Karting • Rotax Euro

Dylan Buys de jongste Nederlander van Team Nederland bij Rotax Max Grand Finals 2014

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 november 2014 12:39

Dylan Buys is één van de Nederlandse talenten die de oranje-eer verdedigd tijdens de 2014 Rotax Max Challenge Grand Finals op het Kartódromo Internacional Lucas Guerrero in Valencia. Aan dit geweldige evenement nemen ‘s werelds beste Rotax Max karters deel. Buys, uitkomend voor Team TKP heeft een goed seizoen achter de rug, waarin hij succesvol deel nam aan het Nederlands Kampioenschap Rotax Max en de Rotax Racing Days. Hij behaalde het Rookie-kampioenschap bij de Rotax Max junioren en plaatste zich ook voor een plekje in Team Nederland, dat op volle oorlogssterkte afreist naar het Spaanse Valencia. Dylan Buys blikt terug op de laatste NK-ronde in Genk en hij kijkt vooruit op de Grand Finals in Valencia.

Dylan Buys de jongste Nederlander van Team Nederland bij de Rotax Max Grand Finals in Valencia

Dylan Buys en de succesformatie van Ton Vink hadden vóór het weekend de derde plaats in de eindstand, en de beste rookie als doel gesteld, maar ze moesten er hard voor werken. Het weekend begon op de vrijdag niet zo goed voor de dertien jarige Dylan. Na hard werken en veel testen aan de set-up ging het aan het einde van de dag al een stuk beter. Op zaterdag betaalde dit zich uit, want tijdens de kwalificatie reed Buys de derde snelste tijd van het Rotax Max junior veld. In de eerste race ging het hard er aan toe. Dylan kreeg een aantal tikken en de kart stuurde ook niet meer naar behoren. Hierdoor verloor hij vele plekken en kon de concurrentie inlopen in het kampioenschap. In de andere twee races toonde de talentvolle racer dat hij uit het juiste racehout is gesneden. Buys kwam sterk terug en pakte daardoor alsnog de derde plaats in de eindstand en eindigde als het rookie kampioenschap Rotax Max Junioren.

Dylan Buys

“De eerste race was één van mijn slechtste races die ik dit jaar heb meegemaakt. Gelukkig kon ik me daarna goed revancheren in de andere twee races”, verklaarde Buys tegenover RaceXpress.nl. “In de tweede race moest ik van de dertiende plaats komen. Bij de start bleef ik nog aan een bumper hangen en verloor daardoor nog meer terrein. Na deze problemen was het terugvechten. Ik zag dat ik snel was en mensen kon inhalen. Na veel anderen te hebben ingehaald eindigde ik in deze waanzinnige race als vierde.”

“In de laatste race moest het dan gebeuren. Tijdens de wedstrijd zat ik in een groepje waarbij ik verdedigend moest rijden. Na een spannende ontknoping van het seizoen finishte ik de race op de vijfde plaats. Dit was voldoende om als beste rookie te eindigen en derde in het NK. Hier ben ik enorm blij mee. Hiervoor wil ik ook het hele TKP Team bedanken. Het is een leuk en professioneel team met goede monteurs.”

Dirk Honig en Dylan Buys

Zijn monteur Dirk Honig, die gedurende dit jaar voor de jonge karter sleutelde zag de stijgende lijn van zijn pupil. “Ik vind dat Dylan zich sterk ontwikkeld heeft, dat heeft hij ook laten zien door continu goed te presteren. Dat biedt veel potentie voor volgend jaar.” De ervaren Honig begeleidt Buys ook in Valencia tijdens de Grand Finals. “Ik denk gelet op het hoge niveau, als we direct in de finale kunnen komen, dat een mooie prestatie zou zijn. Dylan is een talentje, en nog een rookie. Toch kan hij zeker tot leuke dingen in staat geacht worden. De meeste deelnemers zijn ouder en rijden al drie jaar junioren. En je moet een beetje mazzel hebben met de motoren, dat is een loterij.”

Tijdens de prijsuitreiking bij Euro Indoorkarting in Swalmen nam Buys zijn bekers in ontvangst, en ook zijn WK-ticket. Tevens werd de Nederlandse equipe in de schijnwerpers gezet. “Het was geweldig om het hele Team Nederland in de mooie overalls te zien staan. We zijn trots op Dylan en het is een eer dat hij erbij zit”, zeiden zijn ouders.

Dylan Buys gaat als de Benjamin van de Nederlandse ploeg mee naar Valencia voor de Rotax Max Grand Finals. Hierbij zullen 300 rijders vanuit meer dan 50 verschillende landen aan mee doen. “Dit was mijn ultieme doel en dat hebben we gehaald”, liet Dylan optekenen tegenover RaceXpress.nl over het bereiken van de Grand Finals. “Het was nog nooit iemand in de buurt van Apeldoorn gelukt om naar het WK Rotax Max te gaan. Het leek me heel gaaf en nu heb ik het gehaald. Tijdens het evenement zal de gehele wereldtop meerijden en ik ben daar ook bij.”

“Het idee om voor Team The Netherlands uit te komen lijkt me leuk en een hele eer. Je rijdt niet voor een team, maar voor je land. Ik ben trots dat ik erbij zit. Alleen heb ik geen idee wat ik moet verwachten, dus dat is even afwachten. Valencia is in mijn ogen een mooie snelle baan met een aantal lastige technische delen. Mijn doel? Ik hoop de finales te kunnen bereiken. Dit zou moeten lukken en ik weet dat ik het kan. Graag wil ik de sponsors van mijn club bedanken voor de ondersteuning tijdens het afgelopen seizoen en het mogelijk maken naar de Grand Finals in Valencia. En natuurlijk Team TKP, mijn monteurs, en mijn familie.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS