Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota naar voorlopige pole 24 Uur van Le Mans, Tung P5, Racing Team Nederland P13 in LMP2 + UITSLAG

Uitgegeven door Miguel Bosch • 14 juni 2017 22:43 • Print artikel

Toyota heeft de voorlopige pole position voor de 24 Uur van Le Mans in handen. Een snelle ronde van 3:18.793 leverde Kamui Kobayashi de eerste tijd op na afloop van de eerste kwalificatiesessie op woensdagavond. Land- en merkgenoot Kazuki Nakajima plaatste de zuster Toyota op de tweede plaats. Ho-Pin Tung was net als eerder op de dag de snelste Nederlander op plaats vijf in LMP2, terwijl Racing Team Nederland 13e werd in dezelfde klasse.


Foto: Toyota Motorsport GmbH

De iets koelere temperatuur na zonsondergang betekende dat de wagens nog sneller dan ’s middags gingen. Al na de eerste serie snelle ronden gingen de LMP1-fabrieksteams aan de poletijd van 2016 voorbij. Met Kamui Kobayashi in de #7 Toyota Gazoo Racing TS050 Hybrid en Kazuki Nakajima in de #8 zusterauto hield Toyota al vroeg in de sessie de voorste startrij bezet, met de #2 Porsche 919 Hybrid nog binnen een seconde. De rush voor pole position in het laatste kwartier bleef uit, waardoor de tijd van Kobayashi niet meer in gevaar kwam en Toyota, in ieder geval tot morgenavond, pole position in handen heeft.

In de LMP2-klasse werd de snelste tijd door het team van TDS Racing neergezet. De Fransen kregen het in tegenstelling tot de LMP1-teams het wel voor elkaar om in het laatste kwartier de eerste plaats van de concurrentie af te pakken.

Ho-Pin Tung in de Jackie Chan DC Racing LMP2-wagen werd vijfde in de sterk bezette categorie en was daarmee wederom de snelste Nederlander. Racing Team Nederland moet het vooralsnog met de dertiende positie doen. De 18-jarige Rik Breukers, debuterend op Le Mans met het Slowaakse team van ARC Bratislava, werd 19de. Plaats 22 ging naar Jeroen Bleekemolen in de Keating Motorsports Riley.

Voorlopige pole in zowel GTE-Pro als -Am werd gepakt door de Aston Martin. In Pro was het de #95 Aston Martin Vantage GTE van Nicki Thiim, Marco Sørensen en Richie Stanaway die bovenaan stond, in Am deden Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda het voor het Britse merk. Vanthoor, uitkomend in de #84 JMW Motorsport Ferrari 488 GTE, werd achtste in GTE-Am.

Kwalificatie voor de 24 Uur van Le Mans wordt donderdag om 19 uur hervat met een twee uur durende sessie voordat de teams later op de avond tussen 22 uur en middernacht een allerlaatste poging kunnen doen om pole te pakken.Top 10 Gasbarbecues. Barbequeshop heeft nu 15% korting op accessoires met deze promotiecode: ' VADERDAGBBQ17'

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS