Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

SPECIAL: Aston Martin en de 24 Hours of Le Mans, tien jaar magie! Deel 2, rijke geschiedenis...

Uitgegeven door Peter Vader • 14 juni 2017 02:15 • Print artikel

Aston Martin kent in Frankrijk een lange geschiedenis. De Britse fabrikant verscheen voor het eerst in het buitenland in 1922 tijdens de Franse Grand Prix en slechts zes jaar later debuteerde zij op Le Mans. Maar 1928 was ook belangrijk om een andere reden. Het was de laatste keer dat het oorspronkelijke Le Mans circuit werd gebruikt voor de 24-uurs race. Het 17,25 km lange circuit vond zijn weg door de oostelijke buitenwijken van de stad naar de beroemde, oude hairpin op Ponlieu. De snelste coureurs rondden het circuit in acht minuten en zeven seconden met een gemiddelde snelheid van 127 km/h. Tegenwoordig is het Le Mans circuit 13,629 kilometer lang met een snelste rondetijd van 3.14,843min.

null
Op de start-finish streep de melding dat het circuit 13,629km lang is

Rijke geschiedenis

Aston Martin herontdekte haar autosport ambities na de Tweede Wereldoorlog, met de charismatische David Brown aan de leiding van het bedrijf. Brown was zo aangemoedigd door de eerste resultaten van zijn embryonale raceteam dat hij de briljante John Wyer als teammanager inhuurde. Het succes kwam snel. In 1951 eindigde de Aston Martin DB2 als eerste, tweede en derde in de drie-liter klasse en tussen 1953 en 1957 scoorden de DB3 en DB3S een groot aantal overwinningen in de endurance racerij, inclusief een eerste plaats in zijn klasse op Sebring en Le Mans in 1956.

null
2007 Winnaar Brabham/Turner/Rydell met de DBR9

In 1959 realiseerde de Aston Martin DBR1 - gereden door Roy Salvadori en Carroll Shelby – een prachtige overall overwinning. De zuster auto van Maurice Trintignant en Paul Frère eindigde als tweede. In 1959 wist Aston Martin ook het World Sports Car Championship te winnen. Na het succes van 1959 moesten de fans 44 jaar wachten op een vervolg.

null
2008 De twee hoofdrolspelers in de GT-divisie door de Dunlop chicane

In 2003 bevestigde Aston Martin via een persbericht de geruchten dat de Engelse sportwagenfabrikant zou terugkeren naar internationale GT racescène. Een nieuwe divisie genaamd ‘Aston Martin Racing’ zou in samenwerking met Prodrive van David Richards - één van 's werelds belangrijkste race- en rallyspecialisten – de ultieme uitdager in de GT racerij lanceren onder de naam Aston Martin DBR9!

null
2009 Debuutjaar van de Aston Martin LMP1 van Charouz/Enge/Mucke

null
2010 Fraaie privateer, de LMP1 van Team Signature met Vanina Ickx en Ragues en Mailleux

null
2010 AM Young Driver team aan kop van het GT veld

null
2011 Aston Martin Team Jota met Hancock/Dolan/Buncombe

null
2012 Mucke/Fernandez/Turner
null
2014 Op weg naar de GTE Am overwinning

null
2016 Succesvolle privateer, Team Beechdean met Howard/Griffin/Hirsch

null
Als je even genoeg hebt van de voorbij razende raceauto's is er volop vertier op de enorme kermis, die de hele nacht doorgaat

null

24Heures du Mans


TIP; Lekker de 24U van Le Mans bekijken onder een genot van een eigen getapt biertje? Dat kan met THE SUB® thuistap. Bekijk hier alle modellen! Voor elke keuken of man cave een stijlvolle SUB!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS