die hij uiteraard maar al te graag vasthoudt voor de rest van het seizoen. “Ik wil kampioen worden”, toonde hij zich ambitieus. “De volgende ronde van de Euro Challenge is in Salbris. Daar heb ik vorige week nog getraind. Die ga ik ook proberen te winnen!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS