Karting • Rotax Euro

Sterke inhaalrace Niek Vos: "Beste rookie en beste Nederlander"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2007 08:22 • Print artikel

Sterke inhaalrace Niek Vos bij derde Rotax Max Euro Challenge: ”Ik ben tevreden, beste rookie en beste Nederlander in Senioren”

Niek Vos, ondersteund door Adformix Talent Support is voor de EK's ondergebracht bij het Dobla Racing Team. Vos is één van de jongste coureurs bij de Senioren. Toch deed hij het uitstekend, want het vijftienjarige talent nestelde zich als beste Rookie tussen de Europese top en liet een uitstekende indruk achter bij de derde Rotax Mojo Max Euro Challenge op de Oostenrijkse A1 Speedworld.

Niek Vos sterke inhaalrace in finale

“De trainingen op woensdag en donderdag verliepen redelijk. We zaten bij de eerste tien van het kampioenschap en dat gaf natuurlijk al een goed gevoel. Tijdens de tweede warm-up op de vrijdag reden we bij de top vijf en ik wist dat een goede positie in de kwalificatie misschien wel mogelijk was. Na drie rondjes in de kwalificatie kreeg ik problemen met de kart en het bleek dat de remschijf helemaal vast zat (achteras verschoven) doordat ik iets te ver over een curbstone was gegaan. Hierdoor kwam ik niet verder dan een veertiende plek.”

“De warm-up op zaterdag ging niet goed. Ik had veel problemen met de kart, dus daar moest nog flink aan gesleuteld worden voor de eerste heat. Heat A-B was ook direct de zwaarste, de grotere namen zaten in de groepen A en B. Ik vertrok vanaf een achtste plek en wist mezelf terug te knokken naar de zesde plek in de eerste korte race. Heat B-C verliep beter, ik mocht als zevende vertrekken. Alleen liep ik een achterstand op de topvier op doordat ik twee ronden achter Ricardo Romkema vast zat. Uiteindelijk kon ik er voorbij en eindigde op een vijfde plek. Heat B-D werd een redelijk droge race, maar toch op regenbanden. Ook nu mocht ik weer als zevende vertrekken. Na één rondje lag ik tweede maar een rondje later weer vijfde. Het begin van deze race was erg close maar uiteindelijk ontstonden grote gaten en wist ik als vierde te finishen. De behaalde zesde, vijfde en vierde positie leverden mij een zevende startplek op voor de pre-finale.”

Energy-Xpress met Niek Vos en Stephen Ballering

“De pre-finale zou voor mij een dramatische race worden. De start verliep goed ik pakte twee man en kwam als vijfde door de chicane. Ik maakte alleen in de eerste drie ronden kleine fouten met grote gevolgen waardoor ik terug viel naar een negentiende plek. Maar deze race duurde langer dus ik kon me nog terug vechten. Aan het eind van de pre-finale kwam ik nog in een crash. Ik kwam als veertiende over de streep. Ik baalde enorm van mijn fouten in de pre-finale en ik moest voor mezelf alles goedmaken in de finale.”

“Ik kende in de 22 ronden lange finale een redelijk goede start. Vanuit de buitenkant kon ik mooi alle crashes ontwijken en wist ik me in de eerste paar ronden mooi naar voren te vechten. Na tien ronden kwam er een rode vlag doordat er een coureur op start-finish de muur in was geklapt en er veel grind op de baan lag. Ik was al teruggekomen naar een achtste positie en moest dus weer aan de buitenkant starten in de herstart. Ik had geluk dat er een groot gat viel aan de binnenkant waardoor ik veilig door de eerste ronde kwam. Ik kon net niet de aansluiting pakken met de groep om de derde positie. Maar door wat gedruk in de laatste sector van het circuit kon ik in de laatste bocht de vijfde plek nog bemachtigen. Uiteindelijk werd de race verdeeld in twee races en als resultaat samengevoegd. Een race voor de code rood en één race na de code rood met de resterende ronden. Ik werd geklasseerd als zesde op een paar tienden van de nummer vijf. Uiteindelijk was ik erg tevreden met de finale mede omdat ik beste rookie en beste Nederlander was.”

Meer nieuws en foto's op www.niekvos.nl

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS