Autosport NL • NK Rally

Mats van den Brand liet zich niet van de wijs brengen: "Als een geoliede machine"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 oktober 2014 09:04 • Print artikel

Mist, regen, geannuleerde klassementsproeven; niets bracht KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand van de wijs tijdens de 33ste Hellendoorn Rally. Met grote overmacht schreef Van den Brand de Ford Fiesta Sport Trophy op zijn naam en legde in het algemeen klassement zelfs beslag op een elfde plaats. Voor de KTF-rijder was het al de derde keer op rij dat hij bij een rally in eigen land de overwinning greep in de Fiesta Sport Trophy en met nog één wedstrijd te gaan heeft Van den Brand volop uitzicht op de titel. Voor KTF-rallytalent Leo van der Eijk verliep de Hellendoorn Rally minder gelukkig. Op zaterdagochtend raakte Van der Eijk met zijn Fiesta R2 van de weg en moest opgeven.

Mats van den Brand

De 33ste editie van de Hellendoorn Rally werd door mist en regen nog zwaarder dan deze bekendste rally van Nederland onder normale omstandigheden al zou zijn geweest. Door de dichte mitsbanken moesten op vrijdagavond zelfs vier proeven worden geannuleerd, terwijl op zaterdagmiddag een zware regenbui de voorlaatste klassementsproef onbegaanbaar maakte. KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand bleef onder alle gebeurtenissen ijzig kalm. Op de eerste proef nam Van den Brand de leiding in de Ford Fiesta Sport Trophy, moest deze op zaterdagochtend kortstondig afstaan, om vervolgens de koppositie met vijf snelste tijden uit zes klassementsproeven weer stevig in handen te nemen en soeverein naar de overwinning te rijden. Aan de finish bedroeg de voorsprong op de nummer twee in de Fiesta Sport Trophy ruim 55 seconden. In het algemeen klassement eindigde de door Eddy Smeets genavigeerde Van den Brand in de Verkooijen Rally Sport Fiesta tijdens de laatste proef zelfs op een zesde plaats en in de eindstand op plaats elf.

Het 23-jarige rallytalent uit Sint-Oedenrode keek dan ook tevreden op de Hellendoorn Rally terug. "Ik ben niet zo heel snel tevreden, maar dit was wel goed. We hadden een hoog tempo en een goed ritme. Daarbij was de auto ook super. In de ADAC Rallye Deutschland heb ik toch wel veel geleerd en dat kwam er nu uit. Uiteindelijk heb ik me één keer verremd en hebben we één keer een verkeerde bandenkeuze gemaakt, maar verder liep het als een geoliede machine", aldus Van den Brand, die na drie opeenvolgde zeges in eigen land, tweede staat in de Fiesta Sport Trophy. Met nog één wedstrijd te gaan heeft de KNAF Talent First-rijder volop uitzicht op de titel.

Ook KNAF Talent First-rallytalent Leo van der Eijk leek in eerste instantie een hoofdrol voor zich op te gaan eisen in de Fiesta Sport Trophy. In de Fiesta R2 van Vacansoleil Rally Sport zette het 22-jarige rallytalent uit Nieuwerkerk aan den IJssel in zijn klasse twee keer op rij de snelste tijd op de klokken en nam op zaterdagochtend de leiding in de Fiesta Sport Trophy. Een proef later ging het echter mis. "Nadat we iets in de set-up van de auto hadden aangepast, ging het super en konden we zonder te forceren snelle tijden rijden. Op proef acht bleken we een fout in onze notes te hebben gemaakt. Daarin stond dat een bocht vol gas was en dat bleek niet zo te zijn. De achterkant gleed tegen een afzetting en de auto klapte om. Dan doe je niets meer. Uiteindelijk kwamen we twintig centimeter tekort", aldus een teleurgestelde Van der Eijk, die met de Fiesta in de berm belandde en met forse schade moest opgeven.

Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach voor de rally: "Zowel Mats als Leo hebben goed gereden en nemen duidelijk steeds meer afstand van de andere equipes in hun klasse. Wat Leo overkomt is natuurlijk heel zuur, maar dat soort dingen gebeuren, je ziet dat één foutje grote gevolgen kan hebben. Mats heeft het heel goed gedaan. Snel maar ook met het hoofd gereden en een perfect resultaat neergezet. Hij heeft gedaan wat hij moest doen en heeft nu ondanks het missen van twee wedstrijden volop uitzicht op de titel in de Fiesta Sport Trophy."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS