Autosport Internationaal Toerwagens • NASCAR

NASCAR-debuut Renger van der Zande: "Ik kon hem met een do-or-die actie terugpakken"

Uitgegeven door Dirk Kempen • 11 oktober 2016 07:01 • Print artikel

Een verrassing op de inschrijflijst voor de NASCAR Finals op Circuit Zolder was de WeatherTech SportsCar Championship in de PC-klasse Renger van der Zande. De, tegenwoordig in Amsterdam woonachtige, internationale autocoureur en kersverse vader maakte zijn NASCAR-debuut. RaceXpress.nl sprak met de succesvolle eenzitter, sportwagen en nu ook stockcar-coureur.


"Vorige week schreven mijn teamgenoot Mirco Schultis en ik mij in om mee te doen," sprak Van der Zande. Het Nederlands/Duitse duo had een van de auto's van Alex Caffi Motorsport gehuurd om te racen in Zolder. Voor Van der Zande voelt Zolder wel als een thuiswedstrijd. "Ik rijd erg weinig in Europa en Zolder is een leuk circuit, er hangt een goede sfeer," sprak de coureur die in 2005 Nederlands kampioen Formule Renault 2.0 werd. Langs de baan zijn de grootste fans aanwezig. "Mijn vriendin is er nu bij en mijn dochter is in augustus geboren, zij is er ook bij." De 30-jarige Van der Zande heeft niet alleen maar goede herinneringen aan het Belgisch-Limburgse circuit. "De laatste keer dat ik hier reed was in 2008 in de Masters of Formula 3, toen was mijn race al snel voorbij met een crash." In 2007 en 2008 werden de Masters of Formula 3 verreden op Circuit Zolder vanwege de geluidsregels in Zandvoort.

Na 2008 steeg Van der Zande op de autosportladder. Na een derde plek in het Brits F3 en races in GP3 en DTM maakte de Nederlander de overstap naar de Verenigde Staten. Bij Starworks Motorsport werd Van der Zande teamgenoot van, onder andere, Mirco Schultis. Dit jaar werd de Nederlander kampioen in het WeatherTech SportsCar Championship in de PC klasse. "Ik race nu al meer dan drie jaar in de Verenigde Staten in de sportwagens," vervolgde Van der Zande.

"NASCAR is daar écht een groot merk, het is ook erg leuk dat we dat nu in Europa hebben." Hierdoor voelde Van der Zande zich thuis. "De opbouw van het raceweekeinde in de NASCAR Whelen Euro Series is typisch Amerikaans, dat voelt voor mij vertrouwd." Stockcars zijn ook niet helemaal nieuw voor de coureur geboren in het Gelderse Dodewaard. "In 2012 en 2013 reed ik in de BRL V6, die stockcars zijn vergelijkbaar met de auto's in de Euro NASCAR."


"Je merkt wel dat het een huurauto is," sprak de snelle rijder. "Tijdens de kwalificatie brak de ophanging af, daardoor start ik 'slechts' elfde." Tijdens de eerste race was Van der Zande vooral aan het genieten. "Het waren erg leuke gevechten, ik heb een paar mooie bandensporen op mijn auto van het close racen." De Nederlander miste wel vermogen. "Ik had graag meer vermogen gehad, nu rijden ze van me weg op de rechte stukken." Door de stevige gevechten eindigde Van der Zande op een nette vijfde plaats in zijn eerste NASCAR race. In de tweede race was Van der Zande het middelpunt van de actie. "Het lijkt wel alsof alles rondom mijn auto gebeurt," sprak Van der Zande enthousiast. De snelle rijder startte op plaats acht maar had een goede start. En raakte in gevecht met Gianmarco Ercoli. "Aan het einde van het rechte stuk haalde Ercoli me in, maar ik kon hem met een do-or-die actie terugpakken in de Ziekenhuisbocht." Net als de eerste race eindigde Van der Zande als vijfde. "Veel eerlijke gevechten, dat was erg mooi dit weekeinde," vatte de rijder samen.

Voor Renger van der Zande is het voorlopig de laatste keer dat hij in Europa racet. Van 17 tot en met 20 november rijdt de Nederlander, net als Nick Catsburg, in Macau in de FIA GT World Cup. Van der Zande komt uit in een fabrieks-ondersteunde Mercedes-AMG GT3. De auto wordt ingezet door Mercedes AMG Driving Academy, een team gerund door Team AAI.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS