Karting • Karting Diversen

Thijmen Nabuurs grijpt met 1 punt verschil de KNAF Cup en gaat naar het WK van de IAME X30 in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 oktober 2017 13:56 • Print artikel

EMMEN – Hij kart pas sinds vier jaar, maar mag zich toch al kampioen van de IAME X30 seniorenklasse noemen in de KNAF Cup. Thijmen Nabuurs won de titel op Circuit Pottendijk in Emmen tijdens de laatste spannende ontknoping. Het verschil in het kampioenschap was slecht één luttel puntje in het voordeel van de snelle Nabuurs. De twintigjarige rijder uit Boxmeer kan zich nu gaan opmaken voor het WK dat over twee weken in Le Mans wordt gehouden, want een WK-ticket was de beloning van zijn titel. Er worden in Le Mans bij de International Finals van IAME X30 finals zo’n vierhonderd deelnemers verwacht vanuit de hele wereld.

Thijmen Nabuurs kampioen Knaf Cup Iame X30 senioren
 
Het leek tijdens de finale nog even spannend te worden, maar toen Thijmen als tweede over de finish kwam, bleek dat hij ‘gewoon’ kampioen was. “Na de heats in Emmen lag ik vijf punten voor op mijn grootste concurrent. De finale won hij en ik werd daarin tweede, dus hield ik nog één punt over”, duidde de kampioen de ontknoping. “Het was wel even spannend. Hij juichte hard op de finishlijn en even dacht ik dat ik een rekenfout had gemaakt. Maar toen ik weer in het parc fermé was, kwamen mensen naar me toe om me te feliciteren. Ik heb me toen nog rustig gehouden en gewacht tot de bevestiging van de wedstrijdleiding kwam.”
 
Nu mag hij zich dus al kampioen noemen. Inderdaad, al. Omdat Thijmen voor het begin van het vorige seizoen een driejarenplan had opgesteld waarin stond dat hij in zijn derde seizoen kampioen moest worden. Enigszins onverwacht is de titel dus wel, al had hij al vroeg in het seizoen in de gaten dat hij vooraan meekon. “Ik ben voor dit jaar overgestapt naar Alonso-kart. Die is veel beter voor me. Na de eerste twee races wisten we dat we de juiste snelheid hadden.”
 
Knap, aangezien Thijmen pas vier jaar kart. Vandaar ook het driejarenplan, waarmee hij zijn progressie stap voor stap had gepland. Maar talent is vaak onstuimig; zodoende is de sympathieke Brabander nu dus al kampioen. Dat heeft alles te maken met een minder seizoen in zijn vorige sport voetbal en hij daarom iets anders zocht. “Ik zei tegen mijn vader: als ik een test in een kart kan regelen en die gaat goed, sta je er dan voor open dat ik voortaan ga karten?”
 
Karten lag voor de hand omdat hij voorheen tijdens incidentele kartuitjes altijd snel was. “Er werd tegen me gezegd: daar moet je iets mee doen. Ik dacht daar nooit serieus over na, maar dat veranderde tijdens dat mindere voetbalseizoen.” Thijmen was al zestien toen hij met racen begon. Inmiddels is hij maar wat blij dat hij zich aan de sport heeft gewaagd. “Ik heb superveel leuke nieuwe mensen leren kennen en heb sociaal veel ervaring opgedaan. En om dit in vier jaar te bereiken is natuurlijk geweldig. Je kijkt op tegen jongens die al jarenlang karten en je rijdt er nu vóór.”

Thijmen Nabuurs kampioen Knaf Cup Iame X30 senioren naar WK in Le Mans
 
De titel betekent dat Thijmen zich kan gaan opmaken voor het WK X30 dat over twee weken in Le Mans in Frankrijk wordt gehouden. Het wordt zijn eerste internationale wedstrijd. Bij de senioren verschijnen maar liefst 150 rijders aan de start met alle wereldtoppers aan het vertrek. “Het zal wel even spannend zijn. Maar na dit seizoen weet ik wel dat we de snelheid hebben en dat we een kans hebben op een goed resultaat, al komt er natuurlijk ook wat geluk bij kijken.”
 
“We gaan er vol voor. Ik heb goede mensen om me heen. Een plaats in de top twintig moet mogelijk zijn. Als dat lukt, zou ik heel tevreden zijn. Nu proberen conditioneel fit te zijn, de druk niet te hoog te leggen en met een open mind erin te gaan. Dan moet het goed komen!”
 
Thijmen Nabuurs bedankt Vincent Slijkoord, VS Engines, Nabuurs, Van Opzeeland, Verkooijen Rallysport en Ferry Smit Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS