Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Minder banden voor de raceteams in het FIA World Endurance Championship in 2017

Uitgegeven door Wim Boekel • 21 december 2016 09:04 • Print artikel

Vanaf volgend jaar zijn er in de GTE-klasse van het FIA World Endurance Championship nog maar drie specificaties banden toegestaan. Dit geldt zowel voor de Pro- als Am-klasse. Deze regelgeving was er in het verleden alleen voor de LMP2 en GTE-Am.

FIA WEC


Twee van de specificaties moeten tenminste vijftien dagen voor het eerste evenement, de 6 uur van Silverstone, bekendgemaakt worden. Een derde versie moet vijftien dagen voor de 24 uur van Le Mans ingediend worden. De bandenfabrikanten mogen een aangepaste bandenspecificatie indienen tussen 1 juli en 31 augustus, waarbij de noodzakelijkheid van het vervangen van de specificatie aangetoond moet worden. De aanpassing komt naar aanleiding van een seizoen in de GTE-Pro dat gekenmerkt werd door de vele BoP-aanpassingen.

De GTE-Pro teams hebben slechts vier sets banden per zesuursweekend beschikbaar, waar dit er voorheen zes waren. De GTE-Am mag zes sets banden blijven gebruiken. Ook voor de LMP1 komt er een aanpassing. Die klasse heeft in de vrije trainingen de beschikking over twaalf in plaats van zestien banden. In de kwalificatie en wedstrijd wordt dit van 24 naar 16 banden teruggebracht. Op de circuits waar de bandenslijtage hoger is zoals Shanghai en Bahrein is geschrapt.

De FIA heeft ook bevestigt dat er slechts één keer per seizoen van bandenleverancier gewisseld mag worden. Dit moet tenminste één maand voorafgaande van het evenement plaatsvinden en geldt voor al de vier klassen. De goedkeuring over het bandenreglement moet nog plaatsvinden tijdens de World Motor Sport Council in maart.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS