Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Alles voor de overwinning, zelfs problemen worden geoefend: "We veroorzaakten nep-problemen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 16 februari 2018 04:06 • Print artikel

In haar voorbereiding op de 24 Uur van Le Mans simuleert Toyota dit jaar ook storingen in haar testprogramma. Dit om beter voorbereid te zijn op de bekende endurancerace op het Circuit de la Sarthe. Volgens technisch directeur Pascal Vasselon is dit om beter om te gaan met onverwachte problemen van de Toyota TS050 Hybrid. Dit deed het team uit Keulen al tijdens de test in Aragon.

2018 Toyota


De voorbereiding op het omgaan met technische problemen is opgenomen in de test, omdat het team twee keer door technische problemen naast de overwinning in Le Mans greep. Het meest aangrijpende verlies was in 2016 toen in de laatste drie minuten de auto een technische storing kreeg. "We hebben de voorbereiding op Le Mans veranderd", zegt Vasselon tegen het Engelse Autosport. "We besteden veel meer tijd aan het omgaan met ongeplande situaties, ongeplande reparaties en ongeplande problemen."

"We namen echt de tijd om het team in situaties te brengen die niet normaal zijn, omdat dit is waar we faalden. We zeggen bijvoorbeeld dat we opeens een gebroken rechter achterwielophanging hebben. We besloten dat de radio faalde en bekeken hoe de coureurs en het team daarop reageerde. We veroorzaakten nep-problemen. Sommige waren lastig om mee om te gaan, maar je kunt het altijd beter doen."

De Fransman voegt daar aan toe dat een tekort aan fabriekscompetitie in de LMP1 dit jaar de aanpak van Toyota ook heeft veranderd. Met name doordat het niveau van de privateers nog onbekend is. "Le Mans is al een uitdaging op zich", zegt de technisch directeur. "In de laatste vier jaar hebben we drie keer gewonnen, maar ook verloren. Dit jaar gaan we weer vechten in Le Mans."

Vasselon onthult verder het aantal ronden dat ze op het Circuit de la Sarthe kunnen gaan rijden met 35,2 liter benzine die ze meenemen. "We rijden drie ronden minder en komen dus uit op elf ronden. We hebben zeven of acht pitstops meer." Vorig jaar mochten teams nog 44,1 liter benzine meenemen. Het testprogramma gaat volgende week verder in Portimao.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS