Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FIA WEC: Toyota domineert in Shanghai, maar kan Porsche niet van de titel houden + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 5 november 2017 14:10 • Print artikel

Toyota was heer en meester op het circuit in Shanghai, toch kon het Japanse merk niet voorkomen dat Porsche de wereldtitel pakte in de voorlaatste ronde van het FIA World Endurance Championship (FIA WEC). Een dure fout van Jose Maria Lopez zorgde ervoor dat Porsche de wereldtitel mee naar Weissach kan meenemen. De tweede plek in de wedstrijd voor Brendon Hartley, Timo Bernhard en Earl Bamber bezorgde de Porsche-coureurs de titel bij de coureurs.

Toyota
De Toyota TS050 Hybrid met Sebastian Buemi, Anthony Davidson en Kazuki Nakajima pakte maar liefst een ronde voorsprong op de Porsche. Het zag er goed uit, maar laat in de wedstrijd maakte Lopez in tweede positie een kapitale fout. De Argentijn schoot in de Toyota rechtdoor bij bocht 2 en klapte op de Porsche 911 RSR en beschadigde daarmee de linker achterwielophanging. Uiteindelijk eindigde de tweede Toyota die ook al met Lopez aan het stuur in het eerste uur een LMP2-bolide raakte, kwam na reparaties op 7 ronden achterstand op de vierde positie over de finish. Daar kwam ook nog een straf van 10 seconden overheen voor de aanvaring van Lopez.

Het deerde teamgenoten Buemi, Davidson en Nakajima niet. Zij behaalden alweer de vierde overwinning van het seizoen en de tweede overwinning op rij. De Porsche van Andre Lotterer, Nick Tandy en Neel Jani kwamen ondanks een probleem met het gaspedaal als derde over de finish. Tandy viel daardoor in de openingsfase een 80 seconden terug in het veld. Het betekent voor Porsche de derde rijders- en fabrikantentitel op rij in haar laatste jaar het LMP1-kampioenschap van het FIA WEC.

In de LMP2 reed de Vaillante Rebellion naar de overwinning, alweer de derde in vier races. Daarmee namen ze de leiding in het kampioenschap over van het team van Ho-Pin Tung, Jackie Chan DC Racing. Bruno Senna had op de finish een voorsprong van 35,280 secnden op de Signatech Alpine A470. Door twee spins van Tung, door andere auto’s op de baan, verloor Jackie Chan DC Racing veel terrein. Deze teams werden later ook gestraft voor het incident. Daarnaast moest men in de laatste 30 minuten nog een keer naar binnen voor brandstof, waardoor de race voor Jackie Chan DC Racing op een teleurstelling uitliep. Senna met zijn teamgenoten Julien Canal en Nicolas Prost gaan nu met vier punten voorsprong op Tung, Oliver Jarvis en Thomas Laurent, de laatste race in Bahrein in. Waarmee de kansen voor de Nederlandse Chinees nog volledig open liggen.

Uitslag 6 uur van Shanghai
MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS