Autosport NL • Renault Clio Cup

Interview met Dutch Renault Clip kampioen Sebastiaan Bleekemolen

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 11 december 2011 18:31 • Print artikel

Afgelopen seizoen ging de titel in de Dutch Renault Clio Cup op overtuigende wijze naar Sebastiaan Bleekemolen. Hoewel de 33-jarige zoon van oud F1 coureur Michael Bleekemolen een heel raceweekend moest missen vanwege verplichtingen in de Porsche Supercup pakte hij samen met zijn team, Aevitae Bleekemolen Racing, nog voor de laatste race het kampioenschap. Voor de ervaren Bleekemolen, die al sinds 1988 actief is in de kart- en autosport, was het alweer zijn derde nationale Clio Cup titel. RaceXpress zocht contact met de altijd vriendelijke Sebastiaan om nog één maal terug te blikken op een mooi seizoen.

Sebastiaan Bleekemolen


Namens RaceXpress alsnog gefeliciteerd met je 2011 titel in de Dutch Renault Clio Cup! Je derde alweer nadat je in 2002 en 2004 ook al het kampioenschap won. Waarom denk je dat de titel uiteindelijk naar jou en het Aevitae Bleekemolen Racing team ging, wat maakte jullie in 2011 het winnende team?

“Sowieso ben ik ervan overtuigd dat we het technisch goed voor elkaar hebben met het team. Maar ook het constant punten scoren heeft voor een groot deel bijgedragen aan het succes. Ik heb 6 van de 12 races waar ik aan heb deelgenomen gewonnen. Dat ik uiteindelijk 1 evenement er niet was in verband met de Supercup leek aanvankelijk een groot probleem voor het kampioenschap. Maar we hebben niet opgegeven en het is goed gekomen!”

Hoe hebben jij en je team je voorbereid op het 2011 seizoen en was er een verschil in die voorbereiding ten opzichte van het jaar daarvoor?

“De voorbereiding was niet noemenswaardig anders qua techniek. We waren natuurlijk al titelverdediger met Addie van de Ven in 2010! Wel heb ik gemerkt dat de Clio een lastige auto is om het verschil te maken, want vrijwel iedereen gaat even hard. Hier heb ik aan moeten wennen, want ik had al een aantal jaar geen Clio meer gereden.”

Sebastiaan Bleekemolen


Met zes overwinningen en één gemist weekend heb je een zeer sterk seizoen in de Clio Cup achter de rug. Wat hebben jullie er gedurende het seizoen aan gedaan mee te blijven strijden voor de titel, hoe hebben jullie jezelf weten door te ontwikkelen?

“De sleutel is naar mijn idee een goede tactiek geweest bij de lange races met pitstop. Daar waren we heel sterk. Ik wist bijvoorbeeld tijdens het DPP weekend op Zandvoort beide races te winnen, ondanks de reversed grid. Volgens mij is dat vrijwel niet voorgekomen.”

Sebastiaan Bleekemolen

Wat waren voor jou de hoogtepunten als je terug kijkt op het afgelopen seizoen in de Clio Cup? En wat was je mooiste race en waarom?

“Ik denk toch dat dit de race was waar ik vanaf P8 naar de leiding ben gereden in de 40 minuten race. Qua pitstopstrategie klopte alles en de snelheid was perfect. Dat geeft een goed gevoel, ook voor het team!”

Wat ging er minder goed in 2011 en waar lag dat aan?

“De starts waren dramatisch. Ik rijd in teveel verschillende auto’s en elke koppeling is weer anders. Daar moet aan gewerkt worden. Maar als we het over een minder goed iets hebben of een dieptepunt is het toch wel het overlijden van onze hoofdmonteur Jan Sijffers, vlak voor de Finaleraces. Dat heeft op mij persoonlijk, maar ook op het team een diepe indruk gemaakt. Als je al zo lang met elkaar werkt en zoveel sportieve successen hebt behaald, dan wordt je toch een familie. Dat komt hard aan en we hebben er nog dagelijks verdriet om.”

Sebastiaan Bleekemolen


Waarom rijd je, naast allerlei andere klassen, al zo lang mee in de Clio Cup, wat maakt juist dit kampioenschap zo bijzonder?

“Er zijn maar weinig merkencups waar de auto’s zo gelijkwaardig zijn. Daar komt ook nog eens bij dat als je veel test ook met iets minder talent echt heel hard kunt gaan. Kortom, de competitie spreekt mij dus erg aan. Ik ben niet zo dol op raceklassen waar je de PK’s kunt kopen. Vandaar dat de Porsche Supercup ook één van mijn meest favoriete raceklassen is.”

Strijd je volgend jaar ook weer mee in de Clio Cup om te gaan proberen je titel te prolongeren? Zo ja, hoe denken jullie dit te gaan doen, hoe bereiden jij en je team je voor op 2012?

“Natuurlijk bepalen de sponsors wat we volgend jaar gaan doen, maar als het aan mij ligt ben ik er weer bij! Nog wat starts oefenen en dan komt het helemaal goed!”

Bezoek voor de website eens voor meer info Aevitae Bleekemolen Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS