Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

SPECIAL: Aston Martin en Le Mans, tien jaar magie! Deel 4, de feiten op een rij...

Uitgegeven door Peter Vader • 16 juni 2017 04:01 • Print artikel

Van 2006 tot en met 2016 was Aston Martin tien jaar onderweg tijdens de 24 Uren van Le Mans. Eerst even de feiten op een rij. Wat brengt 2017? Na het weekend weet u het...

• 2006 Deceptie vanwege een koppelingsreparatie voor de DBR9 van Lamy/Ortelli/Sarrazin met een vijfde plaats in de GT1, na 21 uur aan de leiding gelegen te hebben. De tweede fabrieksauto van Enge/Turner/Piccini werd zesde, de Team Modena auto van Brabham/Piquet/Garcia werd vierde in de GT1 divisie.

null
Welkom in Le Mans!

• 2007 Overwinning in de GT1 en opmerkelijke vijfde overall voor Brabham/Rydell/Turner. De eerste Aston Martin overwinning op Le Mans sinds 1959! Enge/Herbert/Kox vierde, Team BMS zesde, Team Modena tiende, Team Larbre dertiende in de GT1.

null
2007 Winnaar Brabham/Turner/Rydell

• 2008 Opnieuw een GT1-overwinning voor Brabham/Garcia/Turner in de nieuwe Gulf kleuren. Frentzen/Piccini/Wendlinger vierde, Team Modena achtste. Debuterende Aston Martin LMP1 van Charouz Racing Team eindigde negende overall na vanaf de zesde startplaats te zijn vertrokken als snelste benzine auto.

null
2008 Hoofdrolspelers!

• 2009 Vierde in de LMP1 categorie en snelste benzine auto, met de debuterende Aston Martin LMP1 voor Charouz/Enge/Mücke. Jos Verstappen dertiende, na even derde gelegen te hebben. Hall/Primat/Peter Kox door ongeval uitgevallen.

null
2009 Debuut van de Aston Martin LMP1

• 2010 Zesde plaats overall, vijfde in LMP1 voor Primat/Mücke/Fernandez, Enge/Niegaard/Kox 21e en derde in GT1 met de Young Driver-DBR9. Team Signature met de LMP1 auto voor onder andere de Belgische Vanina Ickx na ongeval uitgevallen.

null
2010 Peter Kox derde in de GT divisie

• 2011 De Kronos Racing-Marc VDS Aston Martin LMP1 van Vanina Ickx/Maxime Martin/ Bas Leinders behaalde de zevende plaats en was tweede snelste benzine auto #22.

null
2011 De nieuwe Gulf livery van Aston Martin Team Middle East

• 2012 Op zaterdagochtend vond het Aston Marting Racing Festival plaats, een race met dertig Aston Martins verdeeld over zes typen en vijf verschillende klassen. Drie DBR9’s uit de GT1-divisie, drie Vantage GT2’s, twee V12 Vantage GT3’s, vier DBRS9S GT3, zeventien Vantage GT4’s en de heel bijzondere Zagato V12 reden rond op het Circuit La Sarthe in hun eigen race!

null
2012 Op zaterdagochtend dertig Aston Martins in de baan voor het Aston Martin Racing Festival

null
De unieke Zagato reed ook mee tijdens het Aston Martin Racing Festival

• 2012 De new-for-2012 Vantage GTE V8 finisht bij zijn debuut als derde in de GTE Pro klasse na een probleemloze race met afwisselend Mücke/Fernandez/Turner aan het stuur.

null
2012 Derde plaats voor Mucke/Fernandez/Turner na probleemloze race

null
2010 De fraaie inschrijving van het Aston Martin-Dunlop team voor Bell/Sugden/Miller; de voorloper van een originele Astin Martin Art Car?

• 2013 Het tragische ongeval van teamlid Allan Simonson overschaduwde de derde plaats in de GTE Pro klasse van Turner/Dumbreck/Mücke. Tijdens de Centenary Parade in het centrum reden honderd Aston Martins mee ter gelegenheid van het 100jarige bestaan van de fabrikant en CEO Ulrich Bez toonde de nieuwe CC100 tijdens een demonstratieronde over het circuit.

null
2009 De parade in het centrum van Le Mans, met...Jos Verstappen!

• 2014 De all-Deense bemanning Thimm/Poulsen/Heinemeier-Hansson droegen hun overwinning in de GTE-Pro-divisie op aan hun een jaar eerder verongelukte teamgenoot Alan Simonson. Recordaantal van 263.000 bezoekers, het grootste aantal sinds 1989!

null
2014 GTE Am winnaar Heinemeier/Poulsen/Thimm

• 2015 Vierde plaats in de GTE Pro categorie voor Nygaard/ Thimm/ Sørensen.

null
2015 ...direct na de start...

null
2015 Aston Martin was ook vertegenwoordigd in de 'Historic Race' op zaterdagochtend

• 2015 Debuut van de eerste art car van Aston Martin, de ontwerper Tobias Rehberger creëerde op de auto een illusie van beweging en snelheid die tegelijkertijd ook statisch is. Een voor de kijker verwarrende combinatie, die veel ogen op zich gericht zag.

null
2015 De Art Car van van Tobias Rehberger onderweg op Circuit de la Sarthe

• 2016 Aston Martin Racing verzamelde kostbare punten en verliet Le Mans als leider in het FIA World Endurance Championship GT Pro. Thimm/ Sørensen/ Turner werden vijfde na een pittige strijd met hun rivalen. Fabrieksteamgenoten Stanaway/ Rees/ Adam reden naar een zesde plaats. Team Beechdean maakte zijn debuut op Le Mans en reed met Howard/ Hirsch/ Griffin naar de zevende plek in de GT Am-divisie.

null
2016 Winnaar Thimm/Sorensen/Turner

null
Hier gebeurt het allemaal, op de drukke werkplek in een DBR9!

24U Le Mans

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS