Karting • Karting Diversen

Bent Viscaal ‘Deutsche Meister’ bij KF junioren, met dank aan Schumacher

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2015 07:13

KERPEN - Hij had zondag in Kerpen voldoende aan zijn tweede plek in de eerste race bij de junioren, toen was hij al kampioen. Bent Viscaal uit Albergen maakte daarmee, met nog één race te gaan een lange neus naar zijn concurrenten in het DKM. Zijn zesde plaats in de tweede race was daarna vooral leuk voor de statistieken. Het talent uit de KSM-renstal van ex-F1-coureur Ralf Schumacher had dit seizoen al zo’n voorsprong opgebouwd door zijn diverse overwinningen dat hij niet meer in te halen was.

Bent Viscaal en Ralf Schumacher racexpress

Dat hij na één race al kampioen was een verrassing voor Bent Viscaal. “Ik wist niet zeker of het al in de eerste race kon”, bekende de zestienjarige coureur na afloop van de eerste race. “Ik was verbaasd toen het me een halfuur na de race door de organisatie verteld werd. Daarna ben ik een gat in de lucht gesprongen.”

Het was voor de talentvolle Viscaal alweer zijn tweede titel in het karten. In 2011 werd hij al eens Nederlands kampioen in de Mini-categorie. Nu is hij dus ook de beste van Duitsland. Ditmaal bij de KF junioren als rijder van KSM Motorsport, het kartteam van oud-Formule 1-coureur Ralf Schumacher. Het is een resultaat om trots op te zijn, vooral ook omdat de competitie in Duitsland van zeer hoog niveau is. “Sowieso nog hoger dan in Nederland.”

Hoewel Viscaal het hele seizoen al sterk is, lag de titel na de eerste race op zaterdag niet direct voor de hand. De jonge karter had in de kwalificatie de twaalfde tijd neergezet en dat was toch wel iets minder dan gedacht. “Ik was gewoon te langzaam deze keer. Ik weet niet precies hoe dat kwam”, zei Viscaal. Daarna reed hij in de heats naar de eerste en, na een crash bij de start, naar de elfde plaats en toonde zo dat het met de snelheid gewoon goed zat.

Bent Viscaal DKM champ racexpress

Tijdens de eerste race van zondag pakte hij met negen ronden te gaan de koppositie en leek hij linea recta op de overwinning af te stevenen. Helaas werd hij twee ronden voor het einde nog ingehaald en moest Viscaal genoegen nemen met de tweede plaats. Dat hij in de slotfase alsnog de leiding verloor, deed er nauwelijks toe, want de tweede plaats was dus ook genoeg voor de titel! Zijn zesde plaats in de tweede race was nog steeds netjes, belangrijk was hij natuurlijk niet meer. De titel was immers ‘in the pocket’.

Achteraf bezien blijkt zijn keuze voor KSM Motorsport dit seizoen overduidelijk de juiste, wist ook Viscaal. “Ik ben heel erg tevreden over het team. De samenwerking is geweldig. Het management, de monteurs en het materiaal zijn top. Met Tony Kart zit je natuurlijk altijd goed.” Bovendien kreeg hij vele tips van de oude meester Ralf Schumnacher zelf, die bij alle races aanwezig was. “Hij brengt zijn ervaring naar de races toe. Daar heb ik veel aan gehad. Zo heeft hij me geleerd altijd rustig te blijven tijdens de race. Ook na een crash, en dat je dan niet moet denken dat een goed resultaat niet meer mogelijk is.”

KSM Racing Team

Voor de buitenstaander lijkt het misschien heel bijzonder dat Viscaal wordt begeleid door een zesvoudig Grand Prix-winnaar, maar de jonge Overijsselaar kijkt er allang niet meer van op. “Hij is heel normaal gebleven en ik ben er nu aan gewend dat hij er bij is.”

Blij met de samenwerking met KSM Motorsport komt Viscaal ook volgend seizoen uit voor de vermaarde Duitse equipe. Dan in de OK-klasse in het DKM, de nieuwe Duitse seniorenklasse die rechtstreeks onder de KF komt. Het is het volgende station op weg naar de autosport, Viscaals ultieme doel. “Dat wil ik heel graag, maar dat moet wel realistisch zijn, het moet haalbaar zijn”, houdt hij nog een slag om de arm.

Aan zijn talent en resultaten zal het in ieder geval niet liggen. Dat heeft hij met zijn juniorentitel in het DKM wel bewezen!

Bent Viscaal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door European Lease en Viscaal Fahrzeuggrosshandel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS