Autosport NL • NK Rally

"Een pirouette, klein uitstapje of even verremmen...."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 oktober 2011 12:19

Diverse circuitcoureurs maken weleens een uitstapje naar een rally. Zelfs F1 coureurs als Kimi Raikkonen en Robert Kubica kunnen daar over mee praten zei het niet altijd even gelukkig. Ook Jaap van Lagen maakt elk jaar een uitstapje om op het onverhard rond te boenderen. Een wereld van verschil, maar geen probleem voor Jaap van Lagen. In zijn thuisrally bewees de 34-jarige Edenaar opnieuw een autosportallrounder te zijn. Samen met navigatrice Annemieke Hulzebos won Jaap met overmacht de sterk bezette standaardklasse in de Nederland Rally en scoorde bovendien een prachtige zesde plaats algemeen.

Jaap van Lagen wint Groep N

Voor het eerst sinds oktober 2009 stapte Jaap van Lagen in een rallywagen. Een paar rondjes over industrieterrein de Harselaar in Barneveld om aan de auto te ruiken en de zitpositie te bepalen, dat was de hele voorbereiding op de Nederland Rally voor de circuitcoureur. Eénmaal op de proeven klokte Jaap van Lagen vanaf de openingsproef snelste tijden in de Groep N-categorie.

“Dit had ik echt nooit verwacht”, meldt de Edenaar verbaasd. “Maar het ging vanaf de eerste meter echt goed. Ik heb gewoon mijn eigen ding gedaan en geprobeerd om samen met Annemieke zo hard mogelijk te rijden. En dat bleek ruim voldoende om hier te winnen.” De circuitcoureur bezorgde Van den Heuvel Motorsport zo de tweede opeenvolgende zege met de Mitsubishi Lancer Evo X R4 in een NK-rally.

"Ik heb nog nooit zo’n fijne rallywagen gereden”, vertelt Jaap van Lagen. “Je gaat er zo gemakkelijk hard mee. Deze Evo doet precies wat je wilt en is ook op de grens perfect te controleren. Echt genieten.” De rallyauto gaf bovendien geen slag verkeerd en dat is een compliment waard voor Van den Heuvel Motorsport, aldus Jaap. “Zeker als je weet dat het een fonkelnieuw exemplaar is. De preparatie van de auto is pas deze week afgerond.”

Tijdens de rally door zijn thuisstreek werd Jaap bovendien bijgestaan door engineer Chiel Bos, die als veelvuldig rallykampioen veel kennis in huis heeft. “Ik heb de hele zaterdag op intermediate banden gereden en dat werkte perfect. Zo had ik ook grip op de natte en gladde plekken op de weg en die waren er genoeg”, legt de winnaar uit.

“Het complete pakket klopte. De auto is fantastisch, Annemieke heeft super genavigeerd en ikzelf heb geen enkele fout gemaakt. De andere jaren gebeurde er altijd wel iets: een pirouette, klein uitstapje of even verremmen. Dit jaar helemaal niets. Het was mijn beste rally ooit. Het liep als een trein!” Een blik op de einduitslag brengt de overmacht van Jaap in kaart. Bob de Jong, de nummer twee in de Groep N-categorie, volgt op een respectabele marge van 4:18,9 min.

Jaap van Lagen werd tijdens de Veenhuizen Groep Nederland Rally 2011 gesteund door:

Polskamp Meat Industry Viets staalconstructie
Topparken Joalpe.eu
Robarent Brons recreatiebouw
Mouw Hoedliggers Itolang
Eetcafe de Gribus Van Essen Service & Montage
Kleijer stucadoors Jaap Schut
Geluk management

Na het rallyavontuur wacht Jaap van Lagen in het weekeinde van 23 oktober de finale van de Duitse Porsche Carrera Cup op de Hockenheimring.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS