Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota houdt pole 24 Uur van Le Mans vast in laatste kwalificatie, Tung grijpt net naast LMP2-pole + UITSLAG

Uitgegeven door Miguel Bosch • 15 juni 2017 22:51 • Print artikel

Toyota heeft pole position voor de 24 Uur van Le Mans in de laatste sessie moeiteloos vast weten te houden. De Japanners zagen de record rondetijd van 3:14.791 die #7 Toyota TS050 Hybrid-coureur Kamui Kobayashi in de voorgaande kwalificatiesessie neerzette onbedreigd blijven, terwijl de #8 Toyota naar de tweede tijd trainde. Daarmee begint de 24 Uur van Le Mans zaterdag om 15:00 uur met twee Toyota’s aan kop van het 60-auto tellende veld.


Foto: Toyota Motorsport GmbH

Porsche kreeg het niet voor elkaar om de twee Toyota’s van de eerste startrij te verdringen en leek daar ook niet veel moeite voor te doen. De Duitsers bleven steken op plaatsen drie en vier, maar de achterstand tot de tweede Toyota bedraagt voor beide Porsches niet meer dan een seconde.

In LMP2 ging het ronderecord er wel aan. Daar reed Alex Lynn binnen een half uur na het startschot van de sessie met een tijd van 3:25.352 naar de pole in zijn klasse en was maar liefst 11 seconden sneller dan de poletijd van 2016. Een verwoede poging in het laatste kwartier van de Velpenaar Ho-Pin Tung om Jackie Chan DC Racing op pole position te zetten, mislukte. Tung kwam 6-tienden te kort en moest genoegen nemen met plaats drie in LMP2.

Racing Team Nederland start de race vanaf de 17de plaats in LMP2. Vroeg in de sessie zette Rubens Barrichello met een tijd van 3:29.976 de snelste ronde van de auto neer. De Braziliaan deelt de gele bolide met Nederlanders Jan Lammers en Frits van Eerd.Het team van Rik Breukers, ARC Bratislava, verscheen niet op de baan. Zij beginnen zaterdag van plaats 22 in het LMP2-veld.

Voor Jeroen Bleekemolen en het Keating Motorsports team duren de problemen voort. De Amerikaanse renstal start als voorlaatste in LMP2.

GTE-Pro pole ging naar Aston Martin Racing’s Darren Turner, Jonny Adam en Daniel Serra. De Britten kregen de plek echter niet zonder slag of stoot: Meermaals wisselde de toppositie tussen Aston Martin, Ferrari en Corvette voordat Turner 20 minuten voor het einde het GTE-ronderecord verscherpte met wat de poletijd bleek te zijn. AF Corse Ferrari 488 GTE-coureur James Calado probeerde nog voor pole te gaan, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats.

In GTE-Am werd Aston Martin pole onthouden door een late snelle ronde van Larbre Corvette-piloot Fernando Rees die daarmee het ronderecord van zijn klasse verbrak. Dries Vanthoor start in de #84 JMW Motorsport Ferrari 488 GTE vanaf plaats zes in Am.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS