Karting • Karting Diversen

Razendsnelle Bart Ploeg scoort een ‘flawless’ in Kerpen: "Ik ben heel blij met de winst"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 juni 2017 17:29 • Print artikel

KERPEN – Beter kon het simpelweg niet, het optreden van karter Bart Ploeg in Kerpen. De elfjarige rijder uit Heijningen won het dagklassement van de Knaf Cup Iame X30 Benelux Open in de Mini Parilla-klasse door alle drie de races te winnen. Om het nog mooier te maken: hij had in de kwalificatie ook nog eens de poleposition gepakt. En dus pakte Ploeg een ‘flawless’.

Bart Ploeg met beker

“Ik ben heel blij met de overwinning”, klonk de logische reactie van Bart. “Ik was tijdens de trainingen al de snelste, dus ik had wel een beetje verwacht hier te kunnen winnen, maar toch ook niet echt. Het was pas mijn tweede wedstrijd op de baan van Kerpen. De eerste keer was in december tijdens de Winter Cup. En de motor was tijdens de training niet helemaal oké. Maar voor de kwalificatie hadden we iets veranderd en dat bleek het te zijn.”

Zodoende was de poleposition voor de sympathieke Brabander. “Daarover was ik wel een klein beetje verrast”, zei de karter, die uitkomt op een CRG namens Keijzer Racing. “Want Dani Prins was het hele weekend al snel.” Maar de combinatie van de juiste afstelling van zijn kart, het sleutelen van zijn vader, een uitstekende motor en Barts talent als racer zorgde ervoor dat hij toch als snelste over de Duitse baan denderde.

Daardoor kon de trotse kampioenschapsleider tijdens race één van P1 vertrekken. Hoewel Bart een goede start had, slaagde Prins er toch in hem te verschalken. Daarna was het knokken geblazen tussen de twee kemphanen. Het zorgde ervoor dat de achtervolgers de aansluiting vonden. Maar de twee vooraan waren zo snel dat hun posities nooit echt in gevaar kwamen. Lange tijd reed Bart zo op de tweede plaats, maar daar wilde hij het natuurlijk niet bij laten. Een paar ronden voor het einde plaatste hij een aanval. Hij snelde aan Prins voorbij en kon even later zijn eerste mancheoverwinning van het weekeinde vieren.

Dat resultaat smaakte uiteraard naar meer. In de tweede race opnieuw van pole gestart, kwam Bart deze keer iets minder goed weg en zoefde hij als vijfde door de eerste bocht. “Toen klapten er een stel op elkaar. Ik zat er middenin, maar ik had gelukkig helemaal niks. Ik kon gewoon lekker door blijven rijden.” Daarna sloeg hij onmiddellijk een gaatje om uiteindelijk met een comfortabele voorsprong van drie seconden opnieuw als eerste over de finish te komen.

Bart Ploeg nummer 14 wint in Kerpen

En zo verscheen Bart met het nodige zelfvertrouwen aan de start van de derde race. Hij ging er als een bezetene vandoor, kwam als eerste door de eerste bocht en sloeg direct een gat met de concurrentie. Die moest tandenknarsend toezien hoe zijn voorsprong groter en groter werd. Niets kon hem stoppen en toen de finishvlag voor de derde keer die dag voor hem werd gezwaaid, had hij een voorsprong zo groot als het hele rechte stuk. Daar was hij met recht trots op. “Dan merk je dat je toch best snel bent op deze baan.”

Drie overwinningen voor Bart. En de poleposition. Een perfect weekeinde dus: een flawless weekeinde. Het gaf zijn zelfvertrouwen een flinke boost. Dat is natuurlijk alleen maar goed voor de komende races. Bart heeft een druk seizoen met deelname aan de GK4, de KNAF Cup, het EK en dan nog twee wedstrijden in Italië. “Ik vind het niet zwaar. Ik ben eigenlijk ieder weekend wel op een baan te vinden, gewoon omdat ik karten superleuk vind!”

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: PK Trucks en Truck- en Trailerservice Klundert.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS