Karting • Karting Diversen

Formule RP1: nieuwe opstapklasse voor de Nederlandse en Belgische formulewagenracerij

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 december 2017 10:42

Heeft niet iedere karter Max Verstappen als voorbeeld? Ondanks deze ambitie bleek de stap van de karting naar de autorensport de laatste jaren echter toch (te) hoog. Voor een formulewagenklasse moest worden uitgeweken naar het buitenland, met als gevolg hoge kosten en onzichtbaar voor eigen fans en sponsors. Daar komt nu verandering in! Formule RP1 is de nieuwe opstapklasse voor de Nederlandse en Belgische formulewagenracerij met een professionele uitstraling voor een behapbaar budget. Formule RP1 is een initiatief van Race Planet, de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) en de Royal Automobile Club Belgium (RACB) en vormt de eerste opstap voor iedere autosporter richting de singleseaters. Karters en andere autosporttalenten van 15 jaar en ouder kunnen voortaan in eigen land instappen in de Formule RP1, een eenheidsklasse die de eerste opstap kan vormen richting de Formule Renault 2.0, Formule 4, Formule 3, 2 en ... Door het aanbieden van een volledig pakket, inclusief opleiding en begeleiding en zonder de hoge aanschafkosten van een auto, komt de overstap naar de formulewagenracerij opeens binnen bereik. De Formule RP1 richt zich niet alleen op karters en staat open voor aankomend coureurs met Verstappen-ambities uit alle geledingen van de autosport.

Formule RP1 raceplanet

Auto
Formule RP1 maakt gebruik van de door de Franse specialist Signatech Automobiles gebouwde Formule Renault 1.6. De auto beschikt over een carbon monocoque dat aan alle moderne veiligheidseisen voldoet. Het carbon fiber bodywork is niet alleen licht, maar geeft de Formule RP1 ook de stroomlijn en uitstraling van een moderne volwassen formulewagen. De Formule RP1 wordt aangedreven door een 140 pk sterke Renault 1.6-motor en beschikt over een 5-versnellingsbak die met flippers aan het stuur wordt bediend. De Formule RP1 weegt slechts 470 kilogram en is tot snelle rondetijden in staat. Verder beschikt de Formule RP1 over moderne elektronica. Alle data kunnen worden uitgelezen om zo tot een volledige analyse van de rondetijden te komen. De Formule RP1 is een beproefde auto waarmee in Frankrijk kampioenschappen worden gereden en die op alle fronten zijn betrouwbaarheid heeft bewezen.

Het concept
Alle Formule RP1-auto’s zijn eigendom van Race Planet/Team Bleekemolen en worden door dit team geprepareerd en onderhouden. De rijder hoeft alleen te zorgen voor een raceoveral en helm. Alle auto’s zijn volstrekt identiek en worden bij ieder raceweekend door loting aan de rijders toegewezen. Door het uitwisselen van de bodypanelen blijven persoonlijke sponsoruitingen mogelijk. Race Planet biedt een volledig product volgens het arrive & drive principe. De coureur hoeft zich alleen te concentreren op datgene waar het hem echt om gaat; racen en zich verder ontwikkelen. Binnen het aangeboden pakket valt ook de volledige technische ondersteuning, begeleiding van de coureur, catering en promotie. Michael en Sebastiaan Bleekemolen, ervaren instructeurs/coureurs en diverse KNAF Talent First-rijders zullen bij de begeleiding van de Formule RP1-coureurs betrokken worden. Er is één monteur per auto, met toezicht van één ervaren engineer per drie auto’s. Ook zijn er meerdere data engineers. Alle data worden gezamenlijk besproken, zowel op de testdagen als bij trainingen en races. Alle auto’s zullen rijden met dezelfde afstelling en alleen de instelling van de vleugels is vrij. Daarmee is het dus niet de techniek of de hoogte van het budget, maar de kwaliteit van de rijder die de doorslag geeft. Alle auto’s worden op de paddock bij elkaar ondergebracht. Ook de catering voor de rijder en één begeleider is bij het pakket inbegrepen. Aanvullende catering kan worden bijgekocht.

Wedstrijdkalender
De Formule RP1 strijdt om een officieel Nederlands/Benelux Kampioenschap dat onder auspiciën van de KNAF wordt verreden. Daarmee krijgt het kampioenschap ook internationaal direct aanzien. De kalender omvat zes ronden en in totaal twaalf races. Gereden wordt op aansprekende circuits als Circuit Zandvoort (drie keer), TT-Circuit Assen (twee keer) en Circuit Zolder. Omdat alleen op zaterdag en zondag en op circuits dicht bij huis wordt gereden, blijvende reis- en verblijfkosten beperkt.

Wedstrijdformat
Een Formule RP1 raceweekend omvat een vrije training van 30 minuten, een kwalificatie van 20 minuten en twee races van elk 25 minuten. Per weekend is er daarmee maar liefst 100 minuten zuivere track time. Bij het programma zijn ook drie testdagen inbegrepen. Per dag kan per coureur minimaal drie uur worden gereden. Ook hier dus veel track time.

Publiciteit
Van alle wedstrijden worden opnamen gemaakt die op de nationale televisie en internet/YouTube te zien zullen zijn.

Michael Bleekemolen
“Een betaalbare eenheidsklasse, ideaal voor karters die naar de autorensport willen overstappen maar voor wie de Formule 4 in het buitenland vanwege de te hoge kosten nog onbereikbaar is.”

Hans Hugenholtz, vicevoorzitter KNAF.
“Max Verstappen is vaandeldrager van een nieuwe lichting (Nederlandse) coureurs. Deze nieuwe lichting krijg in de Formule RP1 een kans én een opstap in eigen land.”

Kennismaking en testdag
Door Race Planet wordt op 16 januari 2018 een testdag georganiseerd. Op deze dag, die wordt gehouden op Circuit Zandvoort, wordt volledige uitleg gegeven over alle zaken rond de Formule RP1. Vervolgens worden er instructieronden achter een safetycar gereden en is er per deelnemer minimaal 20 minuten vrije rijtijd. De kosten voor de testdag bedragen € 500,-- per rijder en worden verrekend met het inschrijfgeld als de rijder zich aanmeldt voor het Formule RP1 kampioenschap van 2018. Aanmelden voor de testdag kan door te mailen naar: [email protected]

Sebastiaan Bleekemolen
“De Formule RP1 is de ideale auto om de eerste ervaringen in formulewagens op te doen. De auto straft niet iedere fout meteen af, maar om echt hard te gaan moet je feeling en lef hebben.”

KNAF Academy
Nederlandse rijders die inschrijven voor de Formule RP1 profiteren tevens van de faciliteiten van het KNAF Academy programma. Dit opleidingstraject van de KNAF omvat mentale en fysieke training, omgaan met (social) media, simulator tests en workshops. Rijders worden daarbij tevens voorbereid op de volgende stap in hun carrière. En die stap kan sneller komen dan gedacht! De Nederlandse kampioen van de Formule RP1 gaat namelijk testen in de Formule 4-bolide van MP Motorsport en krijgt ondersteuning bij een overstap naar deze volgende trede op de formulewagenladder. De Nederlandse nummers twee en drie van het Formule RP1 kampioenschap krijgen een test aangeboden in de Formule 4-bolide van MP Motorsport. Gaat de titel naar een Belgische rijder, dan komt dit talent in aanmerking voor een nog nader door de RACB vast te stellen prijs.

Deelnemen
De prijs voor een seizoen Formule RP1 met daarin het volledige pakket zoals hier omschreven bedraagt voor 2018 € 66.500,-- exclusief 6% BTW. Daarbij is er de mogelijkheid tot het afsluiten van een verzekering voor eventuele schade.

Contact
Bleekemolens Race Planet
Herwijk 10
1046 BC Amsterdam
020-6111120
Contactpersoon: Sebastiaan Bleekemolen
[email protected]

KNAF
Duwboot 85
3991 CG Houten
088-0047888
Contactpersoon: M. van Wesenbeeck
[email protected]

RACB
Aarlenstraat, 53
1040 Brussel
+32 (0)2 287 09 11
Contactpersoon: Xavier Schene
[email protected]

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS