Karting • Karting Diversen

Kay van Berlo sluit seizoen waardig af; broer Glenn kan door blessure niet zijn potentieel tonen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 oktober 2017 16:39 • Print artikel

LONATO - Dit seizoen gedebuteerd in de prestigieuze KZ-klasse, sloot karter Kay van Berlo zijn seizoen zondag in de DKM op fraaie wijze af. De zestienjarige Veghelaar werd tijdens de laatste ronde van het sterk bezette kampioenschap vierde en zevende in de finales en eindigde als achtste in de eindstand.

Kay van Berlo

Kay was een tevreden coureur na afloop. “Ik heb een supergoede week gehad”, zei hij. “Die was vanaf het begin al goed, ik had meteen de snelheid. Lonato vind ik ook een leuk baantje om op te rijden. In de kwalificatie werd ik tweede in mijn groep en vijfde totaal. Met mijn plaats in de groep was ik wel tevreden, vijfde totaal had wat beter gemogen.”

Tijdens de heats eindigde hij zaterdag op de respectievelijk de derde en de zesde plaats. In de tweede heat had de snelle Brabander technische problemen gehad. “Bij de start had ik een slippende koppeling. Ik kwam daardoor heel slecht weg en zakte daardoor terug naar de elfde of twaalfde plaats. Uiteindelijk ben ik nog wel teruggereden naar de zevende plaats. Daaruit bleek wel dat de snelheid wel goed was. Ik heb lekker kunnen inhalen. Omdat iemand voor me een tijdstraf kreeg ben ik nog zesde geworden.”

De finales op zondag werden in natte omstandigheden gehouden. Kay deerde het niet. “In de vrije trainingen in de ochtend was ik derde, dus ik wist dat ik qua snelheid wel goed zat.” Vanaf de vijfde plaats gestart, verkleinde hij het gat naar de nummer vier en haalde hij hem uiteindelijk in. “Het gat naar de nummer drie was daarna te groot, dus ben ik als vierde gefinisht.”

In de tweede finale startte hij dus vanaf de vierde plaats. Zijn team Keijzer Racing had de afstelling van de kart behoorlijk aangepast. “We hadden er vertrouwen in”, zei Kay. “Bij de start kwam degene voor me niet weg en dat kostte me mijn bumper. Vervolgens viel ik stil. Door de bumper was ik mijn grip voor kwijt en die heb je wel nodig in de regen. Bovendien weet je dat je een straf gaat krijgen. Ik heb toch nog geprobeerd er het beste van te maken en finishte op P5. Door een tijdstraf van vijf seconden ben ik zevende geworden.”

Al met al was het weekeinde in Lonato vooral leerzaam, concludeerde Kay. “Ook door de verschillende weersomstandigheden. Mijn snelheid op het droog was enorm goed. Door de regen in beide finales heb ik er alleen niet het maximale eruit gehaald. De kart had nog wat beter kunnen zijn en ik denk dat ik er zelf ook niet het maximale uit heb gehaald. Het was mijn eerste regenrace in de KZ, dus ik ben toch wel tevreden. Maar een podiumplaats was mooi geweest. Daar kwam ik voor, daar streef ik ook altijd naar.”

Terugblikkend op het seizoen luidde zijn voornaamste conclusie dat hij ‘vergeleken met begin van het jaar heel veel stappen’ heeft gemaakt. “Ik heb het dit seizoen best moeilijk gehad, zeker in het begin. De laatste tijd gaat het wel goed. Ik weet waar we op moeten trainen, en we hebben de hele winter. Ik werk veel met Joey Hanssen samen. Sinds de laatste drie wedstrijden doet hij de motoren voor me, is hij mijn monteur en begeleider. We zijn samen een goed team. Ik leer enorm veel van hem. Hij is superervaren en is een voormalig wereldkampioen.”

Al met al hebben zijn inspanningen geleid tot de achtste plaats in de eindstand van het DKM. “Van tevoren had ik niet echt een verwachting. De mensen zijn nieuw, ik kende de DKM nog niet, wist niet wat voor progressie ik zou gaan boeken. Aan de ene kant ben ik wel tevreden met die achtste plaats, aan de andere kant wat minder, want ik heb het gevoel dat er nog wat meer in had gezeten. Als ik eerder met Joey was gaan werken, had ik wat verder naar voren kunnen staan. Maar ik denk dat ik niet mag klagen. Ik heb dit jaar enorm veel progressie geboekt en veel ervaring opgedaan.”

Glenn van Berlo

Voor Glenn van Berlo, die in Lonato meedeed in de OK Senior-klasse, verliep het DKM-weekeinde wat minder goed. De vijftienjarige rijder had veel pijn aan zijn ribben. Hij probeerde nog wel te rijden. Zo merkte hij in de trainingen dat zijn snelheid heel goed was en reed hij zelfs nog een redelijke kwalificatie met maar een tiende van een seconde van de pole-tijd. "Toen heb ik nog een heat gereden, maar dat lukte al niet goed meer door de pijn", zei de onfortuinlijke coureur.

"Ik ben uiteindelijk gestopt omdat ik veel pijn had. Helaas dus geen derde plek in het kampioenschap. Ook was het niet verstandig nog langer door te rijden omdat de ribben heel gevoelig zijn. Dan kun je een lange blessure oplopen waar je minimaal een paar maanden last van hebt. Dus nu rusten en herstellen. Hopelijk kan ik al snel weer gaan trainen."

Kay en Glenn van Berlo worden in hun raceactiviteiten ondersteund door: Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto's, Home Autotainment en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS