Karting • Karting Diversen

Snelle Donny Hoedt is vaste waarde voorin in de zware competitie van de Mini-max: "Dit voelt wel echt goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juli 2017 14:01 • Print artikel

OSTRICOURT – Met zijn derde plaats tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap keerde een tevreden Donny Hoedt huiswaarts. De twaalfjarige karter uit Heerhugowaard had met zijn vierde, derde, tweede en tweede plaats in de respectievelijke races bewezen dat hij in de Minimax-klasse een vaste waarde voorin is geworden.

donny Hoedt weer podium

“Ja, dit voelt wel echt goed”, zei Donny na afloop met een lach op zijn gezicht op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. “Al had het natuurlijk wel nog beter gekund. Ik moet nog beter leren rustig te blijven tijdens de races en niet te snel naar degene voor willen. Want dan kan ik soms nog fouten maken.”

Het zei alles over de instelling van de sympathieke Noord-Hollander. Zijn prestaties laten zien dat hij zich in de top heeft gemeld, maar zolang er nog wat te verbeteren is, is hij niet honderd procent tevreden. “Maar ik vind heus wel dat het goed is gegaan, hoor. Ik had hier nog nooit gereden en het is een mooie baan, maar hij is niet gemakkelijk. Het hoogteverschil is leuk, je voelt de snelheid meer als je naar beneden gaat.”

FJ Motorsport

Dat Donny erin slaagde drie van de vier races bij de beste drie te rijden, heeft hij voor een deel te danken aan de begeleiding binnen zijn team FJ Motorsport. Donny, die behalve het BNL-kampioenschap ook uitkomt in het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono, rijdt daar nu twee jaar en voelt zich er erg thuis. “Het is een gezellig team en ook een goed team”, zei hij. “Ik krijg heel veel tips over hoe ik mijn rijden kan verbeteren. Ik kan het ook heel goed vinden met mijn monteur Frank (Schneider, red.) die ook mijn coach is.”

Dit jaar rijdt Donny voor het eerst in de Minimax-klasse. Vorig jaar reed het jonge racetalent nog in de Micromax-klasse. “Dit is veel leuker, vind ik. Je moet meer doen, de kart gaat harder. Je kunt harder remmen, maar ook later. Ook is het een zwaardere competitie.”

Hoewel Donny al sinds zijn 3,5 in karts rijdt, kan hij nog steeds leren, vond Frank. “Rustig blijven is voor hem het belangrijkste”, zei hij. “De overstap naar de Minimax ging in het begin heel goed. Daarna ging het even iets minder en daarom pakken we wat wedstrijdjes erbij. Sindsdien heeft Donny een stijgende lijn in zijn prestaties laten zien. Die hopen we natuurlijk te kunnen doorzetten. Het belangrijkste voor hem is dat hij rust in zijn hoofd krijgt tijdens de wedstrijden. Dat gaat nu de goede kant op. Ik ben trots en erg tevreden over zijn prestaties.”

Daarmee is ook Donny blij natuurlijk. Hij wil tenslotte zo goed mogelijk worden. “Ik droom ervan ooit Europees of wereldkampioen te worden.” Om vervolgens, als het even kan, de autosport of de autocross in te gaan. De belangstelling voor dat laatste heeft hij niet van vreemden. Zijn vader en broer hebben aan autocross gedaan en zijn zus doet dat nog steeds. “Ik ga soms kijken. Ik denk dat ik het nog leuker vind dan op het circuit rijden.”

Maar eerst eens dit jaar zo goed mogelijk presteren in de Minimax-klasse natuurlijk. Afgaande op zijn resultaten van het afgelopen races in Frankrijk is hij in ieder geval op de goede weg. “Ik wil minimaal in de top drie eindigen in de BNL. En in het NK bij Chrono probeer ik in de top drie te komen. Dat moet lukken!”

Donny Hoedt wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door Autodemontagebedrijf De Ooyevaar uit Blokker.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS