Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Oreca twijfelt over de bouw van een LMP1-bolide, maar heeft nog veel vragen: "Niet genoeg duidelijkheid"

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 september 2017 02:17 • Print artikel

Oreca werkt er aan om klanten in 2018/2019 een LMP1 te leveren voor het FIA World Endurance Championship, ondanks dat men wacht op de sleutelelementen van de non-hybride regels. Dat meldt de technisch directeur van het Franse bedrijf, David Floury. De stap van Oreca komt nu de organisatie van het WEC de LMP1 hybride en non-hybride gelijk wil trekken door ‘Equivalency of Technology’ en er één klasse van wil maken. Op dit moment is het aanbod voor volgend jaar beperkt met Ginetta die alleen een klantenauto aanbiedt.

“Het is duidelijk, dat als een constructeur van raceauto, we het graag doen. Maar we moeten een paar dingen afvinken voordat we er instappen”, reageerde Floury tegenover Sportcar365. “Het belangrijkste probleem is tijd. Als je praat over 2018, is de timing alleen al erg uitdagend. We hebben vele vragen van potentiële klanten om er naar te kijken. Het is duidelijk dat we ook betrokken zijn bij Toyota, dus moeten we zien hoe voorzichtig we het moeten benaderen. Maar het hangt ook vanaf wat er in zijn algemeenheid volgend jaar gebeurt. Op dit moment is er veel onzekerheid. Een van de belangrijkste punten is dat we geen technische regels hebben.”

Een voorstel om van de LMP2-bolides een LMP2+ te maken is afgeschoten, waardoor Floury zegt dat de enige realistische optie is om volgend jaar een LMP1 op de baan te zetten, is om een nieuwe te bouwen. Waarbij wel bestaande componenten worden gebruikt. Door de beperkte tijd is Oreca niet in staat om een volledig nieuwe monocoque te bouwen. De huidige Oreca 07 is al gebouwd volgens de LMP1-regels. Ook elementen van de Rebellion R-One, welke van 2014-16 reed, kunnen gebruikt worden.

“Er is zeker niet veel ruimte om realistisch een compleet nieuwe auto te bouwen”, aldus de Oreca-directeur. “Aan de andere kant hebben we al een basis en hoeven niet alles opnieuw te ontwerpen. Het is een kwestie van een nieuwe auto bouwen met de componenten die worden overgedragen uit bestaande auto’s en projecten, samen met wat nieuwe componenten.”

Volgens Floury zijn er al gesprekken met motorenleveranciers en dat er een enkele aandrijving wordt gebruikt. Een besluit of men met de bouw van een auto gaat starten, moet voor het einde van de maand genomen worden. “Ik denk dat het lastig gaat zijn om klanten bevestigd te krijgen, maar om zeker door te gaan, moeten we goed begrijpen wat de markt kan zijn”, aldus Floury. “Ik denk dat we kunnen wachten tot we orders bevestigd hebben om te starten, anders hebben we geen tijd om een goed project te doen. Het idee is niet om een auto neer te zetten om de grid te vullen, we proberen het op de juiste manier te doen.”

Het grootste probleem volgens directeur is de beperkte informatie over de gewijzigde regels. De FIA en ACO zeggen dat de regels van de non-hybride ongewijzigd blijven. De vraag is echter hoe deze op het niveau van de hybride worden gebracht. “We kunnen ons niet toewijden als we niet genoeg duidelijkheid hebben over de toekomst”, zegt de Oreca-directeur. “Er is ook het vraagpunt hoelang de auto toegestaan is. Is het alleen 2018/19, is het de lange termijn? Afhankelijk van met wie je spreekt zijn er verschillende antwoorden. Dat helpt niet om er in te stappen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS