Karting • Rotax Euro

JoŽl Affolter verdiend Europees kampioen: "Ik kan het nog steeds niet geloven"

Uitgegeven door Casper Bekking • 12 september 2010 11:51 • Print artikel

Wat goed is komt snel. Dat geldt zeker voor JoŽl Affolter, die op achtjarige leeftijd met karten begon. Elk jaar sleepte het racetalent uit Noord-Holland wel een Nederlandse titel in de wacht en dit seizoen debuteerde de 13-jarige Affolter in het Europees Kampioenschap karting. Ondanks dat hij als nieuweling begon aan het Internationale seizoen veroverde hij bij de eerste EK-races telkens topposities, waardoor hij als leider in de tussenstand naar de vierde en beslissende ronde in BelgiŽ toog. En daar was de druk enorm groot, maar onder druk presteert JoŽl goed en hij won met overtuiging de eerste finale. In de tweede finale ging hij op safe en met een vijfde plaats was dat ruimschoots genoeg voor het Europees Kampioenschap in de Rotax Max Junioren. Een prestatie van formaat.


Ondanks dat de concurrentie hevig was, prijkte de naam van JoŽl Affolter al in de kwalificatie op nummer 1. Met deze polepositie begon hij aan de series, die met goed resultaat werden afgewerkt. Toen begon de eerste finale, maar ook daar stond Affolter als eerste op de tabellen. JoŽl rijdend voor het Engelse topteam van Strawberry Racing won overtuigend de eerste finale. ďIn het begin voelde ik toch wel wat druk. Ik stond er goed voor, maar ik moest oppassen dat ik niet een foutje zou maken of zou crashen. Dan zou ik geen punten behalenĒ, legde Affolter uit. Maar die fout maakte hij niet. De jonge coureur racete foutloos en dat zag zelfs zijn teambaas. ďWe hebben het hele jaar mijn rijstijl verbetert en nu liep het perfect. Mijn teambaas moest zelfs huilen toen ik won, die was ook zenuwachtigĒ, liet Affolter optekenen.

Na de winst in de prefinale leek JoŽl verlost van de druk. Hij mocht als slechtste resultaat op een twaalfde plek eindigen en dan was hij nog kampioen. ďIk was zelfverzekerd voor ik de finale inging. Een twaalfde positie zou voldoende zijn voor de titel, maar ik wilde toch zo goed mogelijk afsluiten. Ik had het vertrouwen na de eerste race, die ik won. Verder hadden het team, mijn vader en mijn monteur William de kart perfect voor elkaar. De wegligging van mijn kart was superĒ, verklaarde Affolter na zijn gewonnen wedstrijd.

Joel Affolter Europees kampioen Rotax Max Junioren

JoŽl Affolter vertrok van polepositie in de tweede finale en kreeg van het team de boodschap mee om geen overbodige risicoís te nemen. Als hij van de baan zou crashen, scoorde hij geen punten en dan was hij geen kampioen. En dat deed de jonge karter ook niet. Met die wetenschap in zijn hoofd ging Affolter op safe en racete zeer volwassen. In een spannende gevecht gingen zes coureurs binnen een seconde over de finish. Uiteindelijk eindigde JoŽl als vijfde en dat betekende de felbegeerde Europese titel voor het talent uit Stompetoren. ďIk heb geen risicoís genomenĒ, zei Affolter na afloop. ďMijn concurrenten deden er alles aan. Ik werd zelf opgehouden zodat er meer rijders konden aansluiten in de hoop dat ik eraf zou gaan. Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik Europees kampioen ben en dat in mijn eerste Internationale seizoen.Ē


Alle huidige Formule 1-coureurs begonnen met de kartsport en net als iedere jonge karter droomt ook Affolter zo hoog mogelijk te komen op de autosportladder, maar hij weet als geen ander dat daar meer voor nodig is dan alleen talent. ďWe oriŽnteren ons nu op volgend jaar. Ik blijf nog zeker een paar jaar karten, maar de autosport trekt natuurlijk. Maar daarvoor hebben we sponsoring nodig. Ik hoop ooit te kunnen autoracen. Tot dan zal ik er alles voor doen om zo veel mogelijk karttitels te behalen. Verder wil ik graag mijn ouders, het Strawberry Racing Team, Ogden Motorsport, Guy De Nies en mijn trouwe monteur William hartelijk bedanken voor hun steun en het behalen van dit mooie resultaat.Ē

Als debutant Europees Kampioen worden, dat hebben niet veel coureurs gedaan. Affolter richt zijn pijlen op de toekomst en hoopt ooit door te kunnen breken in de racerij.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS