Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Interview Jeroen Bleekemolen: "Geen Hermann Tilke-baan, nee, Le Mans is spannend"

Uitgegeven door Casper Bekking • 18 juni 2013 17:36

LE MANS – Het grootste racespektakel ter wereld staat op het punt van beginnen: de 24 uren van Le Mans. Helaas heeft Nederland dit jaar slechts één landgenoot aan de start staan: Jeroen Bleekemolen. De ervaren en snelle man uit Aerdenhout begint voor de achtste maal aan het legendarische avontuur. Ditmaal rijdt hij voor het LMP2-team Race Performance, als teamgenoot van Michel Frey en Patrick Niederhauser. Enkele jaren geleden stond hij nog op de hoogste trede van het podium, toen hij met Peter van Merksteijn en oud-F1-coureur Jos Verstappen de zege pakte.


In zijn overvolle programma vond 'de Bleek' tijd voor een Q&A met de redactie van RaceXpress.nl.

Q: De achtste maal Le Mans: het gaat nog steeds niet vervelen?
A: “Le mans gaat nooit vervelen! Dit is de bekendste race ter wereld, dat merk je aan alles: aan de harde cijfers, aan de televisiekijkers, aan de vele bezoekers, aan de geweldige sfeer... Het is een week lang feest. Dat maakt het ook voor de rijders heel leuk, als coureur zie en beleef je dat echt. Daarnaast heeft de race een gigantische historie: zoveel grote namen hebben meegedaan en gewonnen.”

“Verder is het circuit zeer uitdagend. Het is een circuit van de oude stempel. Geen Hermann Tilke-baan, nee, Le Mans is spannend. Neem de Porsche-bochten: als je daar met een prototype doorheen gaat, dan voelt dat geweldig. Vol op de limiet, fantastisch. Dat maakt het zo'n uitdaging en daardoor gaat het nooit vervelen!”


Q: Wat zijn je verwachtingen met dit team?
A: “De LMP2 is de moeilijkste klasse om te winnen. Er zijn verschillende chassis', er staan erg veel zeer sterke teams aan de start met geweldig goede rijders. Toch denk ik dat we een redelijke kans maken. We komen nog wat te kort maar de verschillen zijn klein. Ik denk dat ons totaalpakket sterk is, waardoor we constant snel kunnen zijn.”

“In de LMP2 rijden we met twee rijders met de gouden of platinum status, en een amateur. Onze zilveren rijder is Michel Frey maar hij gaat echt hard. Dat is heel gunstig om gedurende de race naar voren te komen. Ik verwacht dat we in de kwalificatie rond P12 eindigen, om na zes uur races in de top-5 te rijden. Daarna moeten we kijken hoe de race zich ontwikkelt.”


Q: Wat is je persoonlijke hoogtepunt op Le Mans?
A: “De winst met Peter van Merksteijn en Jos Verstappen. Dat was een bijzonder mooi jaar: een mooie auto, het Nederlandse team Verschuur; het gehele plaatje klopte. Aan de andere kant was Rebellion ook fantastisch. Het was leuk om met zo'n professioneel team te rijden, ook heel gaaf om mee te maken. We waren de beste privateer, op P6 achter de Audi's en Peugeots.”

Q: En het meest opmerkelijke moment uit de vorige deelnames?
A: “Ik heb niet een moment dat er zo uitspringt, je maakt zoveel mee in zo'n raceweekend. Het zijn lange races met veel gekke momenten. De jaren met Jan Lammers in de Dome waren geweldig, maar eigenlijk zijn alle keren heel speciaal.”


Q: Je staat aan de start van bijna elke 24 uursrace die ter wereld wordt verreden, wat vind jij daar zo gaaf aan?
A: Een 24-uursrace is leuk om vele redenen. Er gebeurt veel, je rijdt 's nachts, je rijdt alleen, het is een ware slijtageslag... Ik ervaar dat als heel bijzonder en mooi.”

Q: Je bent snel, ervaren en rijdt vaak met een Porsche: liggen er voor jou kansen in het LMP1-project?
A: “Dat is een van de mooiste projecten die eraan zitten te komen. Het is super dat er met fabriekssteun van Porsche een LMP1 ontwikkeld wordt. Of het iets voor mij is? Dat weet ik niet. Bovendien heeft Porsche al zoveel fabrieksrijders. Ik heb de afgelopen jaren erg veel werk en erg veel races. Het is voor mij echt een privilege dat ik uit zoveel teams en projecten kan kiezen. We wachten wel af.”


Q: Ook naast de racerij heb je het druk, je bent net vader geworden van een tweeling.
A: “Ja, fantastisch! Het is nu wel even lastig want ik reis en ik race veel. Le Mans is ook een lange race: het duurt de gehele week vanwege alle verplichtingen, trainingen en voorbereidingen. Je bent gewoon lang van huis weg. Je kunt niet even naar Nederland. Dat is een nadeel maar ik heb het nu even druk met racen. Na Le Mans ga ik naar huis om te genieten van die twee!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS