Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

André Lotterer wil geen afscheid nemen van de LMP1, wanneer zijn team Porsche vertrekt: "Doorgaan!"

Uitgegeven door Wim Boekel • 26 oktober 2017 14:24 • Print artikel

André Lotterer, drievoudig Le Mans-winnaar, zegt dat hij voor volgend jaar open staat om te rijden voor een privé LMP1-team. Zijn huidige team Porsche stopt namelijk volgend jaar met het FIA World Endurance Championship. Voor de Duitser is dat de tweede keer op rij, omdat hij deze situatie eerder meemaakte bij Audi, omdat zij toen eveneens uit de topklasse van het FIA WEC stapten. Ondanks dat hij komend jaar in de Formule E rijdt, wil hij graag in het enduranceracen blijven uitkomen.

Porshce LMP1


Ginetta heeft al aangegeven dat zij een order hebben ontvangen voor haar LMP1-chassis en BR Engineering en Dallara hebben een auto gebouwd die ingezet gaat worden door SMP Racing. Toch wil Lotterer eerst zien hoe effectief het gelijk stellen van de hybride en non-hybride auto’s gaat zijn, wanneer privateers het gaan opnemen tegen Toyota. Een stap naar de LMP2 sluit de coureur echter uit. “Ik wil graag doorgaan met racen in de LMP1” zegt de Porsche-rijder tegen het Engelse Autosport. “Je hoort dat er veel privéteams gaan komen. We weten niet hoe ze dat gaan balanceren. Van wat ik gehoord heb, willen ze het op een eerlijker manier balanceren. Maar natuurlijk als Toyota blijft, waarvan ik gok dat ze dat gaan doen, zijn ze de favorieten. Het gaat niet om het deelnemen, het moet logisch zijn, om het samen zijn met goede teamgenoten te doen. Het kan ook een tranisitiejaar zijn om iets sterks voor de toekomst op te bouwen.”

Doordat Audi en Porsche vertrokken zijn en het lastige parket waarin het FIA WEC op dit moment zit om fabrikanten aan te trekken, wordt de duurzaamheid van de LMP1-regels in twijfel getrokken. Iets waar Lotterer niet mee instemt. De Duitser benadrukt dat het juiste de fabrikanten waren die de complexe en duur hybride systemen wilden.

“Ik denk niet dat er iets is fout gegaan”, zegt de coureur. “Het is gewoon een beslissing van Audi en Porsche om ergens anders naar toe te gaan en andere dingen te doen. Je kunt bediscussiëren dat het duur is, maar ze wilden al die technologie. Porsche, Toyota en Audi waren altijd samen, hun werkgroepen, zij wilden dit, dat en deze technologie. We weten allemaal dat dingen wat kunnen veranderen in de automotive industrie en het gaat de elektrische kant op. Ook hielp het niet wat de Volkswagen Groep overkwam.”

Wat betreft de geplande fabrikantenregels voor de LMP1, die vorig jaar werden vertraagd, zegt Lotterer: “Het is zonde, omdat ze een mooie toekomst hadden. We verwachtten drie hybride systemen op de auto’s.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS