Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Jeroen Bleekemolen overwint een lange race vol tegenslag: "Weer fantastisch om hier te racen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juni 2017 08:59 • Print artikel

Het was niet het resultaat waar van tevoren op gehoopt was, maar ondanks veel pech en een te trage auto reed Jeroen Bleekemolen de 24 uur van Le Mans uit. De Keating Motorsports-Riley LMP2 auto met naast Bleekemolen ook Ben Keating en Ricky Taylor als coureurs kwamen als 48ste algemeen en als laatste in hun klasse over de finish. Het was voor Bleekemolen alweer zijn twaalfde deelname aan de legendarische race op circuit de la Sarthe.

Jeroen Bleekemolen 24U van Le Mans

Al vanaf de eerste trainingen op het Circuit de la Sarthe bleek al snel dat de nieuwe Riley auto zowel veel snelheid als downforce tekort kwam. In een uiterst competitief veld van maar liefst 25 LMP2 auto’s was het onmogelijk voor Bleekemolen het tempo van de snellere Oreca, Dallara, Alpine en Ligier auto’s bij te benen. “Voor de race hebben we nog hard gewerkt om de auto sneller te maken. Maar omdat we zowel snelheid als downforce te kort kwamen, maakte het oplossen van het ene probleem het andere probleem weer groter. Uiteindelijk zat er niks anders op dan te hopen dat de auto heel zou blijven en we de finish konden bereiken.”

De finish werd uiteindelijk ook behaald, al ging dat niet van harte. “Een lange dag voor ons”, vertelde Bleekemolen na afloop, nadat hij in totaal elf stints had gereden. “We wisten al dat de auto te langzaam was, vooral op de rechte stukken, want in de bochten viel het tijdens de race nog wel mee. In de race hebben we heel veel meegemaakt. Het begon met een crash van Ben Keating met de Porsche 911 van Richard Lietz, die hem gewoon niet had gezien. Dat hoort soms bij racen. Daardoor waren de spiegels eraf en heb ik twee stints zonder spiegels gereden, wat heel moeilijk was, maar uiteindelijk hebben we dat kunnen maken. Daarna hebben we de dynamo een keer gewisseld, de airjack is lek gegaan, we hebben de snaar nog een keer verloren en op het einde hadden we veel problemen met de schokdempers."

Jeroen Bleekemolen

"Een uitdagende dag, maar we hebben wel veel geleerd en het team weet in ieder geval wat er verbeterd kan worden. Voor de rest was het weer fantastisch om hier te rijden, deze race blijft echt altijd heel speciaal.”

Jeroen Bleekemolen keert over twee weken weer terug naar de Verenigde Staten, waar hij in het weekend van 1 en 2 juli aan de start zal verschijnen van de 6-uur race op Watkins Glen. In het IMSA kampioenschap verdedigt Bleekemolen met zijn Mercedes AMG-GT de leiding in het kampioenschap.MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS