Karting • Rotax Euro

Tijmen van der Helm Europees kampioen en wint felbegeerd WK-ticket: "Superspannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 september 2017 10:38 • Print artikel

Alles schijnt dit jaar te lukken voor Tijmen van der Helm. Hij werd al vice-wereldkampioen in de CIK FIA Academy Trophy en bezegelde zijn topvorm in Castelletto di Branduzzi in Italië met de Europese titel in de Rotax Max. “Het gaat dit seizoen wel erg goed. Ik ben superblij dat we het Europees kampioenschap hebben behaald.”

Tijmen van der Helm

Het racetalent uit Den Hoorn ligt ook op koers voor het Nederlands kampioenschap en is dus voorlopig nog niet klaar met karten. Dit seizoen wachten er nog prestigieuze races als de IAME X30 World Finals in Le Mans en de Rotax Max Grand Finals Rotax Max in Portugal. Net als veel jonge karters is zijn droom om uiteindelijk hoog in de autosport te komen. “Het is mooi wat Verstappen doet in de Formule 1. Ook hij is begonnen met karten. Hij is een inspiratie voor veel jonge karters, ook voor mij.”

De successtory in Italië afgelopen weekend was een militaire operatie. Aan alles moest gedacht worden. Zo deed Tijmen al mee aan de X30 Euro series die een week eerder op het Italiaanse circuit werden verreden. Daarin maakte Tijmen al indruk en liet hij zien in topvorm te verkeren. Niets werd aan het lot overgelaten. “De X30-klasse is een leuke klasse, het ligt tussen de Rotax Max en de OK junior in.”

Met onder meer een poleposition voor de prefinale kreeg Tijmen veel baankennis in racegevechten en dat kwam hem afgelopen weekend goed van pas toen hij voor de EK-titel ging strijden.

Europees kampioen
“Ik kon bij de X30 zien waar de lijnen lagen in racesituaties en daar heb ik voordeel aan gehad. Vlak voor de kwalificatie besloten we om de kart terug te zetten naar de standaard afstellingen en vanaf daar weer gaan bouwen. Samen met mijn topmonteur Tarra hebben we hem perfect afgesteld gekregen, wat resulteerde in de derde positie in de kwalificatie. In de heats ging het goed en ik scoorde twee keer een eerste plek en ik werd een keer tweede. Daarmee had ik de pole voor de prefinale. Die ging erg goed. Ik moest zorgen dat ik voor Mike van Vugt eindigde. Hij haalde me wel in, maar daarna kon ik naar hem toe rijden en pakte ik hem terug in de hairpin.”

De beslissende finale in Italië was tevens ook beslissend voor de EK-titel. Die strijd ging tussen Tijmen van der Helm en Mike van Vugt. “Ook de finale was superspannend”, blikt Tijmen terug. “Ik moest voor Mike eindigen en als hij zou winnen, was hij kampioen. Ik had een klein gaatje en bleef aan de leiding. Ik kon de druk goed aan en toen ik over de finish kwam wist ik het: Kampioen!”

Tijmen van der Helm podium

Tijmen heeft dit seizoen al een geweldig cv: Vice-kampioen CIK FIA Academy Trophy en Europees kampioen Rotax Max. De Nederlandse titel kan hij binnenkort ook bijschrijven. “Ik hoef bij wijze van spreken alleen maar te starten, ik sta riant aan kop.”

Maar het seizoen is nog lang niet over want er komen nog een paar grote evenementen aan als de World Finals IAME X30 in Le Mans en de Rotax Max Grand Finals in Portugal. Naar de race in Le Mans kijkt hij uit. “Die is groots. Er zullen in totaal meer dan 400 rijders meedoen. De baan is niet echt lastig. Ik ken hem al omdat ik er al met de CIK FIA Academy heb gereden. Ik heb er zin in. En dan later ook nog de Grand Finals in Portugal. Dat lijkt me ook geweldig. Ik rijd daar voor Team Nederland.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS