Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Nissan klaar voor de toekomst: investeringen in autosportactiviteiten en jong talent

Uitgegeven door Johan Vis • 18 februari 2014 08:46

Ook in 2014 doet Nissan volop mee aan de autosport. Het Japanse automerk verschijnt tijdens de 24 uur van Le Mans aan de start met de ZEOD RC en komt in de SUPER GT uit met de GT-R NISMO GT500. Bovendien blijft het merk wereldwijd technische ondersteuning bieden aan raceteams die Nissan gebruiken. Daarnaast investeert Nissan in de ontwikkeling van jonge coureurs.

Nissan Motorsport

24 uur van Le Mans
Nissan neemt de ZEOD RC mee naar de 24 uur van Le Mans. De snelste elektrische raceauto van dit moment doet mee in de Garage 56-categorie. Dit is een categorie voor experimentele raceauto’s. De auto kan één ronde volledig elektrisch rijden.

De 1,5-liter driecilindermotor levert een vermogen van 293 kW en weegt slechts 40 kg. Lucas Ordonez neemt plaats achter het stuur.

SUPER GT (GT500-klasse)
Dit jaar verschijnt Nissan aan de start van het Japanse SUPER GT-kampioenschap in de GT500-klasse. Vier teams rijden met de Nissan GT-R NISMO GT500’s. Het zijn NISMO, TEAM IMPUL, KONDO RACING en MOLA. Vanwege nieuwe regels, die gelijk zijn aan die van het DTM, nam Nissan de auto’s voor het nieuwe seizoen onder handen.

De GT-R NISMO GT500 is voorzien van een 2,0-liter viercilindermotor met turbo. Nissan pakte het chassis aan voor betere koeling en meer remvermogen. Bovendien is de aerodynamica verbeterd door aanpassingen aan de carrosserie. Vanwege de warme Japanse zomers rustte Nissan de auto’s uit met airconditioning.

Technische ondersteuning
Diverse team wereldwijd rijden in de Nissan GT-R NISMO GT3. Nissan voorziet de teams van onderdelen en technische ondersteuning.

Nissan doet met één team mee in de GT300-klasse van de Japanse SUPER GT. Dit is het NDDP RACING-team met GT Academy-winnaars Lucas Ordonez en Kazuki Hoshino achter het stuur.

Twee Nissan-teams rijden mee in de Blancpain Endurance Series: het GT Academy team en Team RJN. Katsumasa en Nick McMillen komen uit voor Team RJN. Voor het GT Academy-team kruipen Miguel Faisca, Florian Strauss en Stanislav Aksenov achter het stuur. Al deze coureurs komen van de GT-Academy. Team RJN rijdt ook mee met de Nürburgring 24-uursrace.

In de GT3-klasse van de Super Taikyu Series verschijnt het KONDO RACING-team op de baan. Dit is een samenwerking tussen KONDO RACING en Nissan Technical College.

In de ST-3-klasse van de Super Taikyu Series doet Nissan niet mee, maar voorziet het teams die rijden met de Fairlady Z NISMO RC wel van technische ondersteuning.

Nissan levert VK45DE-motoren aan raceteams in de LMP2-klasse. In de Verenigde Staten is het Muscle Milk Pickette Racing-team officieel Nissan-partner tijdens het United Sportscar Championship.

De VK45DE-motoren worden ook gebruikt in LMP2-raceauto’s die meedoen aan het FIA World Endurance Championship, de 24-uursrace van Le Mans, het United SportsCar Championship, de European Le Mans Series en de Asian Le Mans Series.

Australia V8 Supercars
Nissan Australië rijdt met vier Nissans Altima mee in het Australian V8 Supercars Championship. Vorig jaar reed de Altima voor het eerst en behaalde toen een eerste en tweede plaats.

Nismo Global Driver Exchange en Nissan Driver Development Program (NDDP)
Nissan blijft investeren in de ontwikkeling van jonge coureurs. De Nismo Global Driver Exchange ging vorig jaar van start. Dit programma geeft Nismo-coureurs de kans hun vaardigheden te ontwikkelen op internationale circuits. Dit jaar breidt het programma uit door twee coureurs een heel raceseizoen internationaal in te zetten. De Spaanse coureur Lucas Ordonez wordt ingezet in de Japanse SUPER GT, terwijl de Japanse Katsumasa Chiyo in Europa mag rijden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS