Autosport NL • NK Rally

Succesvolle start nieuw seizoen Nissan 350Z Rally Challenge in TankS Rally rond Emmeloord

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 maart 2015 10:58 • Print artikel

De Tank S Rally vormde voor de Nissan 350Z Rally Challenge de start van het nieuwe seizoen. Niet minder dan 9 equipes namen deel aan deze rally in en rond Emmeloord, waar in totaal 62 equipes aan de start stonden. Jasper van den Heuvel won de rally onbedreigd in zijn Mitsubishi Lancer Evo X, met bijna anderhalve minuut voorsprong op Erik Wevers (Skoda Fabia WRC). Kevin Kooijman legde beslag op de derde plaats met zijn Mitsubishi Evo X. Zijn Deltion teamgenoot Matthias Boon was de snelste Nissan 350Z Rally Challenge deelnemer en hij legde beslag op een uitstekende 12e plaats in het algemeen klassement. Van de negen gestarte Nissan’s kwamen er niet minder dan 8 aan de finish. Alleen Roel van der Zanden viel vlak voor het einde van de rally uit.

Tank S Rally Nissan 350Z Rally Challenge

Onder wisselende (frisse) weersomstandigheden ging zaterdagmiddag de rally van start in Emmeloord. Er stonden de 62 deelnemende equipes 12 klassementsproeven te wachten. De totale lengte bedroeg 238 km, waarvan 109 km over de klassementsproeven. Hoewel het ’s ochtends tijdens de verkenning behoorlijk regende en er ook ’s middags tijdens de rally nog wel wat druppels vielen waren de proeven door de harde wind goed te rijden op de slick banden. Wel lag hier en daar op de dijkjes wat modder wat sommige passages verraderlijk maakte. Maar de Nissan 350Z equipes leken daar weinig last van te hebben en bewezen de betrouwbaarheid van de indrukwekkende Nissans opnieuw; alleen Roel van der Zanden moest vlak voor het einde van de rally opgeven toen zijn Nissan na een jump een elektrische storing vertoonde.

Nissan 350Z Rally Challenge
Alle deelnemers roemden de plezierige sfeer in de Nissan 350Z Rally Challenge: “We gunnen elkaar het beste en gaan heel sportief met elkaar om,” was een veel gehoorde opmerking. Ook het feit dat de equipes erg aan elkaar gewaagd zijn maakt dat de Nissan 350Z Rally Challenge niet gemist kan worden in de Nederlandse rallysport. Met drie verschillende leiders in het Cup klassement werd het een boeiende strijd in de polders rond Emmeloord. Antoine Biesheuvel was het snelste op de eerste proef, met Erwin Klippel op de tweede plaats. Titelverdediger Matthias Boon was derde. Daarna was het de beurt aan Erwin Klippel – hij was het snelste op de tweede proef en pakte de leiding, terwijl Biesheuvel terugviel naar plaats drie, achter Boon. Hoewel de Belg in dienst van het Deltion Rallyteam op de derde klassementsproef de snelste tijd liet afdrukken behield Klippel de leiding. Maar toen Matthias Boon ook de daaropvolgende proeven op zijn naam wist te schrijven wisten Klippel en Biesheuvel eigenlijk al hoe laat het was. Toch zette vooral Antoine Biesheuvel nog een sterke eindsprint in, maar omdat hij op de 8e proef kostbare tijd verspeelde in een van de hairpins was het niet voldoende om Boon echt te bedreigen. Biesheuvel bleef op 16 seconden steken op plaats twee, achter de snelle Belgische equipe. Erwin Klippel stelde zich tevreden met de derde plaats.

Achter dit leidende drietal ontspon zich een mooie strijd tussen Stijn van Bree, Roel van der Zanden, Arjan Heijstek en ook nog Henk Westerbeek. Gerard Tijink (nieuw in de Nissan 350Z) en Diter Toprek (gespind op de eerste proef) konden zich nu nog niet bemoeien met deze strijd, maar zijn gebrand om dat bij de eerstvolgende rally wel te doen. Op zaterdag 18 april komen de Nissan equipes wederom aan de start; dan staat de Rally van Putten op het programma.

Cup coördinator Nico Biesheuvel was verheugd met deze mooie start van het seizoen: “Ik ben blij met dit resultaat. Er is goede strijd geleverd, de auto’s zijn zeer betrouwbaar gebleken en iedereen heeft zich reuze vermaakt. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor.”

Uitslag TankS Rally:
1. Jasper van den Heuvel/Lisette Bakker, Mitsubishi Evo X, 58 min 26,2 sec
2. Erik Wevers/Michiel Poel, Skoda Fabia WRC, op 1 min 22,0 sec
3. Kevin Kooijman/Hans van Goor, Mitsubishi Evo X, op 1.52,1
12. Matthias Boon/Davy Thierie, Nissan 350Z, op 4.57,5
18. Antoine Biesheuvel/Frans van den Einde, Nissan 350Z, op 5.13,5
20. Erwin Klippel/Jouri Dockx, Nissan 350Z, op 5.47,3
23. Stijn van Bree/Marco Schillemans, Nissan 350Z, op 7.14,7
31. Arjan Heijstek/Gerwin Biesheuvel, Nissan 350Z, op 10.25,6
32. Henk Westerbeek/Radbout Mutsaers, Nissan 350Z, op 10.50,5
33. Gerard Tijink/Tim Rietveld, Nissan 350Z, op 11.57,4
38. Diter Toprek/Dennis Lippens, Nissan 350Z, op 12.57,0
--- Roel van der Zanden/Ilse van de Sande, Nissan 350Z – uitgevallen

In totaal gingen er 62 equipes van start en kwamen er 51 aan de finish.

Stand Nissan 350Z Rally Challenge (na 1 wedstrijd)

# Rijder Tank S Stand
1. Matthias Boon 35
2. Antoine Biesheuvel 28
3. Erwin Klippel 23
4. Stijn van Bree 21
5. Arjan Heijstek 16
Henk Westerbeek 16
7. Gerard Tijink 13
8. Diter Toprek 12
9. Roel van der Zanden 5

Deelnemers
De 9 deelnemende equipes aan de 350Z Rally Challenge die op zaterdag 21 maart tijdens de TankS Rally in Emmeloord in actie kwamen aan het woord (op klassement):

Matthias Boon/Davy Thierie (1e)
“Een mooi begin van het seizoen,” concludeerde Matthias Boon na het winnen van de TankS Rally. “Het is altijd fijn om door te gaan waar je het vorige seizoen bent geëindigd: met winnen.” Vorig jaar debuteerde de snelle Belg in Nederland, maar nu was hij wat meer bekend met de omstandigheden: “Hoewel de meeste proeven in de andere richting werden verreden kende ik nu al het karakter en daardoor was ik snel in het goede ritme.” De snelle 350Z van het Deltion Rallyteam vertoonde geen kuren: “De auto is perfect en vrijwel identiek aan vorig jaar. Ik heb nu alleen de demping iets aangepast. Ook de harde banden die we gebruikten bevielen goed. Kortom, een prima wedstrijd.”

Antoine Biesheuvel/Frans van den Einde (2e)
Antoine Biesheuvel toonde zich tevreden: “Onlangs crashte ik tijdens een trainingsritje en liep de auto veel schade op. Als je dan weer gaat rijden moet je toch weer even in je ritme komen, maar dat lukte prima.” Antoine koos aanvankelijk voor zachte banden. “Maar ik had beter op harde banden kunnen rijden bleek later. Daardoor verloor ik in het midden-gedeelte van de rally teveel op Matthias Boon.” Op proef 8 maakte Biesheuvel ook nog een klein foutje in de hairpin: “Bij het afrijden van de dijk trok ik iets te vroeg aan de handrem, waardoor we verkeerd uitkwamen en we zo’n 14 seconden verloren! Maar ik ben tevreden met onze tweede plaats – die vormt een goede basis voor de rest van het seizoen.”

Erwin Klippel/Jouri Dockx (3e)
Voor Erwin Klippel verliep de TankS Rally heel goed: “Zeker in het begin zaten we er goed bij en lag ik zelfs even aan de leiding,” meende Klippel dan ook. “Maar toen Boon en Biesheuvel er nog een tandje bij zetten moest ik lossen, hoewel ik nog even dichtbij Antoine kwam toen hij op de 8e proef spinde.” De auto van Klippel was in topconditie en Erwin amuseerde zich prima: “Het was leuk strijd te leveren voor een podiumplek en de TankS Rally met die bochtige dijkjes ligt mij wel.”

Stijn van Bree/Marco Schillemans (4e)
“Dik tevreden!” Dat was de krachtige conclusie van Stijn van Bree nadat hij zijn fraaie Nissan 350Z op de vierde plaats over het finish podium in Emmeloord stuurde. “Onze doelstelling was om in de eerste helft van het veld van Nissan’s te eindigen en daarin zijn we prima geslaagd.” Doordat Stijn van Bree in de ‘standaardklasse’ rijdt (met o.a. standaard remmen en versnellingsbak) scoort hij meteen 2 bonuspunten (net als Henk Westerbeek): “Daar zijn we ook best trots op en het blijkt maar weer hoe goed de Nissan 350Z is voor dit werk.” Stijn van Bree reed nog niet eerder in de TankS Rally: “Wij moesten daarom wel even wennen aan die dijkproeven; dat is toch weer heel wat anders dan een klassementsproef in Hellendoorn of in de ELE Rally.”

Arjan Heijstek/Gerwin Biesheuvel (5e)
“Met een beetje slaaptekort begon ik aan de rally, omdat ik vrijdagavond nog de koppeling van de rally auto moest vervangen,” aldus Arjan Heijstek. De hele dag keken Heijstek en navigator Gerwin Biesheuvel (de broer van Antoine) niet naar de tijden: “De uitslag aan de finish was wel een plezierige verrassing voor ons, want we hebben vooral heel veel plezier samen in de auto gehad.” Hoewel Gerwin eigenlijk zelf ook liever rijdt ging het navigeren hem prima af. “Zonder te pushen of risico’s te nemen en met een auto die zich weer prima hield konden we toch goed mee komen,” meende Heijstek nadat hij de tijden op de proeven had vergeleken met die van de concurrentie.

Henk Westerbeek/Radbout Mutsaers (6e)
“Eigenlijk hebben we een prima, leuk evenement gehad,” meende Henk Westerbeek aan de finish van de TankS Rally. “Het is een mooi, compact evenement en dat staat mij wel aan. En de sfeer in de Nissan 350Z Rally Challenge is top. Ook onze monteurs waren zeer te spreken, onder andere over de centrale catering van QuartreCulinair; dat mag ook wel eens gezegd worden!” Zijn auto was voor het eerst voorzien van de Proflex dempers: “Dat was even wennen, maar daarna kon ik er 100% op vertrouwen. Alleen had ik op de industrieterrein proef nieuwe banden voor gemonteerd en daar kreeg ik niet voldoende temperatuur in, waardoor ik wat tijd verloor door onderstuur,” aldus Henk Westerbeek, die de auto alleen even gaat wassen “en dan staat die weer klaar voor Putten.”

Gerard Tijink/Tim Rietveld (7e)
Met wat spierpijn in de armen werd Gerard Tijink toch met een tevreden gevoel wakker zondag na de TankS Rally: “Het was voor mij de eerste keer in de TankS Rally en het karakter is heel anders dan wat ik gewend ben,” meende hij dan ook. “En de Nissan is ook een heel andere auto; ik heb dan ook veel geleerd deze rally en ik prijs mij gelukkig dat ik in hetzelfde team (Deltion) rij als Matthias Boon. Daar kan ik veel van leren en we hebben ook overleg gehad over de bandenkeuze en de afstelling van de auto.” Volgens Gerard had er wel iets meer in gezeten: “Maar we hadden een paar kleine dingetjes, zoals een niet optimaal werkende handrem en iets te weinig benzinedruk. Maar ik heb wel veel vertrouwen opgedaan en dat komt hopelijk volgende keer van pas!”

Diter Toprek/Dennis Lippens (8e)
“Teleurstellend,” was het commentaar van Diter Toprek. “Op de eerste proef spinde ik en dat gaf een deuk in het zelfvertrouwen, waar ik niet meteen overheen kon komen. Daardoor verloren we in de eerste boucle kostbare tijd op de concurrentie en was de spanning er uit.” De TankS Rally is niet zijn favoriete rally, maar op de afsluitende proeven op het industrieterrein had Diter het wel naar zijn zin: “Dat vind ik altijd leuk om te rijden, dus we sloten de rally toch met een goed gevoel af.” Ook vond Toprek het jammer dat het weer uitgerekend op zaterdag niet geweldig was: “Dat blijft spijtig, zeker als zondags dan de zon volop doorbreekt; niet alleen voor ons, maar ook voor het publiek is het natuurlijk leuker als het mooi weer is!


Roel van der Zanden/Ilse van de Sande (uitgevallen)
“Jammer natuurlijk dat we de finish niet hebben gehaald, want het liep allemaal lekker.” Roel was ook te spreken over de samenwerking met navigatrice Ilse van de Sande: “Dat liep top en door het groeiende vertrouwen gingen we ook steeds sneller rijden.” De dijken waren weer een mooie uitdaging: “Doordat er best wat modder lag was het hier en daar spannend, maar wel mooi! Op de 11e proef op het industrieterrein in Emmeloord viel vlak na de jump de stroom uit; waarschijnlijk is er bij het ‘landen’ iets in het elektrische systeem los geraakt. Jammer, maar in Putten gaan we er weer tegenaan.”


In de Nissan 350Z Rally Challenge wordt gereden met Nissans van het model 350Z; deze auto’s beschikken over een 3,5 liter V6 motor (ruim 300 pk, 360 Nm) en een zes- versnellingsbak. De topsnelheid ligt ver boven de 200 km/uur, maar tijdens de rally’s wordt die vrijwel nooit gehaald. De 350Z Challenge was binnen de internationale rallysport samen met BioMCN de grondlegger voor het gebruik van de biobrandstof GEM Fuel. De Nissan 350Z Challenge gaat in 2015 het 7e seizoen in en het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden, met negen deelnemende equipes. De auto’s zijn vrijwel identiek en er wordt dankzij de achterwielaandrijving altijd gezorgd voor veel spektakel op de klassementsproeven. Dit in combinatie met spannende duels tussen de verschillende teams en de potentie om top-10 tijden te rijden maakt de Nissan 350Z Rally Challenge tot één van de populairste klasses die er momenteel is in de Nederlandse rallysport. De 350Z Rally Challenge wordt ook dit seizoen weer gesponsord door Eurol en door Biesheuvel Autosport. De catering is in handen van QuartreCulinair. De cup telt dit seizoen 6 rally’s: de Tank S Rally, de Rally van Putten, de ELLE Rally, de Vechtdal Rally, de Hellendoorn Rally en de GTC Rally.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS