Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

SPECIAL: Aston Martin en Le Mans, klinkende zege in GTE Pro, na zinderende strijd in slotfase!

Uitgegeven door Peter Vader • 19 juni 2017 02:15 • Print artikel

LE MANS – In een zinderende finale heeft Aston Martin op zondag 18 juni de overwinning behaald in de GTE-Pro divisie van de 85e 24 Uren van Le Mans. Jonny Adam (GB) pakte de GTE-Pro leiding in de laatste ronde, een toonbeeld van het enorme uithoudingsvermogen dat mens en machine lieten zien. Samen met Darren Turner (GB) en Daniel Serra (BR) reed het trio in hun Aston Martin V8 Vantage GTE een foutloze race, waarbij ze tot het einde op jacht waren naar de overwinning.

aston martin wint le mans 2017

Met net iets meer dan 45 minuten op de klok, voerde Jonny Adam zijn laatste pitstop van de race uit, tegelijkertijd met zijn grote opponent, de #63 Corvette. Beide auto’s reden naast elkaar door de pitlane weer het circuit op en raakten vervolgens op de baan verwikkeld in een heftige strijd. Als je er 24 uur over doet om een dergelijke strijd aan te gaan, dan weet je wat racen is... Nadat Adam de Corvette even voorbij stak in Indanapolis en ook weer terug verwezen werd, bleef de Aston Martin vlak achter de Corvette aanjagen. In de laatste raceronde voerde hij de druk op en ging de Corvette veel te wijd, beschadigde zelfs een band, waardoor de Aston Martin de overwinning kon grijpen.

Aston Martin


Jonny Adam na afloop: 'Omdat Daniel en Darren mij de eindstrijd toevertrouwden, ging ik er helemaal voor. Het was een toonbeeld van hoe goed de auto het hele weekend is geweest. We hadden zelfs nul fouten op ons conto en we hebben onze uiterste best gedaan om de auto zo veel mogelijk uit de problemen te houden, door een consistent tempo aan te houden. Het was een extreem moeilijke laatste stint, we hadden de Corvette bijna gepasseerd, maar hij bleef erg snel. Hij slaagde erin om zelfs een paar wagenlengtes afstand te nemen, maar ons doel was niet op te geven. Hij leek zwak in een paar bochten en ik wist dat ik op zijn bumper moest gaan rijden. Het was nu of nooit, als ik Le Mans wilde winnen. We hebben de overwinning binnen gesleept en het was echt 'cool' om hem net voor de finish te veroveren. De fans op de tribune kregen volop waar voor hun geld!”

Aston Martin 24 Hours of Le Mans


Darren Turner, die eerder deze week een nieuw GTE-ronderecord had gerealiseerd, behaalde zijn derde Le Mans-klasse overwinning. Een mooie prestatie, na zijn overwinningen in 2007 en 2008 met de Aston Martin DRB9. Darren Turner: "Na alle voorbereidingen waren we continue er van overtuigd dat het een heroische strijd zou worden. Elke fabrikant in de GTE Pro klasse was in staat om op een bepaald moment de winst naar zich toe te trekken, maar de Aston Martin Racing Vantage was uiteindelijk de snelste. Ik moet zeggen dat Jonny tijdens de laatste stint uitzonderlijk goed was en Daniels tempo geweldig was, gezien het feit dat het zijn eerste keer in Le Mans was. Ik kon niet vragen om twee betere teamgenoten. Het team heeft de hele nacht een uitzonderlijke job verricht en wat een geweldig gevoel! Ik ben zo trots om deel uit te maken van dit team. Het was een geweldige teamprestatie en het was geweldig om op de top te bereiken. Het was een van de beste podiums die ik ooit behaald heb; voor mij was dit mijn hardst bevochten en mooiste overwinning!”

Daniel Serra, die de snelste GTE-ronde ronde ooit als een Le Mans-groentje heeft neergezet, zei: "Ik heb geen woorden om het gevoel te beschrijven. Het was mijn eerste keer in Le Mans en om zo te beginnen is geweldig. Om het laprecord te realiseren en uiteindelijk de overwinning in de laatste ronde binnen te slepen was ongelooflijk. Ik ben dankbaar dat Aston Martin Racing mij als 'rookie' hun vertrouwen gaf. Het was tenslotte mijn eerste keer in Le Mans. Ook een grote dank aan Jonny en Darren voor alle hulp en ondersteuning, die ze mij zo snel mogelijk alles over deze race hebben laten leren. Ik ben gewoon zo blij! Ik heb er geen woorden voor om het goed uit te leggen. Ik heb net de grootste race in de autosport gewonnen, het is gewoon geweldig!"

Resultaten Aston Martin in de 24 Uren van Le Mans 2017:

GTE-Pro divisie
1. Turner/Adam/Serra (GB/GB/BRA), Aston Martin, 340 laps
2. Priaulx/Tincknell/Derani (GB/GB/BRA), Ford GT, 340
3. Magnussen/Garcia/Taylor (DK/E/USA), Chevrolet Corvette, 340
4. Lietz/Makowiecki/Pilet (A/F/F), Porsche 911 RSR, 340
5. Rigon/Bird/Molina (I/GB/E), Ferrari 488 GTE, 340
6. Hand/Müller/Kanaan (USA/D/BRA), Ford GT, 339
7. Briscoe/Westbrook/Dixon (AUS/GB/AUS), Ford GT, 337
8. Gavin/Milner/Fässler (GB/USA/CH), Chevrolet Corvette, 335
9. Thiim/Soerensen/Stanaway (DK/DK/NZ), Aston Martin, 334
10. Mücke/Pla/Johnson (D/F/USA), Ford GT, 332

GTE-Am divisie
1. Smith/Stevens/Vanthoor (GB/GB/B), Ferrari 488 GTE, 333 laps
2. Cameron/Scott/Cioci (GB/GB/I), Ferrari 488 GTE, 331
3. Yoluc/Hankey/Bell (TR/IRL/GB), Aston Martin, 331

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS