Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

SPECIAL: Aston Martin en de 24 Hours of Le Mans, tien jaar magie! Deel 3, een week lang...

Uitgegeven door Peter Vader • 15 juni 2017 02:15 • Print artikel

De 24 Uren van Le Mans! Het evenement beperkt zich niet tot het weekend waarin de race verreden wordt. Dit jaar start de race op zaterdagmiddag 17 juni om drie uur ’s middags, maar was er al vanaf zondag 11 juni van alles georganiseerd. Het programma duurt een week lang. Zondag en maandag waren er de technische keuringen in het centrum, die voor het publiek heel toegankelijk zijn. Op dinsdagmiddag was er in de pitstraat een handtekeningensessie, waarbij alle deelnemers aanwezig waren. Op woensdag was de eerste actie met ’s avonds de trainingen en de eerste kwalificatie, waarbij het publiek bij de Dunlop-brug een popconcert kon bezoeken. Donderdag zijn er de officiële kwalificaties die tot middernacht duren en opnieuw een popconcert.

24 Heures du Mans

Een week lang

Vrijdagmiddag kan het publiek vrij rondlopen in de pitstraat en alle auto’s en deelnemers van dichtbij bekijken. En vanaf vijf uur is er in het centrum van Le Mans de grote parade. In historische auto’s worden de coureurs door de stad gereden en toegejuicht door een grote menigte. De stoet wordt aangevuld met een lange reeks van bijzondere, eigentijdse supersportwagens.

null

Omlijsting is er van diverse muziekbands, is er Miss Le Mans, wordt de trofee zelf rondgereden en zijn er allerlei voertuigen die op de één of andere manier zijn verbonden aan de autosport of het circuit. Een bonte verzameling!

null

Op zaterdag is het publiek al vanaf negen uur welkom en zijn er demonstratie races, zoals de Aston Martin merkenrace in 2012. En ’s middags om drie uur start de race waar het allemaal om is begonnen, om 24 uur later op zondagmiddag te eindigen. Om de 263.000 bezoekers te herbergen is er veel ruimte nodig.

null

De campings zijn overvol, maar gelukkig is er op het binnenterrein veel ruimte. En nog veel belangrijker… het is één groot feest. De barbecues draaien op volle toeren, als de temperaturen boven de dertig graden zijn zie je overal zwembadjes, er is veel muziek, om middernacht steevast vuurwerk en heel veel humor. De Engelsen spannen daarin de kroon. En natuurlijk staan de campings vol met heel veel bijzondere auto’s. Op de straten rondom het circuit worden de snelle jongens vaak aangehouden door het publiek, om een illegale acceleratie test te doen met veel burning rubber. Iedereen amuseert zich en het is een sport op zichzelf om de gendarmerie te ontlopen, want het is natuurlijk verboden op de openbare weg. Maar wel leuk….!

null

En als het camping life een beetje te ruig is, kun je ook naar het museum of naar Le Mans Village, met talloze winkels van de grote deelnemende merken. Je kunt je helemaal scheel kopen aan de merchandise. En er is een kermis, die in het weekend non stop geopend is. Veel slapen doen de campingbezoekers niet. De popmuziek schettert over het terrein, je hoort voortdurend het gebrul van de voorbij rijdende raceauto’s en anders houdt op vrijdag- en zaterdagnacht het vuurwerk je wel uit je slaap. Het deert allemaal niet, je bent tenslotte niet voor je rust naar Le Mans gekomen.

null

De laatste tien jaar is ook een toename van het aantal hospitality units zichtbaar. Aston Martin nodigt zijn gasten uit in zijn steeds groter wordende ‘Aston Martin home’. Het is alleen voor genodigden, de Britse sportwagenfabrikant ontvangt er zijn klanten in een gepaste omgeving waarbij merkbeleving en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Het wemelt er van de ‘shuttle busjes’ om iedereen vlotjes langs de baan te laten kijken om vervolgens wat te gaan eten of drinken in de hospitality unit.

null

Het runnen van een racing team is een geldverslindend gebeuren, maar Aston Martin geeft minstens zo veel geld uit aan alle marketing inspanningen tijdens het evenement. Allemaal ten faveure van het merkimago, want er wordt niets aan het toeval overgelaten om duidelijk te maken dat Aston Martin tot de top van de GT-racerij behoort. Al weer meer dan tien jaar lang!

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

24 Heures du Mans

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS