Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Nederlander Rob Leupen over de vele factoren die van invloed zijn op Toyota's besluit

Uitgegeven door Wim Boekel • 14 september 2017 07:25 • Print artikel

Volgens Toyota-teamdirecteur Rob Leupen zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op een besluit van het Japanse merk of ze na dit jaar doorgaan in het FIA World Endurance Championship. In eerste instantie bevestigde het team uit Keulen dat men tot en met 2019 in het kampioenschap ging blijven, maar met de aankondiging van het vertrek van Porsche uit de LMP1 is dat onzeker geworden.

start 24U van Le Mans

Het aankomende seizoen is een transitiejaar naar een winterkampioenschap. “We zeggen dat we nu vier, misschien vijf races in 2018 hebben en drie races, een half seizoen in 2019. Wat interessanter is, is om uit vinden wat het betekent", vertelde de Nederlander tegenover Sportscar365. "De LMP1-privateers. Dit is wat we in de volgende paar weken gaan bepreken. We moeten op korte termijn een besluit nemen en we moeten de beslissing voor het einde van het jaar nemen. Dus ergens rond Fuji, moeten we wat informatie hebben. We staan in een nauw contact met de ACO en de FIA en hebben geen twijfel dat we tot een conclusie komen, hopelijk de juiste.”

Als Toyota volgend jaar in actie komen zijn ze de enige hybride bolides in de LMP1. Er zijn bij Leupen dus vragen of er op korte termijn wel competitie is en welke technische wijzigingen doorgevoerd moeten worden aan de Toyota TS050 Hybrid. “Alles kan een invloed hebben op onze beslissing”, zegt de Toyota-directeur. “Als we belangrijke onderdelen aan onze auto moeten veranderen, moeten we hierin investeren. Dat betekent de vraag waar het kostenbesparingsaspect is? Als je een transitieseizoen hebt, zijn er geen fabrikanten, creëren we meer kosten of niet? We moeten zien wat ze gaan doen en of het meer attractief voor ons wordt of niet. Wanneer dat niet het geval is, neem je misschien een rigoureuze beslissing.” Ook het besluit over de regels voor 2020 van de LMP1 kan een invloed hebben op de korte termijnbeslissing van Toyota, zo legt Leupen uit.

“We praten over kostenreductie, je hoort veel over standaardonderdelen”, vertelt de Nederlander. “Gebaseerd op het vertrek van Porsche, is nu alles opgeschud. De vraag is hier opnieuw, we hebben de ACO gevraagd om nauw informatie uit te wisselen met ons om te zien welke kant het opgaat. We moeten dit presenteren aan Toyota Motor Corporation. Ze nemen het besluit, wij niet. Natuurlijk adviseren we hen. Ik denk dat het in de komende paar weken een drukke tijd gaat zijn. We willen de beslissing liever vroeger dan later hebben."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS