Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Invalide coureur neemt deel aan de 24U van Le Mans in 2016: "Voor gek verklaard"

Uitgegeven door Wim Boekel • 27 oktober 2015 06:44

De aan benen en armen geamputeerde Frederic Sausset gaat volgend jaar deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. De Fransman heeft met zijn programma ‘SRT 41’ afgelopen week een officieel plan geïntroduceerd in Frankrijk.




De bijzondere coureur verloor in 2012 al zijn ledematen door een bacteriële infectie. De coureur gaat samen met Christophe Tinseau en een nog nader te noemen coureur het gevecht aan in de legendarische race. Hiervoor is een Morgan LMP2-bolide speciaal aangepast. Het heeft zichzelf in de spotlights gezet bij diverse invloedrijke spelers in de sport. Tegenover het Franse Endurance-info vertelt Frederic Sausset: “Het is een lange weg vanaf 2012. Het ongeluk was een traumatische ervaring voor mij, mijn familie en bekenden. We moesten het allemaal nemen. Ik stelde mij dit project in mijn eentje voor in de hoek van mijn ziekenhuisbed. Ik had voor gek verklaard kunnen worden. Maar het project gaat dagelijks vooruit en het is snel gevormd naar iets haalbaars.”

De 46-jarige heeft zich snel aangepast aan het autoracen en reed dit jaar al in de VdV Series met een Ligier CN, om zich voor te bereiden op de 24 uur van Le Mans. Over de reden om te gaan racen vertelt de invalide coureur: “Ik moest een doel vinden en een toekomst in dit leven. Ik sprak met mijn vrouw, waarvan ik moet toegeven dat die het niet allemaal begreep van de moeilijkheden van deze race. Toen ging ik naar Christophe, die mij toestond om Vincent Beaumesnil, de sportief directeur, van de ACO te ontmoeten. Dat was zeker de belangrijkste ontmoeting.”




“Als Vincent niet naar me geluisterd had, had we hier de Morgan LMP2 niet onthuld. Hij stond er open voor en nam het risico. Mijn manier om dank je wel te zeggen is door in 2016 op de grid van le Mans te staan”, aldus de Fransman. De auto krijgt speciale middelen om het gas en rempedaal te bedienen onder zijn dijen en een stuurwiel met een prothese die aan zijn rechterarm wordt gezet. Hiermee is Frederic Sausset de tweede invalide coureur die aan een slijtage slag van het enduranceracen deel neemt, zo reed Alex Zanardi dit jaar de 24 uur van Spa-Francorchamps met een aangepaste BMW.

De Fransman neemt plaats met zijn bolide in Garage 56 voor experimentele auto’s. Zo startte ook de Nissan ZEOD RC in deze speciaal gereserveerde garagebox en wil de TU van Eindhoven in 2017 deelnemen met een volledig elektrische bolide in dezelfde pitbox.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS