Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Chip Ganassi en Ford zijn Porsche, Aston Martin en Ferrari de baas in Silverstone + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 17 april 2017 10:02 • Print artikel

Ford heeft de eerste wedstrijd van het seizoen in de GTE-Pro van het FIA World Endurance Championship gewonnen. In de 6 uur van Silverstone was het team van Chip Ganassi het fabrieksteam van Porsche en AF Corse de baas.


Gedurende race lagen de beide Ford GT’s diverse keren aan de leiding, maar het was Harry Tincknell die in de eindfase het heft in handen nam en de zege niet meer afstond. De Brit won de wedstrijd met teamgenoten Andy Priaulx en nieuwkomer bij Ford, Pipo Derani. Tincknell kwam binnen voor een bandenwissel en stond de leiding kort af aan Fred Makowiecki in de nieuwe Porsche 911 RSR. De andere Ford viel terug in het veld en kwam in handen van Oliver Pla als vierde over de finish.

Toch was het geen vloeiende race voor de eerste Ford GT van Chip Ganassi. Priaulx moest binnenkomen met een open deur, waardoor de auto even terugviel in het veld en over ging op een alternatieve strategie. De Brit vocht zich door het veld en gaf daarna de auto over. Daarbij kreeg het team wel aanvallen van Makowiecki en Richard Lietz in de Porsche te verduren. Het waren niet de enige die raceten voor de overwinning. Ook de Ferrari 488 GTE vocht ook voor de leiding. Een van de gele vlaggen in de wedstrijd werd veroorzaakt door Kevin Estre, de auto ging in vlammen op door een motorbrand. Sam Bird kreeg een straf van 15 seconden, nadat hij een van de LMP2-bolides raakte.

Voor Aston Martin was het een wedstrijd om snel te vergeten. De twee bolides misten in Silverstone de snelheid om te vechten met de Ford, Porsche en Ferrari.

In de GTE-Am was de overwinning voor Clearwater Ferrari. Matt Griffin profiteerde van een aanvaring tussen Pedro Lamy in de Aston Martin en Miguel Molina in de Spirit of Race Ferrari. Daardoor kon Griffin samen met teamgenoten Keita Sawa en Mok Weng Son de hoogste treden van het podium beklimmen. De Aston Martin kon nog als tweede over de finish komen, maar voor de Spirit of Race-bolide was de wedstrijd afgelopen. De derde plaats was voor Dempsy Proton-Racing.

Uitslag 6 uur van Silverstone GTEMEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS