Autosport NL • NK Rally

Brabantse klassieker ELE Rally strijdtoneel Nissan 350Z Rally Challenge

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juni 2014 09:51 • Print artikel

Op 13 en 14 juni vindt rond Helmond en Eindhoven de ELE Rally plaats, de Brabantse rallyklassieker. Naast een flink aantal snelle WRC auto’s zal ook de Nissan 350Z Rally Challenge weer voor het nodige spektakel zorgen. Niet minder dan 7 Nissan equipes staan ingeschreven op een totaal deelnemersveld van 71 equipes. In de Nissan 350Z Challenge is Matthias Boon (de Belgische Junior kampioen van 2013) als leider in de challenge ondanks zijn debuut in de ELE Rally samen met Antoine Biesheuvel en Dirk Garvelink één van de favorieten voor de eindzege. Alle drie de favorieten erkennen dat de concurrentie stevig is in deze spectaculaire cup en dat er voor elke seconde gestreden zal gaan worden.

Ele Rally 2014 Nissan 350Z Rally Challenge Biesheuvel Autosport

Na een pauze van negen weken sinds de TAC Rally in Tielt wordt de titelstrijd komend weekeinde (13/14 juni) voortgezet met de ELE Rally. Nissan 350Z Rally Challenge initiator Nico Biesheuvel van Biesheuvel Autosport is ook blij met de aankomende ELE Rally: “De ELE Rally is een prachtig evenement en wij komen daar graag met de challenge. De proeven zijn een uitdaging voor ‘mens & machine’ en voor veel equipes vormt de ELE Rally halverwege het seizoen een keerpunt: na tegenslagen in de eerste rally’s valt vaak in de ELE Rally alles op zijn plaats. En ook de traditiegetrouwe goede publieke belangstelling en het vaak zomerse weer zijn natuurlijk pluspunten.”

De winnaar van de Tank S Rally, Dirk Garvelink, is na zijn afwezigheid in de TAC Rally in de ELE Rally opnieuw van de partij, maar de runner-up in de titelstrijd, Mike Veldhuisen, moet helaas verstek laten gaan vanwege een tekort aan budget: “Dat is natuurlijk ontzettend spijtig, maar we zijn hard bezig om te proberen later dit seizoen nog een paar keer in actie te komen,” aldus een teleurgestelde Mike Veldhuizen. Voor Dirk Garvelink geldt dat hij het Matthias Boon en Antoine Biesheuvel direct vanaf de start moeilijk wil maken; ondanks zijn ‘pauze’ van 3 maanden is hij gebrand op een goed resultaat. Alle deelnemers aan de Nissan 350Z Rally Challenge zijn het er over eens dat Matthias Boon, Antoine Biesheuvel en Dirk Garvelink in principe het podium zullen bezetten, maar in welke volgorde is voor iedereen een vraag. Dat belooft dus een mooie strijd, net als de strijd van de overige deelnemers die dus strijden voor de titel ‘best of the rest’. “Maar er kunnen altijd verrassingen zijn en we moeten zeker vuurwerk bieden op vrijdagavond om het publiek te bewegen de eerste wedstrijd van Oranje op het WK Voetbal te laten schieten en naar ons te komen kijken,” aldus Roy Clijnk. Ook Arjan Heijstek heeft het dit seizoen enorm naar zijn zin in de Nissan 350Z en gaat steeds beter rijden en hoopt in de ELE Rally zijn stijgende lijn voor te kunnen zetten.

ELE Rally
Op vrijdag 13 juni zal om 19:30 uur op de Automotive Campus in Helmond de ELE Rally van start gaan. De rally is bijna 650 km lang en telt 19 klassementsproeven met in totaal 192 wedstrijdkilometers. De finish van de eerste dag is vrijdagavond om middernacht. Op zaterdag is de herstart in Veldhoven om 9:00 uur en de finish wederom rond middernacht in Helmond. Het servicepark bevindt zich bij Schippers Stop in Veldhoven (Habraken 2601). Vrijdagavond worden er 4 proeven verreden (2 x de proeven Asten en Somerlo), terwijl zaterdag 14 juni 15 proeven op het programma staan, met ‘klassiekers’ als St. Oedenrode en Wintelre. De uitdaging ligt mede in het karakter van de proeven, want 9 proeven kennen een mix van asfalt en onverhard, wat de afstelling en bandenkeuze altijd lastig maakt.

Meer informatie over de ELE Rally is te vinden op de website van de organisatie, www.elerally.nl.


Deelnemers
De 7 deelnemende equipes aan de 350Z Rally Challenge die op vrijdag 13 en zaterdag 14 juni tijdens de ELE Rally in Brabant in actie zullen komen zijn (in alfabetische volgorde):

Antoine Biesheuvel / Frans van den Einde (startnummer 29)
Na de TAC Rally duurde het nog tot een week voor de ELE Rally voordat Antoine Biesheuvel de oorzaak vond van de schakelproblemen in Tielt: “De rustperiode van 9 weken na Tielt was wel erg lang, maar kwam goed uit, want we hebben lang moeten zoeken naar het schakelprobleem. Na drie keer de bak in en uitgebouwd te hebben bleek dat het om een stukje elektronica op het dashboard ging….” vertelt Biesheuvel, die voor de 3e keer aan de start staat van de ELE Rally. “Ik ben ook benieuwd hoe onze nieuwe LED lampenset zal werken, want de nachtproeven kunnen een belangrijk verschil gaan maken. In het donker ziet alles er toch heel anders uit. En we verheugen ons andermaal op een sportieve strijd met Matthias Boon en natuurlijk met Dirk Garvelink.”

Matthias Boon / Hein Verschuuren (startnummer 30)
Voor Matthias Boon, de Belgische leider in de titelstrijd, is de ELE Rally een tweede kennismaking met een Nederlandse rally: “Maar na de onverwachte tweede plaats in de Tank S en de zege in Tielt ben ik er op gebrand om ook in de ELE Rally een goed resultaat neer te zetten,” aldus Boon, die in Brabant genavigeerd zal worden door Hein Verschuuren, omdat Davy Thierie de voorkeur gaf om met Erik van Loon in een WRC Ford Fiesta deel te nemen: “Dat is prima, want Davy heeft veel met Van Loon gereden en ik heb in Hein Verschuuren een prima vervanger gevonden, die lokaal erg goed de weg weet,” concludeert Boon, die voorafgaand aan de ELE nog een test zal doen met de Nissan 350Z, waarbij ook sponsors van het Deltion Rally Team in de gelegenheid worden gesteld een onvergetelijke rally ervaring te ondergaan.

Roy Clijnk / Marlous Kion (startnummer 34)
“We hebben er al weken weer zin in,” zegt Roy Clijnk. “In Tielt eindigde onze rally in een sloot, maar eenmaal weer op het droge hoefden we de auto alleen maar te poetsen, verder was er niets kapot!” De ELE Rally heeft voor Roy Clijnk altijd een bijzondere betekenis: “Als klein jongetje ging ik voor het eerst een keer kijken bij een rally, en dat was bij de ELE Rally. Dus om daar nu zelf te mogen rijden is eigenlijk wel bijzonder. Marlous en ik kijken er dan ook naar uit, maar vinden het jammer dat Mike (Veldhuizen) er niet bij is, want we hadden ons juist ook verheugd om de strijd met hem aan te binden.”

Arjan Heijstek / Cindy Verbaeten (startnummer 32)
Voor Arjan Heijstek is de ELE Rally niet nieuw: hij start er al voor de 5e keer! “Maar ik kijk echt al maanden uit naar de volgende rally, de GTC Rally, of zoals wij die nog steeds noemen de ‘Nacht van Achtmaal’; dat wordt daar mijn 14e deelname! Maar de ELE Rally vormt een mooie opwarmer naar Achtmaal toe en ik vind de traditionele ELE proeven zoals St. Oedenrode prachtig om te rijden,” vertelt de sympathieke rallycoureur uit Almkerk. “Cindy en ik kijken opnieuw uit naar de strijd met Roy (Clijnk) en Roel (van der Zanden) en hopen door constant rijden onze stijgende lijn voort te kunnen zetten en er een hoge klassering uit te slepen.”

Diter Toprek / Dennis Lippens (startnummer 36)
Diter Toprek is net als zijn concurrenten blij dat er na een lange periode weer een rally op het programma staat voor de Nissan 350Z Rally Challenge, hoewel hij als enige nog een rally tussen door heeft gereden: “Omdat de periode tussen de TAC en de ELE zo lang is en ik later in het seizoen waarschijnlijk de Omloop van Vlaanderen moet laten schieten, hebben we er voor gekozen 3 weken geleden de Sezoensrally in Bocholt te rijden, waar ook veel onverhard in zit,” aldus Diter Toprek. “Dat was een leerzame en leuke ervaring en het ging lekker. We zijn dan ook klaar voor de ELE Rally, die ik al een keer eerder reed (2012) en mij toen goed is bevallen. Ik verheug mij vooral op de onverharde stukken!”


Dirk Garvelink / Nicky van Gerwen (startnummer 31)
Na zijn afwezigheid in de TAC Rally betekent de ELE Rally zijn rentree bij de Nissan 350Z Rally Challenge voor Dirk Garvelink, die bekent dat hij sinds zijn overwinning in de Tank S Rally geen meter meer (competitie) heeft gereden en de auto alleen heeft gepoetst: “Te druk geweest om nog wat te doen, maar dat betekent niet dat ik niet gemotiveerd ben. Hoewel de ELE Rally niet tot mijn favoriete rally’s behoort, rij ik voor mijn plezier, maar ook voor de competitie. Ik ben dan ook zeker van plan om het het duo Biesheuvel en Boon flink lastig te maken; en daar begin ik vrijdagavond meteen na de start al mee!” Garvelink, met meer dan 10 deelnames aan de ELE Rally een echte routinier, denkt ook dat een hoge klassering in het algemeen klassement mogelijk moet zijn: “Ik denk dat we in de buurt van de top-10 moeten kunnen komen, zeker nu het slechtste onverharde stuk uit de proef Wintelre is gehaald.”

Roel van der Zanden / Paul Geerts (startnummer 35)
Na zijn tweede uitstapje dit seizoen moest het team van Roel van der Zanden weer hard aan het werk. “Er was echt veel schade na het ongeval in de TAC Rally, maar dank zij mijn trouwe sponsors en gemotiveerde service crew ziet mijn auto er al weer heel goed uit en gaan we er in mijn thuiswedstrijd iets moois van proberen te maken – zeker voor de ruim 50 gasten die we zaterdag met een grote bus de rally van dichtbij gaan laten beleven,” aldus een immer enthousiaste Van der Zanden.

Stand Nissan 350Z Rally Challenge (na 2 wedstrijden)

# Rijder Tank S TAC ELE GTC OvV Hell. TOTAAL
1. Matthias Boon 25 30 55
2. Mike Veldhuisen 21 21 42
3. Arjan Heijstek 18 18 36
4. Dirk Garvelink 30 - 30
5. Antoine Biesheuvel - 25 25
6. Roy Clijnk 16 - 16
7. Diter Toprek 14 - 14
8. Roel van der Zanden - - 0

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS