Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

SPECIAL: Aston Martin en de 24 Uren van Le Mans, tien jaar magie! Deel 1, de magie...

Uitgegeven door Peter Vader • 13 juni 2017 02:11 • Print artikel

De Engelsen zijn gek op de 24 Uren van Le Mans. Daarom koos Aston Martin dit evenement om zich jaarlijks te manifesteren bij deze wereldberoemde endurance race. Om te bewijzen dat Aston Martin de ultieme, sophisticated GT bouwen en om een onderdeel te zijn van een legendarisch autosport evenement. Jaarlijks steken de Britten massaal Het Kanaal over om dagenlang te genieten van “hun evenement”. Van de bijna 263.000 bezoekers is het aandeel van de Britten het hoogst.

Aston Martin
2007: Aston Martin Team Larbre

De magie

De N138 in Frankrijk is een weinig spectaculaire weg. Vanuit Calais rij je richting Alençon in een bijna rechte lijn naar het hart van de regio Sarthe, langs anonieme steden en dorpen in de richting van de grijze, industriële buitenwijken van de stad van Le Mans. Bij het naderen van Le Mans, draait de N138 op een rotonde tegen de wijzers van de klok in naar de N23. Je kon hier richting Parijs of in westelijke richting naar Nantes en de Atlantische kust. Maar dat doe je niet, want op de kruising met de N23 voel je iets magisch. Je merkt eerst de breedte van de weg en je ziet een omgeving die je ergens eerder hebt gezien. In een boek, misschien, of een film. Dan zie je het bord van Mulsanne en je weet het… je rijdt op één van de meest beroemde auto race circuits in de wereld: Le Mans!

Aston Martin
2008: nieuwe Gulf livery

In 1923 werd er voor het eerst met een sportscar geracet op het wereldberoemde circuit. Le Mans blijft de enige en meest extreme test van ‘de bestuurder en zijn auto’ ter wereld. De 24-uurs race rekt het menselijke en mechanische uithoudingsvermogen op tot het maximum en is naast de Indianapolis 500 en de Grand Prix van Monaco de race die alle bestuurders en alle fabrikanten willen winnen. Het is gewoon de ultieme sportwagen race!

null
2009: de bloedmooie Aston Martin GT2 van Dryson/Cocker/Franchitti inclusief Union Jack!

Toeschouwers en concurrenten praten over de magie van Le Mans. Het is een vibe, een gevoel dat je een deel van de geschiedenis bent; die een rilling over je rug veroorzaakt als de race begint en als de beste sportauto’s ter wereld brullend over ‘start/finish’ gaan. De sfeer is er niet alleen tijdens het etmaal van de race. De tribunes en het beroemde ‘Mulsanne Straight’ schreeuwen het uit in hun stilte, lang nadat de coureurs, teams en toeschouwers het circuit hebben verlaten. Als je midden in de winter een bezoek brengt aan het circuit kun je nog steeds het gevoel van de magie ervaren.

null
2009: debuut van de Aston Martin LMP1 met Charouz/Enge/Mucke

"Het zal moeilijk zijn voor iedereen om te ontkennen dat dit de grootste autorace ter wereld is", zegt oud voorzitter, bestuurder en teambaas van Aston Martin, David Richards: "…en het feit dat het ieder jaar terugkeert, geeft een speciaal gevoel. Je hebt een lange tijd om erop te anticiperen, een lange tijd om er voor te trainen en je hebt slechts 24 uur om het allemaal waar te maken. Het heeft een zeer Britse sfeer ook. Ik kan mij geen ander evenement bedenken dat hetzelfde gevoel van magie als Le Mans creëert."

null
2010: start van de 24 Uren met Aston Martin voorop

null
2011: open LMP 1's van Aston Martin

null
2011: campinglife, two bananas in their pyama's

null

Aston Martin
Le Mans en Aston Martin: magique!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS