Karting • Karting Diversen

Snelle Loek Hartog laat zijn kunsten zien in nieuwe formule-auto RP1: "Veel meer hardcore, dat maakt het uitdagend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 januari 2018 01:37 • Print artikel

ZANDVOORT – Bedoeld om jonde coureurs te laten kennismaken met het racen in formule-auto’s, stapte ook Loek Hartog in tijdens de testsessie van de nieuwe raceklasse Formule RP1. Op het circuit van Zandvoort blikte de vijftienjarige coureur uit Hoogmade met een tevreden gevoel terug op een wonderlijke ervaring. Het betekende de volgende stap in zijn carrière.

Loek Hartog

“Het was ontzettend leerzaam”, zei Loek met een lach nadat hij de testsessies achter de rug had. “Ik moest eerst een half rondje wennen, daarna kon ik redelijk makkelijk snelheid opbouwen. Racen in deze klasse is interessant omdat het besturen van deze auto vooral op techniek aankomt. Dat vergt natuurlijk training. Je moet sowieso wel wat kunsten in huis hebben om een dergelijke auto te kunnen besturen.”

Wat dat betreft kon hij terugvallen op zijn ervaring als karter. Bovendien deed de talentvolle coureur onlangs al autosportervaring op in het Winter Endurance Kampioenschap in Zandvoort in een Renault Clio waar hij samen met Peter Altevogt het podium haalde. “Dat ging heel goed. Ik ben eerste en tweede geworden. In die Clio heb ik veel geleerd over mechanische grip en dat kwam tijdens de test hier goed van pas.”

Het besturen van een formule-auto was niettemin een heel nieuwe ervaring voor Loek. “In tegenstelling tot een Renault Clio zijn de RP1-auto’s achterwielaangedreven. Dat is heel anders. Ik merkte ook dat het sturen redelijk zwaar was. Dat gebeurde een-op-een met het asfalt; er zat niet echt veel auto tussen. In deze klasse is alles veel meer hardcore. Dat maakt het uitdagend.”

Loek Hartog

De Formule RP1 is een initiatief van het Zandvoortse Race Planet, de Nederlandse autosportfederatie KNAF en de RACB. De bedoeling ervan is om de stap van karting naar de autosport op een soepele en betaalbare manier te faciliteren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van formule-auto’s. De motor is een 140 pk sterk exemplaar van Renault en heeft een inhoud van 1.6 liter.

Loek moet nu een keuze maken tussen het rijden in de Fiesta Cup, waarin hij ook serieuze interesse heeft, of de Formule RP1. Dat is geen eenvoudige keuze, want sinds de test ziet hij het wel zitten in deze nieuwe klasse te gaan racen. Het zou ongetwijfeld een mooie stap zijn richting de verwezenlijking van zijn droom: professioneel coureur worden. Eén ding is zeker wat de Zuid-Hollander betreft, die komend seizoen overigens ook ‘gewoon’ nog in de kart te vinden is in de Rotax Max Senioren-klasse: “Ik wil dit jaar heel veel ervaring in de autosport opdoen.”

Want Loek is zeer ambitieus. “Ik ben dag en nacht met mijn sport bezig. Ik wil op alle vlakken goed meekunnen: zowel op fysiek, als op mentaal, als op technisch vlak. Ik werk aan alles, probeer gewoon alles goed voor elkaar te hebben.”

Loek Hartog wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door de Korton Group. Verder bedankt hij zijn ouders en iedereen die hem in zijn sport heeft geholpen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS