Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche snelste in vrije training 24 Uur van Le Mans, Tung snelste Nederlander + UITSLAG

Uitgegeven door Miguel Bosch • 14 juni 2017 19:26

De 24 Uur van Le Mans is vandaag begonnen met de eerste training. Op een warme Franse namiddag was de #1 Porsche 9191 Hybrid van Neel Jani, Nick Tandy en André Lotterer met een tijd van 3:20.362 de snelste van het 60-auto’s tellende veld. Racing Team Nederland met Jan Lammers, Frits van Eerd en ex-F1-coureur Rubens Barrichello was vooral bezig met de afstelling van de auto en eindigde als 19e in LMP2. In dezelfde klasse was Ho-Pin Tung vierde in de Jackie Chan DC Racing Oreca 07 en daarmee de snelste Nederlander.



Hoewel Toyota de raceweek inging als topfavoriet na hun ijzersterke optredens in de races en de testsessie in aanloop naar de 24-uursklassieker, was het Porsche dat hun Japanse concurrent met ruim een halve seconde voorbleef in de enige vrije training voorafgaand aan de kwalificatie later vanavond. Het stuivertje wisselen begon halverwege de sessie toen Earl Bamber zijn Porsche naar de top van de tijdlijst bracht en daarmee Toyota van de eerste plaats stootte. De #7 Toyota Gazoo Racing TS050 Hybrid sloeg terug met een nog snellere ronde en bleef daarna zoeken naar nog meer tienden, maar uiteindelijk was het Porsche-coureur Neel Jani die in de laatste vijf minuten de toppositie innam en vasthield.

Bovenaan de LMP2-stand stond G-Drive Racing met coureurs Roman Rusinov, Pierre Thiriet en Alex Lynn. Dankzij de talentvolle Lynn sloeg het Frans-Russische team een gat van 1.3 seconde naar Vaillante Rebellion dat tweede werd.

De gele LMP2-bolide van Racing Team Nederland, bestuurd door Jan Lammers, Rubens Barrichello en Frits van Eerd, bezocht veelvuldig de pits om aanpassingen te doen aan de Dallara P217. Problemen waren er niet waardoor de renstal het volledige trainingsprogramma kon afwerken en Van Eerd de nodige kilometers maakte.

Rik Breukers eindigde met ARC Bratislava en co-piloten Miroslav Konôpka en Konstantīns Calko 23ste plaats in LMP2 op een afstand van ruim 10 seconden.

Het Amerikaanse Keating Motorsports van Ben Keating, die samen met Jeroen Bleekemolen en Ricky Taylor aan de start verschijnt, kwam voorlopig niet verder dan de laatste plaats in LMP2.

In de GTE-Pro-categorie ging Ferrari-fabrieksteam AF Corse met de eerste positie in de klasse aan de haal. De #71 Ferrari 488 GTE van Sam Bird, Davide Rigon en Miguel Molina, winnaars van de 6 Uur van Spa, waren een kleine halve seconde sneller dan de #97 Aston Martin Vantage GTE van Jonny Adam, Darren Turner en Daniel Serra.

Snelste in GTE-Am was Aston Martin Vantage GTE van Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda.

De eerste kwalificatiesessie van de week gaat vanavond om 22 uur van start en duurt tot middernacht.



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS