Karting • Rotax Euro

Karter Pepijn Kraaijeveld bewijst zijn gelijk na overstap: tweede bij de Rotax Max senioren!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 oktober 2017 14:15 • Print artikel

GENK – Halverwege het seizoen maakte hij van de Rotax Max junioren-klasse de overstap naar de senioren. Een juiste beslissing, zo bewees karter Pepijn Kraaijeveld zondag in Genk. Het veertienjarige talent uit Dordrecht reed erg sterk naar de tweede plaats in het dagklassement tijdens de achtste en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting.

Pepijn Kraaijeveld

Die podiumplaats op zich was al heel knap, maar wat zijn prestatie nog specialer maakte, was het feit dat het pas zijn derde raceweekeinde bij de Rotax Max senioren was. Dat hij al helemaal gewend is aan het hogere niveau toonde hij op overtuigende wijze. Op het fameuze Belgische circuit snelde hij naar de achtste, eerste en tweede plaats in de respectievelijke races. Het was dan ook een tevreden Pepijn, die na afloop zijn relaas deed. “Ik ben vooral ontzettend blij met de overwinning in de tweede manche”, zei hij. “Die tweede plaats is natuurlijk ook goed, maar het had beter gekund.”

Het toonde de winnaarsmentaliteit van de sympathieke Zuid-Hollander uitkomend het topteam van JJ Racing. Nog maar net overgestapt naar de Rotax Max senioren is nu al alleen nog de overwinning goed genoeg. Het zegt tevens iets over de snelheid waarmee hij zich aan het niveau heeft aangepast. De overstap werd ingegeven door zijn lengte. Pepijn was zo langzamerhand te groot geworden voor een juniorenkart en besloot in juli dan ook de overstap te wagen. “Ik heb het er met mijn vader en team over gehad of we het moesten doen. Dat betaalt zich nu heel erg uit. Ik had op zich wel verwacht vooraan mee te kunnen rijden, maar ik had niet verwacht dat ik al manches kon winnen.”

Tijdens de trainingen van de vijfde ronde van het NK in Spa-Francorchamps stapte hij voor het eerst in een seniorenkart. “Ik dacht: zal het wel goed gaan? Maar ik was in de training gelijk één van de snelsten. Ik ben nu misschien zelfs wel meer zelfverzekerd dan toen ik nog bij de junioren reed. Gewoon omdat de kart beter bij me past.”

Dat was in de races in Genk goed te zien. Want Pepijn reed haast als een routinier in de rondte en hij reed vooraan bovendien. Na een wat mindere kwalificatie (elfde tijd) slaagde hij er race één in kort na de start buitenom zes (!) posities goed te maken. de inhaalslag was ingezet. Daarna moest hij het gat naar nummer vier Szabo Boldizsar zien te dichten, maar werd daarbij een handje geholpen doordat Boldizsar uitviel. Vervolgens slaagde hij er ook nog in nummer drie Jules de Bock te verschalken en kwam uiteindelijk als derde over de finish. Jammer genoeg kreeg hij na afloop een tijdstraf van drie seconden omdat hij volgens de wedstrijdjury met vier wielen over het uitloopvlak had gereden. Zodoende werd hij als achtste geklasseerd.

Pepijn Kraaijeveld sterke race in Genk

Pepijn liet zich evenwel niet ontmoedigen en liet in race twee zijn intentie al snel blijken. Hij had een goede start, profiteerde van een crash vlak voor hem en lag na de eerste bocht al op de derde plaats. De nummers één en twee hadden toen al een gaatje geslagen, maar binnen vier ronden zat de rijder van JJ Racing al aan de start van de nummer twee. “Mijn motor liep in de slipstream veel harder dan die van hen dus ik haalde ze op het rechte stuk in. Daarna heb ik de race op P1 uitgereden.”

Dat smaakte uiteraard naar meer en ook in de derde race ging Pepijn als een bezetene in de rondte. Hij pakte kopstart reed een tijd aan kop, totdat Boldizsar hem inhaalde. Maar Pepijn liet zich niet kennen en pakte zijn positie later terug. In de slotfase werd het hem toch nog moeilijk gemaakt en werd hij op de valreep nog ingehaald door de ervaren Dylan Lahaye. Jammer, maar tegelijkertijd besefte Pepijn dat hij in Genk fenomenaal goed had gereden. “De tweede plaats in het dagklassement is een mooie manier om het NK af te sluiten!”

Daarmee zit het seizoen er zo goed als op voor Pepijn. Wel rijdt hij nog de extra ingelaste BNL-wedstrijd in Genk in een poging nog een ticket te winnen voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Een ticket is mijn enige doel!”

Pepijn Kraaijeveld wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door KaKaCe, Trefoil, JvD Power en JJ Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS