Karting • Karting Diversen

Succesvolle opmars P1 Racing! Quinten Bijwaard en Sita Vanmeert laten P1 Racing stralen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juli 2017 13:38 • Print artikel

KERPEN – Dat P1 Racing een uitstekend team is voor ambitieuze karters om hun talent te ontplooien, werd ook duidelijk tijdens de vierde ronde van de KNAF CUP Iame X30 Benelux Open. Twee van de rijders van P1 Racing scoorden knappe podiumplaatsen op het circuit van Kerpen. Quinten Bijwaard uit Beverwijk werd derde in de sterkbezette Iame X30 Junioren-klasse, Sita Vanmeert uit het Belgische Ranst tweede in de Mini Parilla-klasse.

P1 Racing op podium in Kerpen


De uitslagen van de twee talentvolle rijders leverde andermaal het bewijs dat de drie vrienden Jef Driesen, Nicolas Claes en Toon Eeckelaert de goede weg zijn ingeslagen sinds zij een kleine twee jaar geleden begonnen met P1 Racing. Het zorgt voor blije gezichten in hun tent in de paddock.

Zoals afgelopen race op Kerpen dus. Ook Quinten (14) kon uiteindelijk gewoon genieten van de podiumplaats, al moest hij kort na de finish nog even een teleurstelling verwerken. Hij had zojuist weliswaar zijn beste prestatie van het seizoen genoteerd, maar hij had tweede moeten worden, vond hij. “Ik lag de hele wedstrijd op de tweede plaats. In de laatste ronde probeerde iemand drie rijders tegelijk uit te remmen. Daardoor lag ik ineens derde”, verklaarde de ambitieuze rijder, die wel heel blij was met zijn podium. “Nou ja, een podiumplaats is natuurlijk sowieso goed in dit sterke veld.”

Dat hij zo ver vooraan eindigde, kwam zondag niet echt als een verrassing voor hem. Quinten was al tijdens de training snel geweest. “Ik reed de hele tijd de eerste of de tweede tijd. Kerpen vind ik ook een erg leuke baan met al die kleine bochtjes. Hij is vrij technisch en je kunt er goed inhalen.”

Tijdens de heats werd Quinten, die ernaar streeft de eerste Nederlander in het kampioenschap te worden en ook de titel nog binnen bereik heeft, respectievelijk vijftiende (raceongeval) en vijfde. In de finale werd hij dus heel knap derde. De snelle Noord-Hollander had er echt voor moeten knokken, zei hij. “De races waren wel zwaar. Het zat allemaal dicht bij elkaar. Maar dat maakte het spannend en uitdagend.”

Quinten heeft dit seizoen een druk programma. Behalve in de KNAF Cup komt hij ook uit in de ASAF, een aantal GK4-races en gaat hij het WK in Le Mans rijden. Verder is het de bedoeling dat hij tijdens de laatste GK4-race van het seizoen bij de senioren meedoet. “Ik ben vrij groot, pas niet echt meer in een Junior-kart”, legde hij uit. “Volgend jaar wil ik bij de senioren gaan rijden, en misschien al wel in de schakelkarts.”

Sita Vanmeert en Quinten Bijwaard P1 Racing


Zijn teamgenote Sita (11) was eveneens tevreden na afloop. Haar prestaties van het weekeinde vertoonde een consequente stijgende lijn. Na de negende tijd in de kwalificatie werd ze in de heats achtereenvolgens zevende en vijfde om in de finale een fraaie P2 te scoren. “Ik ben heel tevreden met het resultaat”, zei de jonge Belgische die dit jaar de Belgische kampioenschappen rijdt en verder de KNAF CUP, ASAF, Euroseries X30 en het WK en de WSK. “Dit had ik nooit verwacht, want ik ben op dit circuit maar één dagje komen trainen. Afgelopen weekend was het de tweede keer dat ik er reed.”

Bovendien had ze in verband met school de vrijdag moeten missen op de Duitse piste. “Omdat ik nog een aantal toetsen moest afleggen, kon ik pas op zaterdag aanwezig zijn. Ik had dus niet veel tijd meer om te testen en de kart af te stellen.”

Wat haar prestatie misschien wel extra knap maakte, is dat ze het als meisje tussen allemaal jongens erin slaagde de tweede plaats te pakken. Sita, die met karten begon nadat ze op zevenjarige leeftijd Formule 1 op tv zag, maakt er geen punt van dat ze tegen jongens moet rijden. “Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor meisjes en dat vind ik leuk. Na de races spelen we ook gewoon met elkaar en wordt er geen onderscheid gemaakt.”

Dat Sita zondag tweede werd heeft ze voor een belangrijk deel te danken aan P1 Racing, weet ze. “Het leuke is dat ik niet alleen professionele input krijg van mijn eigen mecanieker, maar ook van de andere teamgenoten en -piloten. Het team zorgt ervoor dat we zoveel mogelijk samen kunnen gaan trainen in binnen- en buitenland en we proberen er steeds als team te staan. Iedereen zorgt voor iedereen en helpt waar hij kan.”

Sita Vanmeert wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door: Bulls Eye T, NeuralNet en Talent-IT. “Die geloven in mij en ook mijn mama en papa steunen me enorm. Maar zoek ik nog bijkomende sponsors die samen met mij het verschil willen maken.”

Quinten Bijwaard wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Het Sanitairfiliaal.

Bezoek eens de website van P1 Racing

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS