Autosport NL • NK Rally

Bernhard ten Brinke snelste R5-coureur in Eurol Hellendoorn Rally: "Het was een heftige rally"

Uitgegeven door Johan Vis • 20 september 2017 16:31

In de Eurol Hellendoorn Rally 2017 wachtte Bernhard ten Brinke de eerste confrontatie van het jaar met de Nederlandse top in vergelijkbare R5-rallywagens. De door ŠKODA Nederland ondersteunde rallyrijder bleef op de spekgladde wegen van Twente en Salland alle directe concurrenten voor met zijn ŠKODA Fabia R5. Twaalf proeven op de grens rijden bracht de dagzege in de Eurol R5 Challenge en een mooie tweede plaats achter winnaar Dennis Kuipers.

Bernhard ten Brinke

Het vroege herfstweer verhoogde de moeilijkheidsgraad van deze Eurol Hellendoorn Rally enorm. Hevige regenbuien, plaatselijke buien, drijfnat, licht vochtig of - ook - droge omstandigheden; Bernhard en zijn navigator Davy Thierie kwamen het allemaal tegen op de 12 klassementsproeven.

Zwaarder dan WK Duitsland
“Je moest per proef soms drie of vier keer je rempunten aanpassen, omdat het ene asfalt in het nat meer grip gaf dan het andere. Als ik deze Eurol Hellendoorn Rally vergelijk met de WK Rally van Duitsland van anderhalve maand terug, dan is deze rally echt veel moeilijker. Met dank aan het weer”, vertelde Bernhard ten Brinke.

In die listige omstandigheden nam het Nederlands/Belgische duo vanaf de allereerste proef met grote stappen afstand van de concurrentie in de Eurol R5 Challenge. Hierbij aangemoedigd door ruim 400 gasten van ŠKODA Nederland en de andere sponsoren die de actie op de klassementsproeven van dichtbij meemaakten. Op 10 van de 12 klassementsproeven was de ŠKODA Fabia R5 met startnummer 4 de snelste R5 rallywagen. En daarbij gaf de ŠKODA geen krimp.

Sporen 50cm diep
“Ook niet op het onverhard waarbij de sporen soms wel vijftig centimeter diep waren en het meer leek op modderworstelen”, lacht Bernhard. “Er is een voorbumper gesneuveld, dat was alles. De Fabia rijdt niet alleen geweldig, maar is ook sterk. En dat konden we dit weekeinde goed gebruiken.”

Na 170,3 kilometer op maximale snelheid werden Bernhard en Davy beloond met een maximaal resultaat: de tweede plaats achter de ontastbare Dennis Kuipers in zijn snellere WRC-auto en de winst in de Eurol R5 Challenge. “Ik ben blij dat we hier staan. Het was een heftige rally”, vertelt Bernhard.

Bijna minuut voorsprong
“Dat Dennis te snel zou zijn, wisten we van te voren. Het feit dat we hier de Eurol R5 Challenge winnen met bijna een minuut voorsprong op Hermen Kobus, de kersverse kampioen in de Challenge, zegt wel iets over hoe hard we hebben gereden.”

36ste Eurol Hellendoorn Rally. Einduitslag (na 12 klassementsproeven over 170,3 kilometer):
1. Kuipers-Buysmans (NL-B, Ford Fiesta WRC) 1.37.28,2
2. Bernhard ten Brinke- Davy Thierie (NL-B, ŠKODA Fabia R5) +1:29.5
3. Kobus-De Wild (NL, ŠKODA Fabia R5) +2:29,1
4. Van Deijne-Verschuren (NL, Ford Fiesta R5) +6:47,2
5. Jonasson-Jonasson (SE, ŠKODA Fabia R5) +7:34,1
6. Vossen-Barschot (NL, Ford Fiesta R5) +9:26.3
7. Kirtley-Jones (GB, Subaru Impreza WRC) +10:14,8
8. Van Iersel-Visser (NL, Mitsubishi Lancer Evo X) 10:25,8
9. Andersen-Johansen (DK, Mitsubishi Lancer Evo X) +11:59.0
10. Altena-Aaltink (NL, Opel Manta) +12:21,5

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS