Autosport NL • NK Rally

Nissan 350Z Rally Challenge: grande finale in Hellendoorn Rally 2014

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 september 2014 13:20 • Print artikel

Komend weekeinde vindt het hoogtepunt van het Nederlandse rallyseizoen plaats in en rond Hellendoorn. Vrijdagavond 19 september staan er 70 equipes voor de rally aan de start en zaterdag voegen zich daar nog eens 32 equipes voor de short rally bij. De Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally vormt al jaren het belangrijkste evenement op de kalender van het Nederlands Rallykampioenschap. Onder de deelnemers bevinden zich dit keer weer 8 equipes met een Nissan 350Z, die met hun 300 pk en achterwielaandrijving het ongetwijfeld talrijke publiek zullen vermaken. De Belgische coureur Matthias Boon stelde de titel al veilig in de Nissan 350Z Rally Challenge, maar dat weerhoudt de deelnemers er niet van om het gas er op te houden in Hellendoorn.

Nissan 350Z Rally Challenge in Hellendoorn Rally Matthias Boon

Omdat Matthias Boon zich onlangs in de Omloop van Vlaanderen al liet kronen tot kampioen kan de sympathieke Belgische coureur van het Deltion Rallyteam in Hellendoorn onbevangen de sportieve strijd aangaan met Antoine Biesheuvel. Biesheuvel kende dit seizoen veel pech en is belust op revanche. Maar ook Mike Veldhuisen is weer van de partij, nadat hij vanwege budgettaire redenen een aantal rally’s moest missen – hij zal Hellendoorn aangrijpen om het Boon en Biesheuvel lastig te maken.

Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally
De Hellendoorn Rally telt in totaal 15 klassementsproeven, waarvan er 6 op vrijdagavond worden verreden en 9 op zaterdag. De totale lengte bedraagt 506,86 km, waarvan 209,20 km over de klassementsproeven. Vooral de ruim 23 km lange proef ‘Hellendoorn’, die zaterdags drie keer zal worden verreden zal scherprechter vormen voor de deelnemende equipes. Meer informatie over de Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally is te vinden op de website van de organisatie, www.hellendoornrally.eu.

Deelnemers
De deelnemende equipes aan de Nissan 350Z Rally Challenge die op vrijdag 19 en zaterdag 20 september tijdens de Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally in actie zullen komen zijn (in alfabetische volgorde):

Nissan 350Z Rally Challenge in Hellendoorn Rally

Antoine Biesheuvel / Frans van den Einde (startnummer 31)
Voor Antoine Biesheuvel telt maar een ding: uitrijden. “We hebben dit jaar zo ontzettend veel pech gehad, dat we nu echt kilometers willen maken en de finishvlag willen zien,” zegt Biesheuvel, die onlangs in België nog een testrally reed om te kijken of het technische malheur verdwenen was. “Helaas deed het euvel zich daar weer voor (warm lopen van de motor) en hebben we nu rigoureus de hele motor en alle ‘toebehoren’ vervangen door standaard Nissan onderdelen. Weliswaar hebben we nu zo’n 50 Nm minder koppel, maar we hopen aan betrouwbaarheid te hebben gewonnen. Het zal wel niet mogelijk zijn om het nu Matthias Boon moeilijk te maken, maar we gaan dan gewoon voor het spektakel – elke camera zal dan op ons gericht zijn…!”

Matthias Boon / Diederik Pattijn (startnummer 29)
Met de titel op zak gaat Matthias Boon in Hellendoorn vooral voor zijn team van het Deltion College er een feestje van maken: “Hellendoorn is voor het Deltion (Zwolle) zo’n beetje hun thuiswedstrijd en nu de titel ons niet meer kan ontgaan, wil ik hen graag een mooie laatste wedstrijd van het seizoen bieden. Ik heb het dit seizoen ontzettend naar mijn zin gehad in Nederland en hoop dat ik volgend jaar weer van de partij kan zijn!” De sympathieke Belg roemt ook de sfeer in de Nissan 350Z Rally Challenge: “Met alle deelnemers in deze cup is het gewoon heel leuk en altijd sportief.” Omdat Davy Thierie wederom in de Ford Fiesta van Bernhard ten Brinke plaats neemt zal Boon worden genavigeerd door Diederik Pattijn.

Arjan Heijstek / Lieke Bouman (short rally, startnummer 110)
Voor Arjan Heijstek betekent Hellendoorn een kort uitstapje: “Vanwege tijdgebrek red ik het niet om de hele rally te rijden en daarom hebben wij dit keer ingeschreven voor de Short Rally.” Na zijn succesvolle optreden in Vlaanderen, waar hij de tweede plaats in de titelstrijd behaalde gaat Heijstek in Hellendoorn vooral voor het plezier rijden: “Maar een zekere vorm van competitie verhoogt het plezier…,” zegt Heijstek die weer met Lieke Bouman rijdt: “In Vlaanderen hebben we weer sinds lange tijd samen gereden en dat klikte weer als vanouds. Dus Lieke gaat ook in Hellendoorn voor mij de notes lezen.”

Diter Toprek / Dennis Lippens (startnummer 34)
In de Omloop van Vlaanderen moest Diter Toprek verstek laten gaan: “Ik was voor mijn werk een maand naar Moskou geweest en kon het helaas niet redden. Dus ik zie er nu naar uit om in Hellendoorn weer de draad op te pakken. En de enige keer dat ik al in Hellendoorn heb gereden heb ik mij kostelijk geamuseerd!” Hoewel hij dus wat wedstrijdritme mist ziet hij uit naar de strijd op de proeven: “Ik wil het goede gevoel uit de GTC Rally (3e plaats) graag meenemen en hoop op goed weer; regen is voor mij en voor het publiek niet leuk….”

Mike Veldhuisen / Dennis Goossens (startnummer 30)
Na lange tijd komt ook de tweede equipe van het Deltion College weer aan de start: Mike Veldhuisen heeft dankzij Ymor IT en de Nathan Group voldoende budget weten te vinden om in Hellendoorn de strijd weer aan te binden met de concurrentie: “In de Tank S en in Tielt behaalde ik twee fraaie derde plaatsen, maar daarna moest ik helaas afhaken. Ik sta nu dan ook te trappelen van ongeduld om weer te gaan rijden. Ik weet niet of ik Matthias Boon en Antoine Biesheuvel meteen partij kan geven, maar wie weet kan ik vrijdagavond in het donker al een eerste plaagstootje uitdelen,” zegt een zeer gemotiveerde Veldhuisen.

Henk Westerbeek / Radbout Mutsaers (short rally, startnummer 111)
Voor Henk Westerbeek is het een beetje vreemd seizoen: “Ik was in 2009 na een tiental jaren rally’s rijden gestopt vanwege mijn nieuwe baan bij de Gemeente Voorschoten, maar eind vorig jaar begon het weer te kriebelen,” aldus de 55-jarige Westerbeek. “En dank zij mijn sponsors That’s Lease, Auto Deal en JD Staal zijn we dit jaar in staat om met een prachtige Nissan 350Z onze comeback te maken.” Tot nu toe nam Henk Westerbeek dit jaar alleen deel aan twee Belgische rally’s, maar nu voegt hij zich in de Short Rally bij de Nissan 350Z Rally Challenge. Westerbeek kan bogen op veel ervaring met verschillende type auto’s: “Maar de Nissan is een geweldig leuke auto en we zien met ons hele team ‘Just 4 Fun’ uit naar een mooie Hellendoorn Rally.”

Roel van der Zanden / Ilse van de Sande (startnummer 32)
In zijn zoektocht naar een vaste navigator voor het seizoen 2015 komt Roel van der Zanden ook tijdens deze loodzware wedstrijd in het oosten van het land aan de start met een andere navigator. Ditmaal zal Ilse van de Sande op de hot seat plaats nemen. Na de voortijdige exit tijdens Vlaanderen start Roel nu weer op bekend terrein. Tweemaal eerder kwam hij aan de start in Hellendoorn. Vorig jaar eindigde Roel op de 5e plaats in het Nissan klassement. Het doel voor dit jaar is een hogere klassering maar vooral het finishen van de wedstrijd. “Ik heb ontzettend veel zin in Hellendoorn. Het is een mooie wedstrijd met lastige klassementsproeven. Vrijdagavond wordt vaak al het verschil gemaakt, het is dus zaak er direct vanaf de start goed bij te zitten. Ilse heeft de nodige ervaring, ook in Hellendoorn; ik zie onze samenwerking dus met veel vertrouwen tegemoet.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS