Karting • Karting Diversen

Tijs Kleinjan blikt terug op uitstekend seizoen: runner-up in NK en titels in Zuid-Hollands- en clubkampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 januari 2018 17:52 • Print artikel

LELYSTAD – Hij werd het afgelopen seizoen vice-kampioen in het Nederlands Kampioenschap bij de Mini Junioren, verder won hij het Zuid-Hollands kampioenschap en werd hij clubkampioen op de kartbaan van Strijen; Tijs Kleinjan is pas elf jaar oud maar laat al zien dat hij veel in zijn mars heeft. De talentvolle karter uit Strijen maakt zich op voor een forse overstap. Komend seizoen maakt hij promotie en gaat hij het Nederlands kampioenschap bij de junioren rijden.

Tijs Kleinjan podium en kissmiss

Natuurlijk is Tijs blij met zijn seizoen, want vice-kampioen worden in het Nederlands kampioenschap is niet mis. Toch had het misschien zelfs nog beter gekund, is hij overtuigd. “We gingen voor de titel, maar tijdens een NK-race ging mijn motor stuk. Als dat niet was gebeurd, had het nog spannend kunnen worden”, is hij overtuigd. “Aan de ene kant ben ik wel blij met die tweede plaats, maar aan de andere kant had ik zonder die kapotte motor misschien wel eerste kunnen worden.”

Hoe dan ook: al met al heeft hij een uitstekend seizoen achter de rug, waarin hij de zaken goed voor elkaar had. “Ik had een goede kart, een goede motor en in Kevin Verhoeven een goede monteur.” En de coureur dan? “Die was ook wel goed”, zegt hij na enig aandringen bescheiden.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd begint Tijs dit jaar al aan zijn zesde jaar als karter. Hij begon op zevenjarige leeftijd nadat hij met zijn oom en vader eens een kijkje was gaan nemen op de kartbaan van Strijen. “Toen ik dat zag, leek het me wel leuk om te gaan doen”, zegt Tijs. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een kart gekocht en de kleine Tijs raakte al gauw verknocht aan zijn sport. Maar waarom ging hij eigenlijk kijken in Strijen? “We wonen vlak bij de baan en als de wind goed stond, konden we thuis de karts horen.”

Waarom het karten zo leuk is om te doen, vindt Tijs gemakkelijk uit te leggen. “Omdat het zo hard gaat en je snel door de bocht kunt.” Zijn vriendjes zijn weleens jaloers op hem. Wat zij voor sport doen? “Ze zitten allemaal op voetbal”, zegt de sympathieke Zuid-Hollander. “Maar daar vind ik niet veel aan. Je zit dan alleen maar tegen een bal aan te schoppen. Geef mij maar een kart!”

Komend jaar debuteert Tijs met een X30-kart in de Junioren-categorie. Hij gaat zich richten op de GK4-wedstrijden en verwacht ook nog een enkele race in het Nederlands kampioenschap Rotax Max te rijden. Bovendien gaat de rijder van het team van Jaco Paauwe ook nog vijf wedstrijden rijden op zijn thuisbaan Strijen.

Tijs Kleinjan wint race

Van de Mini Junioren naar de Junioren is een fikse stap. Tijs was normaal gesproken overgestapt naar de ertussenin liggende Minimax-klasse, maar omdat ze in Strijen geen wedstrijden voor Minimax-rijders hebben en hij er wel graag wil blijven rijden, heeft hij gekozen voor de Junioren-klasse. Concrete verwachtingen qua uitslagen heeft hij dan ook niet. “Het wordt een leerjaar. Het wordt eerst wennen aan de kart en vooral veel ervaring opdoen.”

Nieuw zal het niet helemaal zijn voor Tijs, want inmiddels heeft hij al vier keer een Junior-kart getest. En die tests bevielen hem behoorlijk goed. “Hij gaat wel hard. Dat is veel leuker”, zei hij met een lach. “Ik heb dan ook veel zin in het nieuwe seizoen!”

Tijs Kleinjan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Albion Pumps & Sealing Systems.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS