Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

De rijke historie van de Chevrolet Corvette op Le Mans + VIDEO

Uitgegeven door Dirk Kempen • 3 januari 2015 14:09

Sinds de introductie van de Chevrolet Corvette in 1953 is het merk niet meer weg te denken uit de autosport. Het Amerikaanse merk en de auto hebben dan ook een rijke autosport historie. De Chevrolet Corvette maakte haar debuut bij de 24 uur van Le Mans in 1960. Vier Corvette´s C1 stonden aan de start. De auto van John Fitch en Bob Grossman was de enige Corvette die de finish haalde. Tevens was het de enige auto die de finish haalde in de GT 5.0 klasse. Sinds haar eerste deelname heeft het merk een grote fanbase opgebouwd in Europa.

Corvette 24Hours of Le Mans

Na jaren afwezigheid bij de 24 uur van Le Mans reed Callaway voor het eerst met fabrieksondersteuning de illustere endurance race in 1995. De twee Callaway Corvette's werden tweede en derde in de GT2 klasse, achter een Honda NSX.

Vanaf het jaar 2000 zet het Amerikaanse merk een officieel fabrieksteam in tijdens de race. Ron Fellows, Scott Pruett en Johnny O´Connell wonnen de GTS klasse in een Corvette C5-R in 2001. Deze prestatie herhaalde het team in 2002, Scott Pruett was hierbij vervangen door Oliver Gavin. Jan Magnussen maakte zijn entree bij het fabrieksteam in 2004. De combinatie met Magnussen, Olivier Beretta en Oliver Gavin wonnen de GTS klasse en finishten zelfs zesde in de algemene klassering in dat jaar. In 2005, 2006, 2009, 2011 herhaalde het fabrieksteam deze prestatie. In 2007 en 2008 kregen ze concurrentie van Aston Martin terwijl in 2010 Saleen te sterk voor ze was.

In recente jaren is de strijd om de LMGTE Pro klasse erg hevig tussen Ferrari, Porsche en Corvette. De Amerikaanse muscle car finishte in 2014 als tweede in haar klasse, slechts één ronde achter de winnende Ferrari. Het team finishte tevens als tweede in het Amerikaanse Tudor United SportsCar Championship.

In de onderstaande video leggen enkele sleutelfiguren uit het raceteam uit waarom Corvette mee doet in de racerij. De video is uitgebracht door Pratt & Miller. Deze constructeur bouwt de Chevrolet Corvette C7-R die ook in 2015 tijdens de 24 uur van Le Mans te zien zal zijn. Daarnaast maakt Pratt & Miller de nieuwe Caddillac ATS-V GT3.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS