Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota heeft spijt van derde auto: "De Toyota TS050 Hybrid met nummer 9 was een verspilling, omdat..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 juni 2017 12:13 • Print artikel

Volgens algemeen manager van Toyota, Hisatak Muratha, was het verspilling om een derde LMP1-bolide in te schrijven tijdens de 24 Uren van Le Mans. Het was de eerste keer sinds 1999 dat het Japanse merk een derde auto inzette. De Toyota TS050 Hybrid #9 reed naast de twee gebruikelijke bolides uit het FIA World Endurance Championship.De LMP1-bolide met Nicolas Lapierre, Jose Maria Lopez en Yuji Kunimoto haalde de finish niet, na een aanrijding met de Manor LMP2-bolide met aan het stuur Simon Trummer. De Manor raakte Lapierre bij de Dunlop-chicane. De Fransman probeerde de Toyota met een lekke linker achterband en behoorlijke schade, nog terug te brengen naar de pits, maar moest de auto in het zicht van de pitstraat stilzetten.

“De #9 auto was een verspilling, omdat Lappiere liep te pushen op een plek, waar hij niet hoefde te pushen en werd vanachter geraakt” reageerde Murata tegen het Engelse Autosport. “Als de auto had overleefd, dat had het in staat zijn geweest om te winnen. Het is misschien wel zo dat de LMP2’s te snel waren. Een factor is de stress van de coureur, dit jaar zijn de LMP2’s de competentie van de rijders overstegen.”

De uitval van de nummer 9 bolide volgde kort op de uitval van de auto met nummer 7, welke op dat momnet aan de leiding lag. De auto van Kamui Kobayashi viel uit door een bizar pitstop incident, waar de Japanner een LMP2-coureur aanzag voor een marshal. Ondertussen was de auto met nummer 8 al ver teruggevallen, omdat ze al twee uur in hun pitbox hadden gestaan om de motor (voor) en de batterij te vervangen.

“Er gingen veel auto’s van de baan, dus waren en vele gele vlaggen en slowzones” voegde Murata daar aan toe. “We doen niet veel tests met slowzones, dus het is mogelijk dat er wat gebeurt.” Het is een opvolgende teleurstelling voor Toyota, nadat men in de laatste ronde van 2016 de wedstrijd verloor. Dit jaar was het team uit Keulen oppermachtig in de kwalificatie en daarmee de favoriet.

“Het spijt me dat we vorig jaar geloofden dat we mogelijk wonnen als alles goed was gegaan, waar we dit jaar een minuut voorsprong hadden verkregen voordat de race eindigde met een koppelingsprobleem”, aldus Murata.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS