Karting • Rotax Euro

Grand Finals: drama en succes voor Nederlanders en Belgen in tweede heats

Uitgegeven door Raoul Pasveer • 29 november 2012 16:45

PORTIMAO - Na de eerste heats op donderdagochtend, stonden na de lunchbreak de tweede series te wachten tijdens de dertiende Rotax Max Grand Finals. Op Kartodromo Internacional do Algarve in Portimao strijden ruim 270 coureurs uit meer dan 50 landen in de heats om zichzelf een zo goed mogelijke startpositie te verwerven voor de finales aanstaande zaterdag.

Janneau Esmeijer sterke tweede heat

Junioren: Van Galen eraf, Esmeijer naar drie
Na de zware klapper van Janneau Esmeijer in de eerste heat was het tijd om sportieve revanche te nemen. Ook Lars Lamborelle zat in deze heat en hij klom al snel weer op van de twintigste naar de dertiende plaats. Esmeijer startte vanaf de tiende plaats en nestelde zich in de openingsfase op de achtste plaats. Daarna kwam de 15-jarige vice Europees Kampioen in zijn ritme en schoof hij door naar een mooie derde plaats. Lamborelle kon zijn kunststukje van de eerste manche ondanks een sterke opening niet herhalen. Hij zat halverwege de race in een klapper en finishte 27e. Na de race ontstond er tussen twee andere Junioren nog een knokpartijtje in parc ferme, maar dat werd snel gesust door de marshalls.

Crash Stefano van Galen

In de tweede manche startte Stefano van Galen weer vanaf de tweede plaats. Hij verloor enkele plaatsen bij de start, werd in de tweede ronde eraf gezet en zo viel de 16-jarige Hilversummer terug naar de laatste gelederen. Hij kon zijn weg wel vervolgen en finishte op de 26e plaats. Sam Schippers startte vanaf de 23e plaats en klom gestaag op tot uiteindelijk de 13e stek. Pepijn Steeman kende een moeizame openingsfase, hij kon in de korte race nog wel enkele plaatsen goedmaken, maar finishte 23e. "Tja, het zit niet mee en het gaat slecht tot nu toe. In de eerste manche werd ik er ook al afgebeukt en nu weer buiten de top twintig. Morgen ga ik voor alles of niets in de laatste manche en in principe ook de second chance heat."

Senioren: Van Moorsel derde, De Loos in toptien
De volgende heat was die van de Senioren met Jordi van Moorsel, Willem-Jan de Loos, Michael Cool en Stephen Ballering. Van Moorsel reed een identieke race als in de eerste heat en finishte wederom als derde. In de eerste heat werd hij gediskwalificeerd vanwege een probleem aan zijn luchtfilter, dat probleem is nu verholpen. De Loos reed een sterke race in de toptien en leek op weg naar de vijfde plaats. Een treintje in de slipstream kwam echter voorbij aan de Brabander en hij kon opnieuw vanaf de tiende plaats beginnen. In de slotfase profiteerde De Loos optimaal van een crash vlak voor hem. Hij wist de męlee te ontwijken en finishte als zevende. "Ik ben erg tevreden met de heats vandaag. Er kwam een groepje voorbij, maar ik bleef rustig en wist dat er vanzelf kansen zouden komen om plaatsen terug te winnen. Toen schoven er nog een paar af en werd ik zevende!", aldus Willem-Jan de Loos. Cool zag ook deze manche in rook opgaan, toen hij bij de start al in een klapper zat en van achteren moest beginnen. Hij haalde de finish wel, maar moest genoegen nemen met de 32e plaats. Stephen Ballering viel in de derde ronde uit.

Goede inhaalslag Berry Torenvliet

In de laatste Senioren manche van vandaag kwam Berry Torenvliet in actie. Hij startte vanaf de 26e plaats en klom op naar de achttiende stek. Na elf ronden strijd finishte de Amsterdammer op de zeventiende plaats. Sean Babington, die voor het WK tot de favorieten kon worden gerekend, beleefde na het uitvallen in de eerste manche wederom een drama. Weer zorgde een crash voor een snel einde van zijn race en hij werd als 36e geklasseerd.

DD2 Masters: Adams zevende, Kroes achtste
Christophe Adams en Maurits Knopjes schakelden hun Haase DD2 voor hun tweede heat het Kartodromo Internacional do Agarve op. Adams startte als achtste en knokte de gehele race rond die positie. De Belg finishte als zevende. Knopjes begon op de 23e plaats en kon een paar plaatsen goedmaken. Hij besloot als negentiende. In de andere groep kwam alleen Dennis Kroes in actie. Hij wist net als in de eerste manche de start goed door te komen en lag vrijwel de gehele race op de achtste plaats. De groep bleef lang in ongewijzigde slagorde rond rijden en weinig coureurs waren in staat aan te vallen.

Roy Bakker DD2

DD2: De Ruwe vierde, Bakker zevende
Polesitter Xen De Ruwe keek met vertrouwen uit naar de tweede heat van de dag. Hij startte overtuigend en had de kop in handen totdat er een full course yellow werd gezwaaid, een soort safety car situatie. Een heftige crash was hiervan de oorzaak, maar de rijders maakten het goed. Het veld maakte zich gereed voor de herstart en in de tweede helft van de race moest De Ruwe enkele plaatsen prijsgeven, hij eindigde vierde. Roy Bakker vanaf de veertiende plaats en knokte zich sterk door het veld. Ook in de laatste twee ronden won hij nog twee plaatsen en finishte op de zevende plaats. "Het was jammer dat die drie ronden geneutraliseerd werden, want anders had ik nog verder naar voren kunnen komen. We hebben tot nu toe motorische problemen, maar met een nieuwe zuiger en cilinder gaat het nu veel beter. Nu kunnen we eindelijk gaan finetunen, terwijl we al midden in de heats zitten. Ik kan nu gelukkig aanvallen op de baan en ben in de eerste manche van dertien naar vijf gereden en in de tweede van veertien naar zeven. Als ik morgen weer naar de top acht rij, sta ik voor de prefinale in de toptien", aldus de tevreden Nederlands Kampioen Bakker. Tom Dielissen startte achter Bakker, maar raakte verzeild in de klappers bij de start. Hij moest van achteraan opnieuw beginnen en finishte 23e.

In de laatste manche van de dag gingen Mathias Detige en Leon de Visser voor een goed resultaat. De start werd tot drie keer toe afgeblazen en de rijders werden kort toegesproken door de wedstrijdleiding. De vierde start ging wel goed en De Visser handhaafde zijn positie. Hij beleefde een race vol gevechten en verloor in de tweede helft van de race enkele plaatsen nadat de Zeeuw in de verdrukking kwam aan het einde van het rechte stuk. Hij finishte zestiende en lag slechts 2,5 seconde achter de nummer acht. Mathias Detige reed een steady race en finishte wederom op de zevende plaats.

Voor alle rijders zitten de eerste twee heats erop. Vrijdag staat de laatste manche per klasse op het programma, waarna de balans zal worden opgemaakt. De top 28 plaatst zich direct voor de finaledag, terwijl de rest zal moeten strijden in de second chance heat. RaceXpress is ter plaatse en doet verslag, stay tuned!

Klik hier voor alle uitslagen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS