Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota pakt zwaar bevochten zege; Ho-Pin Tung pakt eerst winst in het WEC + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 17 april 2017 08:52 • Print artikel

Toyota heeft de 6 uur van Silverstone gewonnen, meetellend voor het FIA World Endurance Championship. Aan het einde van de wedstrijd ontstond onverwacht een zwaar gevecht tussen het Japanse merk en Porsche. Sebastian Buemi had op de finishlijn slechts 6,173 seconden voorsprong op de Porsche 919 Hybrid met Brendon Hartley aan het stuur.


Het was de Nieuw-Zeelander, die in de Duitse bolide met nog 12 minuten op de klok, de leiding af moest staan aan de snel oprukkende Zwitser in de Toyota TS050. Het gevecht kwam nadat Porsche in de slotfase alleen binnenkwam voor brandstof. Buemi en Anthony Davidson pakten daarmee de eerste overwinning na Fuji 2014. Het tweetal mocht samen met Kazuki Nakajima naar de hoogste trede van het podium.

Vooraf waren de Toyotas de favorieten voor de wedstrijd, omdat zij in tegenstelling tot Porsche voor het hoge downforce-pakket hadden gekozen. De auto’s hadden het lastig in de regen en daar profiteerde Nick Tandy in de 919 Hybrid van en nam de leiding in het derde uur over. Waar de Japanse bolides buiten bleven op de slick, stapten de Duitsers over op de intermediates en waren drie tot vier seconden sneller. Uiteindelijk pakte Tandy samen met Neel Jani en Andre Lotterer de derde plek, achter de eerste Porsche van het team in handen van Hartley, Timo Bernhard en Earl Bamber.

De tweede Toyota viel uit door een zware crash van José Maria López op een natte baan. Waarmee de kansen voor deze bolide verkeken waren. De Argentijn bracht de auto nog terug naar de pits, maar moest zelf voor controle naar het ziekenhuis. De auto ging na een reparatie die een uur duurde weer de baan op en pakte de vierde plek. De auto legde meer ronden af dan de ByKolles-auto die uitviel na een ongeval met een Aston Martin.

In de LMP2-klasse was de overwinning voor Ho-Pin Tung en zijn teamgenoten in de Jacki Chan DC Racing-bolide. Het was Oliver Jarvis die de auto met 19,376 seconden voorsprong over de finish bracht. De tweede positie ging naar Vaillante Rebellion van Nicolas Prost, Bruno Senna en Julian Canal. Voor Tung, Oliver Jarvis en Thomas Laurent was het de eerste klasse-overwinning. De derde plek was voor TDS Racing Oreca.

Uitslag 6 uur van Silverstone LMPMEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS