Karting • Karting Diversen

Terugblikken met Pex Racing: Broers Pex blijven domineren in de top van het karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2016 02:45 • Print artikel

KERPEN – Aan de illustere geschiedenis van Pex Racing wordt voorlopig nog wel even verder geschreven. De kartende broers Jorrit en Stan Pex uit Maasbracht zijn vast van plan zich de komende jaren voorin de top van het internationale karting te handhaven. Dat er op hun inmiddels al jaren durende succes geen sleet zit, bewezen de twee afgelopen weekeinde tijdens de vijfde en laatste ronde van het Duits kampioenschap in de KZ-klasse. Jorrit won het kampioenschap voor de vijfde (!) keer, Stan won de eerste finale van het weekeinde.

CRG Holland Pex Racing

Het lukt ze keer op keer, Stan en Jorrit Pex, al jarenlang: als privéteam de grote fabrieksteams van merken als CRG, Tony Kart en Kosmic klop geven. Eerst nog samen met oudere broer Yard en Max Verstappen, die in 2013 wereldkampioen werd, nu met z’n tweeën. Jorrit werd vorig jaar onder andere wereldkampioen in de KZ, de koningsklasse van het internationale karten, dit jaar liet hij zich voor de vijfde keer kronen tot Duits kampioen. Stan werd vijfde in het kampioenschap, maar pakte in Kerpen wel de poleposition en won zondag de eerste van de twee finales.

De broers blikken dan ook terug op een succesvol seizoen waarbij voor Jorrit (23) de titel in het DKM het hoogtepunt was. “Omdat dit seizoen zo’n beetje alle fabrieksteams meededen in het DKM, voelde het elke keer aan als een EK-race”, zei hij. “Daarom is deze titel denk ik ook de mooiste van de vijf. De competitie is nog nooit zo zwaar geweest. Dat geeft dan ook goede moed voor volgend jaar. Wel moeten we de puntjes op de i blijven zetten. De rest zit niet stil.”

De combinatie CRG met TM-motor heeft in ieder geval bewezen een uitstekende combinatie te zijn voor de Limburgse broers. Jorrit reed in alle tien de finales – verdeeld over vijf raceweekeindes – altijd in de top vijf en won er drie. De enige mindere race was finale twee in Kerpen van afgelopen zondag, waarin hij uitviel. “Ik zat in een kopgroep van een man of vijf, zes. Iemand wilde me inhalen en raakte me in de hairpin keihard in de zijkant. Ik kiepte bijna om. De kart was helemaal krom. Gelukkig was het kampioenschap toen al binnen.”

Intussen was zijn jongere broer Stan (17) flink op dreef op de Duitse piste waar grootheden als Michael Schumacher en Sebastian Vettel de fijne kneepjes van het racen leerden. De jonge Limburger was er oppermachtig. Nadat hij op zaterdag de poleposition had geclaimd tijdens de kwalificatie, won hij heat 1 en heat 2. Een veelbelovende opmaat naar de twee finales van zondag. De eerste won hij ook, alleen in de tweede finale moest hij iemand voor zich dulden en werd hij tweede. “Dat kwam omdat ik op oudere banden reed dan de uiteindelijke winnaar”, zei Stan.

Met de vijfde plaats in de eindstand van het sterk bezette kampioenschap wist hij dat hij klaar is voor de overstap naar de KZ1 voor volgend seizoen. “Dit was mijn beste seizoen op dit niveau”, zei Stan. “Het was zeker niet gemakkelijk, maar ik heb mijn weg gevonden. De combinatie CRG en TM werkte heel goed en ik ben sterker geworden dan vorig jaar.”

De talentvolle rijder gaat dan hetzelfde programma rijden als broer Jorrit. Dat houdt in: het EK en het WK, het DKM en waarschijnlijk ook enkele WSK-races. Aan ambitie ontbreekt het hem niet. “Ik wil titels binnenhalen in de KZ1. Daarna zie ik wel verder.” Daarmee doelde Stan met name op het runnen van zijn eigen kartteam SP Tuning, dat hij samen met Paul Konings doet. “Het is een leuke manier om een zakcentje bij te verdienen. Maar het team is vooral hobby. Ik zit zo in een flow dat zelf rijden het belangrijkste is. Ik kijk uit naar volgend seizoen!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS