Rally

Debutant Toyota Yaris WRC overtreft alle verwachtingen en wint de Rally van Zweden

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 februari 2017 12:35 • Print artikel

Debutant Toyota Yaris WRC overtreft alle verwachtingen door al in de tweede ronde van het FIA World Rally Championship (WRC) 2017 – de Rally van Zweden – als grote winnaar uit de bus te komen. Het is de eerste koppositie voor het team van Toyota GAZOO Racing. Coureur Jari-Matti Latvala die samen met navigator Miikka Anttila de ruim 297 kW/380 pk sterke Yaris WRC naar het goud reed staat momenteel 1ste in het rijderskampioenschap. De Fin won in totaal zes stages.

Toyota Yaris WRC

Latvala begon de laatste dag van de Rally van Zweden met slechts 3,8 seconden voorsprong op de nummer 2, maar wist zich alle drie de stages van die dag – inclusief de zogeheten Power Stage – toe te eigenen. Door de koppositie van de Yaris WRC en de veroverde punten van de Yaris WRC van teamgenoten Juho Hänninen en Kaj Lindström, staat Toyota GAZOO Racing al vroeg in het kampioenschap tweede in het algemeen klassement. De laatste keer dat Toyota een WRC-ronde won, was de Rally van China in 1999, het jaar waarin Toyota afscheid nam van het wereldkampioenschap rallyrijden.

Uiterst succesvolle start
De winst in Zweden volgt kort na het ijzersterke rallydebuut van de Yaris WRC in de Rally van Monte Carlo, de start van het kampioenschap. De Yaris WRC van Latvala en Anttila verraste vriend en vijand door als 2de te eindigen waarmee de rentree van Toyota in het WRC – onder de bezielende leiding van rallyveteraan Tommi Mäkinen – een uiterst succesvolle start kende.

Alsmaar betere auto’s
Toyota topman Akio Toyoda: “Het is een geweldig gevoel om na 17 jaar afwezigheid weer een WRC-rally te winnen. Ik heb naar dit moment uitgekeken, maar kon niet vermoeden dat-ie zo snel zou aanbreken. Mijn complimenten voor het hele team! Toen ik Jari-Matti voor de race sprak, zei hij dat hij de Yaris WRC met respect behandelt, en dat hij met liefde voor de auto met hem communiceert. Deze liefde voor auto’s voel ik ook. Mijn wens voor iedereen is dan ook dat we deze liefde koesteren en de uitdaging aangaan om alsmaar betere auto’s te maken.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS