Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche pakt met dominante overwinning in Shanghai de titel bij de fabrikanten + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 6 november 2016 12:00

Porsche heeft beslag gelegd op de wereldtitel bij de fabrikanten van het FIA World Endurance Championship. In Shanghai pakten Brendon Hartley, Timo Bernhard en de afscheidnemende Mark Webber de overwinning in de 6 uur van Shanghai.

Porsche LMP1

Op de finish had de Porsche 919 Hybrid met startnummer 1 een dominante voorsprong van 59,785 op Toyota TS050 Hybrid met aan het stuur Kamui Kobayashi. De derde plek was eveneens voor Toyota. De Japanners wilde de overwinning nog naar hen toe halen, door in de laatste pitstop de auto’s alleen van brandstof te voorzien. Het team uit Keulen werd echter dwars gezeten door twee lekke linkerachterbanden, waardoor er eerder in de wedstrijd een ongeplande pitstop gemaakt moest worden.

De kampioenschapsleiders Marc Lieb, Neel Jani en Romain Dumas grepen naast het podium met een vierde positie. Audi had wederom een teleurstellende wedstrijd. De Audi R18 e-tron quattro met startnummer 8 had problemen bij haar tweede pitstop met de brandstofpomp, toen zij op de tweede positie lagen. Lucas di Grassi, Loic Duval en Oliver Jarvis legden uiteindelijk beslag op de vijfde positie. De andere bolide uit Ingolstadt had een probleem met de systemen om de auto op te tillen bij de pitstop. Een schade die was ontstaan bij een aanrijding met de zusterauto. ByKolles legde beslag op de eerste positie bij de privateers, nadat de Rebellion problemen kreeg.

Voor Porsche is het het tweede jaar op rij dat men de titel bij de fabrikanten pakt. In 2015 in haar tweede seizoen na haar terugkeer in het Enduranceracen met de prototypes, pakte het merk uit Weissach voor het eerst de titel in het FIA WEC.

In de LMP2-klasse ging de overwinning naar G-Drive in handen van Romain Rusinov, Will Stevens en Alex Brundle. Zij zetten het gehele LMP2-veld op een ronde. De Extreem Speed Motorsport met Antonio Giovinazzi, Tom Blomqvist en Sean Geleal reed naar de tweede plek, gevolgd door de RGR Sport by Morand bolide van Felipe Albequerque, Bruno Senna en Ricardo Gonzalez.

Ondanks dat G-Drive de overwinning pakte, was het onvoldoende om Signatech Alpine van de titel te houden. Nicolas Lapierre, Stephane Richelmi en Gustavo Menezes hadden een lastige rest door onder andere een spin. Toch was de vierde positie voor het team voldoende om de titel voor zich op te eisen.

Uitslag 6 uur van Shanghai



Weer vergeten om een Staatslot te kopen? Denk aan de volgende trekking!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS